Çelik boru ihracatı ilk 2 ayda yüzde 9,23 artışla 304 bin tona ulaştı!
Türkiye’nin çelik boru ihracatı, yılın ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 9,23 artışla 304 bin ton, değer bazında ise yüzde 1,89 artışla 259 milyon 365 bin dolar olarak gerçekleşti...
Yeni yıla hızlı bir giriş yapan çelik boru sektörünün ihracatta yakaladığı yükseliş ivmesi devam ediyor. Türkiye’nin çelik boru ihracatı, yılın ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 9,23 artışla 304 bin ton, değer bazında ise yüzde 1,89 artışla 259 milyon 365 bin dolar olarak gerçekleşti. Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD), yeni yıl ile birlikte toparlanma eğilimine giren Türk çelik boru sektörünün önündeki en büyük engelin ise ithalat artışı olduğuna dikkat çekiyor.
Türkiye çelik boru sektörü ihracatında Ocak ayında başlayan toparlanma eğilimi devam ediyor. Sektörün yılın ilk iki ayında ihracatı miktar bazında 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 9,23 artışla 304 bin ton oldu. Bu dönemde sektörün ihracatı değer olarak ise yüzde 1,89 artışla 259 milyon 365 bin dolara ulaştı. Yılın ilk iki ayında çelik boru ihracatının en fazla yapıldığı üç ülke Irak, İngiltere ve ABD olarak sıralandı.
Küresel krizin etkilerinin yavaş yavaş ortadan kalkması ile birlikte canlanan pazarlar, Türk çelik boru sektörünün ihracatına da olumlu yönde yansıdı. Özellikle Avrupa ekonomilerindeki toparlanma eğilimi ile birlikte bu bölgede yer alan ülkelere yapılan ihracattaki artış dikkat çekiyor. ÇEBİD verilerine göre yılın ilk iki ayında; İngiltere’ye yüzde 86,20 artışla 33 milyon 487 bin, Romanya’ya yüzde 80,32 artışla 18 milyon 807 bin ve Almanya’ya yüzde 37,58 artışla 12 milyon 630 bin dolarlık çelik boru ihracatı gerçekleştirildi.
Türk çelik boru sektörünün önündeki en büyük engelin ithalat artışı olduğuna dikkat çeken Çelik Boru İmalatçıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Zeren: “Yılın ilk iki ayında elde ettiğimiz ihracat rakamları sektörümüzün toparlanma eğilimine girdiğinin en önemli göstergesi. Küresel krizin etkilerinin yavaş yavaş azalmaya başlaması ve Avrupa pazarlarının hareketlenmesi ile birlikte sektörümüzün ihracatında yukarı yönde bir hareket gözleniyor. Bugüne kadar dünyanın pek çok ülkesinde önemli projelerde kullanılmış olan Türk çelik borularının küresel pazardaki rekabet gücü oldukça fazla. Ancak yurtdışındaki ihalelerde Çin, Hindistan, Rusya gibi ciddi rakiplerle rekabet ederek ülkemizi dünyanın en fazla çelik boru ihracatı yapan beşinci ülkesi konumuna getiren çelik boru sektörünün, kamu kurumları tarafından yurtiçinde açılan ihalelerde ihale dışı bırakılmasını üzüntüyle karşılıyoruz. Türkiye’de gerçekleştirilen projelerde üreticilerimizin ihale dışı bırakılmaması ve yerli borular kullanılarak döviz kaynaklarımızın verimli bir şekilde kullanılması hususunda ilgili kurumların daha dikkatli davranmasını temenni ediyoruz.” dedi.