Genel

Cem Negrin: Türkiye’nin İngiltere’ye yaptığı ihracat 5 yıl içinde yüzde 25 artacak!

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ve İngiltere-Türkiye Ticaret Odası’nın (BCCT) işbirliğiyle Londra’da düzenlenen 'Fasihon&Apparel Zone: Turkey ’ etkinliğinde Türk üreticilerle İngiliz firmalar bir araya geldi.


Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ve İngiltere-Türkiye Ticaret Odası’nın (BCCT) işbirliğiyle Londra’da düzenlenen ‘Fasihon&Apparel Zone: Turkey’ etkinliğinde Türk üreticilerle İngiliz firmalar bir araya geldi. Türkiye’den 23 firmanın katıldığı etkinlikte 5 yıl için Türkiye’nin İngiltere’ye yaptığı tekstil ihracatının 3 milyar dolara çıkartılması hedefl endi. Türkiye’nin bugün İngiltere’ye yaptığı tekstil ihracatı 2.2 milyar dolar seviyesinde. Etkinlikte açıklama yapan TGSD Başkanı Cem Negrin son 4-5 yıldır Almanya’nın büyümediğini hatırlatarak, İngiltere’nin sürekli büyüyen bir pazar olduğuna dikkat çekti. Amaçlarının yakın bir dönemde İngiltere’ye yapılan tekstil ihracatını %12 artırmak olduğunu ifade eden Negrin, “İngiltere dünyadan aldığı malın %8.5’ini Türkiye’den alıyor. Buraya toplam 26.2 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. İngiltere’nin büyüme rakamları AB'den yüksek. Ayrıca Londra’ya gelen bir üretici bütün firmalara ulaşabiliyor ama Almanya’da bütün firmalar dağınık halde” dedi. 


Uzakdoğu’dan vazgeçtiler 


İngilizlerin son yıllarda Uzakdoğu’dan vazgeçerek Türkiye’den mal almaya başladığını belirten Negrin, Türk markalarının Londra’nın ana caddelerinde olması için de çalıştıklarını vurgulayarak şöyle devam etti: “Türkiye’de çok az İngiliz markası var. Onların Türkiye’ye gelmesi için görüşmeler yapıyoruz. İngilizlerin bizden aldıkları malların %60’ı T-shirt. 5 yıla kadar İngiltere’ye yaptığımız ihracatı 3 milyar dolara çıkartmamız lazım. Fransa, İtalya ve Sırbistan ciddi şekilde bizden mal almak istiyor. Bizim ürünlerimiz Uzakdoğu’dan %30- 40 daha pahalı.” 


Türkiye’nin İngiltere’ye yaptığı ihracatın 5 yıl içinde %25-30 artacağını savunan BCCT Başkanı Chris Gaunt da, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 12 milyar sterlinden 20 milyar sterline çıkmasının hedeflendiğini kaydetti. Türkiye pazarına girmek için fırsat kollayan İngiliz markaların olduğunu belirten Gaunt, önümüzdeki 10 yıl içinde İngiliz firmaların Türkiye’ye önemli miktarda yatırım yapmasının beklendiğini açıkladı. İngiltere’de Ar-Ge’nin güçlü olduğuna dikkat çeken Gaunt, “İngiltere’ye yatırım yapacak Türk firmalar buradaki Know-How’dan yararlanabilir. Türkiye markasını ihraç etmeli. Türk firmalar için İngiltere fırsat olabilir” diye konuştu.


Dünya Bankası’nın raporu Avrupa için mi?


TGSD Başkanı Cem Negrin, Dünya Bankası’nın Türkiye’nin ihracatı ile ilgili “Türkiye tekstil ve konfeksiyon gibi her ülkenin ürettiği ürünleri ihraç ediyor” ifadesini eleştirdi. Raporda Türkiye’nin tekstil gibi işlerle uğraşarak 2023 hedefl erine ulaşamayacağının kaydedildiğini ifade eden Negrin, “Şimdi Portekiz, İngiltere gibi ülkeler tekstil imalatında atağa kalktı. Tekstil önemli bir istihdam kapısı. Bu raporda sanki Türkiye bu işten çıksın da biz işsizliğimizi halledelim denilmeye çalışılmış” dedi.



Dünya