Çelik sektöründe yatırım iştahı arttı!
Hurda fiyatlarının son günlerde birçok sebebe bağlı olarak gerilemesi ve geçen yılın son çeyreğinde çelik talebine yönelik yüksek talep, sektördeki yatırım iştahını artırdı. Şirketler modernizasyon ve ek kapasite yatırımı için harekete geçti.
Çelik sektörü, hurda ve cevher fiyatlarının Ocak'tan itibaren düşmeye başlamasıyla yatırımda gaza bastı. Hurda fiyatları 485 dolardan 405 dolara, cevher fiyatları ise 175 dolardan 156 dolara kadar düştü. Dünya'dan Erkan Çakan'ın haberine göre; demir-çelik sektörün Ocak 2021'de girdi fiyatlarında gözlenen düşme eğilimi, nihai ürün fiyatlarını da etkiledi. Yılın ikinci çeyreğinden itibaren, piyasalarda daha istikrarlı bir yapının oluşması öngörülüyor. Çelik sanayiinde 4. çeyrekte gelen taleple de beraber üreticiler kısmış oldukları üretimi artırdı.
Bir yandan üretimde modernizasyon yatırımlarına hız katan şirketler diğer yandan kapasitelerini artırıyor. Bu kapsamda en büyük yatırımlardan birini Yıldız Demir Çelik yaptı. Şirket, ikinci galvaniz üretim hattı için 80 milyon dolarlık yatırım yaptı. 2021’in son çeyreğinde bu hattın devreye alınmasıyla, şirketin 600 bin tonluk mevcut üretim kapasitesini 900 bin tona yükseltecek. Katma değerli üretim hacmini ciddi oranda artıracak bu yatırım Yıldız Demir Çelik’in yıllık cirosunu da yüzde 40-45 seviyesinde yukarı taşıyacak. Hatay Dörtyol'da 700 bin ton kapasiteyle çalışan Atakaş da, 100 milyon dolarlık yeni yatırımla kapasitesini 1.1 milyon tona yükseltecek. Atakaş, bu yılhayata geçireceği yatırımla 400 kişiye ek istihdam sağlayacak.
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, ocak ayında gerek cevher ve gerekse hurda fiyatlarında yaşanan gevşemenin, ABD ve AB’deki korumalı fiyatlara olumlu bir şekilde yansımamış olsa da, iç piyasada ve diğer piyasalarda nihai ürün fiyatlarında 50 dolara varan düşüşe neden olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin ham çelik üretiminin, nisan ve mayıs aylarında gerilediğini dile getiren Yayan, “Haziran ayından itibaren pandeminin kısmen kontrol altına alınması ve ekonomik istikrar tedbirleri sayesinde, canlanma eğilimi içerisine girildi. Sektörümüzde üretim kapasitesi, 51.9 milyon tona çıktı. 2020 yılının tamamında yüzde 6 üretim artışı ile 35.8 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirildi” diye konuştu.
Kovid-19 salgını sebebiyle küresel çapta üretim kesintilerinin olduğu 2020'de, en büyük 15 çelik üreticisi ülke arasında yüzde 13,4 ile İran, yüzde 11,6 ile Vietnam, yüzde 6 ile Türkiye, yüzde 5,2 ile Çin ve yüzde 2,6 ile Rusya’da üretim artışı gözlendi. Türkiye, 35.8 milyon ton ham çelik üretimi ile Almanya’yı geride bırakarak, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise 7. büyük ham çelik üreticisi konumuna geldi. Avrupa Birliği’nin üç dönem olarak uygulamaya aktardığı koruma önlemlerini sıkılaştırarak sürdürdüğünü vurgulayan Yayan, “2020 yılında en büyük ihracat partnerimiz olan AB’ye çelik ürünleri ihracatımız yüzde 19 gerileyerek 5,6 milyon tondan 4,6 milyon tona düştü” dedi.
2021 çelik sektörü için daha iyi geçecek!