Ekonomi

Çelikte ihracat kaybı derinleşiyor! Kayıp yüzde 50’yi bulabilir!

Çelik sektörünün ihracat kaybı derinleşmeye devam ediyor. Yüzde 50oranındaki ihracat kaybıyla yılı tamamlamaya hazırlanan sektör, enerjide fiyatların rekabet edilebilir seviyelere gelmesini istiyor. Enerji maliyetleriyle başa çıkamayan ve yurt dışı pazarlarda rekabet kabiliyetini kaybeden sektör, 2023’ü yüzde 50 seviyesine yakın azalışla 11 milyar dolarlık ihracatla kapatmaya hazırlanıyor

İhracatta 2022’de 21 milyar dolara imza atan çelik sektörü, 2022’de ağır bir kayıp yaşıyor. Enerji maliyetleriyle başa çıkamayan ve yurt dışı pazarlarda rekabet kabiliyetini kaybeden sektör, 2023’ü yüzde 50 seviyesine yakın azalışla 11 milyar dolarlık ihracatla kapatmaya hazırlanıyor. Çelik sektörü, 2023’ün ocak-nisan döneminde gemi, yat ve hizmetlerinden sonra, ihracat rakamı en fazla azalan ikinci sektör olarak kayıtlara geçti. 2022 Ocak-Nisan döneminde 7.6 milyar dolar değerinde ihracat yapan sektör, 2023’ün aynı döneminde yüzde 40 seviyesine yakın düşüşle beraber 4.6 milyar dolarlık ihracat yaptı.

 

ENERJİ VE ÇİN FAKTÖRÜ

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, geçen seneye kıyasla ihracattaki düşüşün yüzde 50'yi bulduğunu ifade ederek, “Düşüşün esas nedenleri enerjideki fiyatlar ve Çin. Enerji fiyatlarının rekabet edebilecek düzeylere gelmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu. Yılın ilk iki ayında ihracatın yüzde 40 oranında azaldığının altını çizen Aslan, deprem felaketinin etkisine de değinerek, “Hatay, Osmaniye, İskenderun'da üretilen çeliğin ihracattaki payı çok büyük değil. Bu düşüşte deprem etkisi yüzde 3-5 seviyelerinde” dedi.

İşte detaylar...

YÜZDE 70'İ BULUYOR

Temmuz ayından sonra sektörde hareketlilik beklediklerini belirten Aslan, 2023’ü 11 milyar dolarlık ihracat ile kapatmayı amaçladıklarını söyledi. Aslan, “Bu rakam da geçen seneye göre yüzde 50'ye yakın düşüş anlamına geliyor. Bazı ürünlerin ihracatındaki düşüş yüzde 70 seviyelerine gelmiş durumda. İnşaat çeliğinin ihracatında geçen yılın 1 Ocak -10 Mayıs dönemine kıyasla 2023’ün aynı dönemde yüzde 62'lik azalma söz konusu. Yassı soğuk ürün gurubundaki düşüş de yüzde 66 seviyelerine yakın” ifadelerini kullandı.

 

İNŞAAT ÇELİĞİNDE PAZAR DARALIYOR

Türkiye'nin çelikte en büyük ihracat kaleminin inşaat çeliği olarak kayıtlara geçtiğine fakat eski ihracat rakamlarının artık yakalanamayacağına vurgu yapan ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, “İhracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler, kendi tesislerini kurdular. Pazarlar kalmadı. Avrupa'da durum belli. Çin kendine yetiyor. Malezya, Vietnam da üretiyor. Suudi Arabistan, Katar, Cezayir ihracatçı oldu. Onlar, doğalgazı, elektriği ucuza kullanıyorlar” değerlendirmesinde bulundu. Aslan, sektörün yassı sıcak gibi katmadeğeri daha yüksek ürün grupları ile ihracatta öne plana çıkacağını söyledi.

Kripto paralar yükseliş için Fed’den gelen haberleri bekliyor!

Nefesler tutuldu! Piyasalar seçim sonrası 15 Mayıs’ı bekliyor!

ŞOK’ta ne alırsan al indirimli! Kızartma tenceresi 300 TL’ye, gözleme tavası 300 TL’ye, çaydanlık takımı 400 TL’ye düştü