29 / 04 / 2024

Çelik evler depremde hayat kurtarıyor!

Çelik evler depremde hayat kurtarıyor!

Deprem gerçeği bir kez daha dikkatleri dayanıklı evlere çekti. Çelikten ve dayanıklı ahşap yapı malzemesinden üretilen evler, hayat kurtarıyor... Piyasaya son giren oyuncu Amerika ve Brezilyada hizmet veren Stearns International oldu



Türkiye depremkuşağında yer alıyor. Ancak buna karşın konutlarda kullanılan depreme dayanıklımalzemelerin oranı deprem ülkesi sayılan bölgeler ve Avrupa ülkeleri ile kıyaslanamayacak kadar düşük. Dayanıklı ahşap yapımalzemesinden üretilen konut sayısı toplamkonutlar içinde yüzde 1lere bile ulaşmıyor. Yine konutlarda çelik kullanımoranı yüzde 0,5ler düzeyinde. Oysa deprembölgesinde bulunan ülkelerde bumalzemelerle yapılan konutların ağırlığı yüzde 50nin üzerinde. Bumalzemeler betonarme binalara göre esneklik açısından da daha avantajlı. Yine hafif ve özgül ağırlığı taşıdığı yüke oranla küçük olan bu tür yapılar taşınabilir özelliklere de sahip. Son dönemlerde bu tür dayanıklı bina üreten firma sayısının giderek arttığı görülüyor.

Sektörde aktörler artıyor

Piyasaya son giren oyuncu Amerika ve Brezilyada yatırım, tasarımve anahtar teslimmüteahhitlik alanlarında hizmet veren Stearns International oldu. Firma, binalarda çelik ve yüksek teknolojili yeni betonarme yapı sistemleri kullanarak depreme çok daha dayanıklı, hafif ve sağlamyapılar üretmesi ile tanınıyor. Türkiyede yeni açtığı ofisle şirket, TürkiyedenOrtadoğu bölgesine de açılmayı hedefliyor.

Yerli firmalar devrede

2000 yılından bu yana faaliyet gösteren Vefa Groupun hafif çelik yapı markası Steelife, Ete Beton ve Akşan Yapı da hafif çelik ev üretiminde sektördeki önemli firmalar arasında yer alıyor. Kastamonuda kurulan SFC ise Türkiyede ilk kez dayanıklı ahşap yapı malzemesi OSByi üreten firma olarak dikkatleri üzerine çekiyor.

Geri dönüştürülüyor üstelik taşınıyor

Bu tür binaların bir diğer avantajı da geri dönüşüm. Evinizi isterseniz satabiliyor veya kiraya verebiliyorsunuz. Böylece harcanan paralar çöpe atılmamış oluyor. Bölge değiştirdiğinizde ise evinizi az bir maliyetle gideceğiniz yere taşıyabiliyorsunuz. Çelik ve ahşaptan yapılan dayanıklı evler hayat kurtarmanın yanı sıra kullanıcıya birçok avantaj da sağlıyor.

Avantajlardan biri teslim sürelerinin betonarme binalara göre çok daha kısa olması. Bu tür yapılarda genelde teslim süresi 30 gün ile 3 ay arasında değişiyor. Teslim sürelerinin kısa olması büyük bölümünün fabrikada yapılmasından kaynaklanıyor.

Emine Açar / BUGÜN


Geri Dön