Sektörel

Çelik sektöründen son dakika açıklaması: Deprem konutları için yeterli demir var!

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, sektörün depremlerden etkilenen şehirlerde yapımına başlanacak olan deprem konutları için gereken inşaat demiri ihtiyacını karşılayabilecek durumda olduğunu kaydetti.Yaptığı açıkalamada Türkiye'nin, dünyanın en büyük inşaat çeliği ihracatçılarından olduğunu dile getiren Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, deprem bölgesinde olup da çalışmasını bir süre askıya alan kuruluşların büyük kısmının çalışmaya başladığını kaydetti

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan yapımına başlanması planlanan deprem konutları ile ilgili önemli değerlendirmeler yaptı.

Yaptığı açıkalamada Türkiye'nin, dünyanın en büyük inşaat çeliği ihracatçılarından olduğunu dile getiren Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, deprem bölgesinde olup da çalışmasını bir süre askıya alan kuruluşların büyük kısmının çalışmaya başladığını kaydetti. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan açıklamasında afet bölgesinde 5 demir-çelik fabrikası bulunduğunu, bunlardan 3'ünün faaliyete geçtiğini ve diğer 2'sinin de birkaç güne kadar faaliyete geçeceğini dile getirdi.

Yaptığı açıklamada deprem konutları için ilk 4 aylık sürede 4 milyon ton inşaat demirine ihtiyaç duyulacağının ifade edildiğini kaydeden Veysel Yayan, bu sürenin daha uzun ya da miktar daha fazla olabileceğini belirterek, "Sektörümüz, ihtiyaç duyulan inşaat çeliğini hiç sorun yaşamadan karşılayacak kapasitede." şeklinde konuştu.

Sektörün ihracat bağlantılarının da bu üretim sürecini etkilemeyeceğine değinen Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, "İhracat bağlantılarımız gerekirse de etkilensin. Gerekirse durdururuz. Kapasitemiz çok yüksek ama iç talep şu anda birinci önceliğimiz." diyerek Türk çelik sektörünün Türkiye'nin ihtiyacı olan tüm inşaat demirlerini karşılayacak güçte olduğunu söyledi. Makul fiyatlarla deprem bölgesindeki inşaat ihtiyaçlarını tümüyle karşılayacak imkana sahip olduğunu söyleyen Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan birinci önceliğin deprem bölgesine verileceğini belirtti.

Veysel Yayan, depremden sonra inşaat çeliği fiyatlarında artış yaşandığı iddialarına da yanıt verdi. Yayan açıklamasında İskenderun Demir-Çelik'in durması bahane edilerek, İskenderun'la ilgili olmayan konuları oraya yüklemeye çalıştıklarını belirterek, orasının yassı demir ürettiğini, inşaat demiri üretmediğini söylerek, "Gerekçesi olmayan hiçbir fiyat artışı olmuyor." dedi.


"Enkazdan çıkan demirler geri dönüştürülür"
Depremde yıkılan binaların enkazından çıkarılacak olan demirin geri dönüşüm sürecine ilişkin de bazı açıklamalar yapan Yayan, enkazdan çıkan demir ürünlerinin entegre tesislerde geri dönüştürülebileceğini ve eritildikten sonra cevherden üretilen demirle aynı görevi göreceğini söyledi. Enkaz demirlerini hurdacıların toplayıp, sonra da piyasaya çıkıp sattıklarını söyleyen Veysel Yayan, nakliyesi en yakın kuruluşlara sattıklarını söyledi. Veysel Yayan açıklamasında, ihtiyacı olan kuruluşların da alıp geri dönüşümünü sağlamış olacağını kaydederek, o demirin israf olmayacağını hurda demirin tonunun 450 dolar olduğunu ve kimsenin onu israf etmeyeceğini belirtti.

Depremden etkilenen 11 ildeki natamam binalarda hasarların gizlenmesine geçit verilmeyecek!

Maraş-Hatay depremleri konut piyasasını da sarstı! Yeni kiralar yüzde 173.5 arttı!

Mühendis ve mimarlar, depreme karşı riskli binaları ortaya çıkaracak!