Genel

Cemal Gökçe: Kentsel dönüşüm yerine yenileme yapılsın!

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul şžube Başkanı Cemal Gökçe, çok boyutlu bir hal alan İstanbul"un yenilenmesini, herkesin kurtuluş yolu olarak kullandığını söyledi

Kentsel dönüşümün, kent planlarının ve planlamanın bir sonucu olarak değil, kendisi olarak gündeme geldiğine dikkat çeken TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul şžube Başkanı Cemal Gökçe, çok boyutlu bir hal alan İstanbul"un yenilenmesini, herkesin kurtuluş yolu olarak kullandığını söyledi.
Düşük gelir grubuna sahip kesimlerin yerlerinden edilerek bunların boşalttığı alanlardaki yapılaşmanın sorun   yaratacağına dikkat çeken Gökçe, kentsel dönüşüm yerine yeni bir kavram olarak deprem dönüşümünü önerdi.  
Bütüncül ve koordineli bir kentsel yenilemeyi sağlamak için kentin dışında kurulması planlana n yeni yerleşim fikirlerini onaylamayan Gökçe, œçevre ve altyapı sorunlarıyla boğuşan bir düzenleme yerine kent in bütünlüğünü dikkate alan bir planlamanın yapılması gerekiyor. Bu noktada sürdürülebilir bir yenileme   yapılmalı. Mevcut sosyal dokuyu, sosyal yaşamı, ekonomik gelişmeyi ve ekolojik boyutu birlikte ele alan bir dengenin oluşturulması gerekmektedir diye konuştu.
œSadece fiziksel mekan noktasında yapılan düzenlemelerden kesinlikle uzak durulmalı diyen Gökçe, œDüzenlemeler, sorunları çözen bir içerikte olmalı. Kentsel yenilemenin, daha çok yeni bir siyasal güç yaratan, toplumsal ve türdeş bireyleri bir araya getiren bir yapı sergilenmemeli. Kentsel yenileme ile çevreyi korumak, iyileştirmek, eşitlik ve sosyal katılımı özendiren ve geliştiren bir yapı sağlanmalı. Yenileme kararı verilirken ekonomik refahı artırmak için istihdam olanakları yaratılmalı, geniş ve paylaşılan bir vizyonun yansıması olmadır diye konuştu.
Vizyon oluşumunda tüm çevrelerin çevrelerin yer alması gerektiğini belirten Gökçe , œKentsel dönüşüm ün bütünlüklü kent planlarının bir parçası   ve sonucu olduğu   bilinciyle çalışma   yapılmalı ve uygulamaya konmalıdır diyerek sözlerini bitirdi.

Cemal Gökçe"nin dönüşüm formülü:
1- çevre ve altyapı sorunlarıyla boğuşan bir düzenleme yerine; kent bütünlüğünü dikkate alan stratejik bir planlama   yapılmalı .
2- Toplumsal ve türdeş bireyler i bir araya getiren bir yapı sergilememeli.
3- Yapılacak planlamaya tüm kesimlerin vizyonu katılmalı.