Çelik İhracatçıları Birliği Kolombiya’nın koruma duvarlarını zorluyor!
Çelik İhracatçıları Birliği, Türk çelik sektörünün gelişimi doğrultusunda ihracat pazarlarını koruma ve geliştirme yönündeki çalışmalarını sürdürüyor. Birlik, şimdi de Kolombiyalı alıcıları ve ülkenin en prestijli gazetelerinin temsilcilerini Türkiye’de a
Kolombiya; geçtiğimiz yıl Ağustos ayında yerli üreticilerin talebiyle açılan üç ayrı koruma önlemi soruşturması nedeniyle ilk sıralarda yer alıyor. Türk çelik sektörünün haklılığını kanıtlamak üzere, Ocak ayında Kolombiya’da gerçekleştirilen dinleme toplantısına katılan Çelik İhracatçıları Birliği, şimdi de Kolombiyalı alıcıları ve ülkenin en prestijli gazetelerinin temsilcilerini Türkiye’de ağırladı.
Çelik İhracatçıları Birliği, Kolombiya pazarını kaybetmemek için önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Kolombiya ile yeni işbirlikleri kurmak, Türk çelik ürünlerinin kalitesini ve üretim tesislerini göstermek amacıyla hayata geçirdiği alım heyeti programında sektör temsilcilerini Kolombiyalı ithalatçılarla buluşturdu. Heyette, Kolombiyalı ithalatçı firmaların yanı sıra Kolombiya’nın en yüksek tirajlı El Espectador, Portafolio, La Republica ve Dinero gazetelerinden temsilciler yer aldı.
Türk çelik ürünleri ve sektör hakkında bilgilerin paylaşıldığı heyet programında iki ülke temsilcileri arasından karşılıklı görüşmeler gerçekleştirdi. Kolombiya heyeti görüşmelerin ardından İzmir bölgesindeki Türkiye’nin en büyük çelik üreticileri arasında yer alan İzmir Demir Çelik, Kocaer Demir Çelik, Özkan Demir Çelik fabrikalarını ve İskenderun’da bulunan Yolbulan Metal, İskenderun Demir Çelik, Yazıcı Demir Çelik fabrikalarını ziyaret etti.
Kolombiya, Türk çelik sektörünün önemli ihracat pazarlarından birini oluşturuyor. Ancak geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Kolombiyalı üreticilerin talebiyle, Türkiye’den ihraç edilen inşaat demiri ve profil ürünleri için başlattığı koruma önlemi soruşturmaları halen sürüyor. Türk çelik sektörünün bu soruşturmalar sürerken yaşadığı kayıplar da devam ediyor.
Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kolombiyalı ithalatçı firmalar ve gazetecilerin yer aldığı heyeti ülkemizde ağırladık. Kolombiyalı firmalarla sektör temsilcilerimiz çok verimli görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca heyete katılan basın mensupları gazetelerinde ülkemiz çelik sanayisi hakkında olumlu yazılar paylaştı. Bu durum bizi çok mutlu etti. İhracat pazarlarımızı korumak ve geliştirmek bizim için hayati önem taşıyor, bu doğrultuda alım heyetlerinin önemine de inanıyoruz. Ayrıca Kolombiya’da yaşadığımız koruma önlemi soruşturmalarındaki haklılığımızı kanıtlamak adına çeşitli lobi faaliyetleri yürütüyoruz. Kolombiyalı gazetecilerin Türk çelik sanayisi ile ilgili kaleme aldıkları olumlu yazılar haklılığımızı kanıtlamamızda bize önemli oranda destek oldu. Bu çalışmalar sonunda Kolombiya’nın Türk çelik ürünlerine karşı başlattığı korunma önlemi soruşturmalarının lehimize sonuçlanacağına inanıyoruz” dedi.
2008 yılından bu yana davaya konu inşaat demiri ve profil ürünleri ihracat pazarlarını 128'den 163'e yükselttiklerini ve 101 ülkede söz konusu ürünlerin ihracatını artırdıklarını belirten Namık Ekinci, “İhracat yapan ülkelerin ürünlerini dampingli veya devlet teşvikli olarak ihracat etmelerine kesinlikle karşıyız. Aynı zamanda korumacı önlemlerin adil olmayan bir biçimde ve serbest ticaret kurallarına karşı kullanılmasını da tasvip etmiyoruz. Kolombiyalı üreticiler, kârlılıklarını arttırmak için Türk çelik ürünlerinin ülkeye girişini engellenmek istiyor. Bu çaba uzun vadede hem kendilerine hem de tüketicilerle birlikte ülke menfaatine zarar verecek. Firmaların bu gibi yöntemleri kullanmak yerine hükümetlerinden yeni yatırımlar için teşvik ve maddi yardım talep etmeleri daha faydalı. Türk çelik sektörü olarak Kolombiyalı sanayicilerle her zaman işbirliğine açığız” diyerek sözlerini bitirdi.