Cemalettin Sarar: Az mağazası olan arkadaşlarımız iflas ediyor!
Cemalettin Sarar, dünyada beş kıtaya üretim yaptıklarını belirterek, Türkiye’de kira bedellerinin çok yüksek olmasından yakındı. Almanya Düsseldorf’a göre Türkiye’de üç katı kira ödediğini vurgulayan Sarar, “Az mağazası olan arkadaşlarımız iflas ediyor.’’
Moda dünyasında yolculuğu 1944 yılında başlayan hazır-giyim sektörünün önemli oyuncularından Sarar, Türkiye’de 150’den fazla mağazada tüketici ile buluşuyor. Bazı caddelerde yer bulmakta zorlandıklarını söyleyen Sarar Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, kira bedellerinin çok yüksek olduğunu dile getiriyor. Bağdat Caddesi’nde 100 milyon lira vermesine rağmen istediği mağazayı kiralayamamasını örnek gösteren Sarar, AVM’lerdeki kira bedellerini de insafsızlık olarak değerlendiriyor. “Allah, AVM sahiplerine merhamet versin.’’ diyen Sarar, bu konuda çok üzgün olduğunu ifade ediyor. Almanya’nın Düsseldorf şehrinde verdiği kiranın üç mislini Türkiye’de verdiğini belirten Sarar, “Bu konuda sektörün birlikte hareket etmesi lazım. Ben de AVM yaptım, cirodan kira alıyorum. 4-5 senede yaptığın AVM’nin parasını cebine mi indireceksin, insaf, merhamet! Yan yana bir sürü AVM var. Levent’te beş tane AVM var, hangisine gideyim? Ben Sarar olarak zarar da etsem, kâr da etsem dengelerim. Ama çok az mağazası olan arkadaşlarımız var, iflas ediyorlar.’’ dedi.
Sarar, Eskişehir’de üç fabrikada 5 kıtada 50’den fazla ülkeye üretim yapıyor. Üç fabrikada 5 bin kişiyi istihdam ettiklerini söyleyen Sarar, bütün çalışanların sosyal güvencelerinin olduğunu, hem okuyup hem de çalışan elemanların bulunduğunu belirtiyor. Üç fabrikanın sağladığı ciro ise 400 milyon dolar. Mısır’da 11 tane bayileri olduğunu söyleyen Sarar, ülkede yaşanan siyasi krizden dolayı 2 milyon dolar zarar ettiklerini ifade ediyor. Münferit olumsuzluklar olsa da, “Büyüyerek yola devam ediyoruz.’’ diyen Sarar, yabancı firmaların ortaklık için kendilerine geldiğini ama buna olumlu bakmadıklarını söylüyor.
Kadın, erkek ve ev tekstili alanında üretim yapan marka, İtalyan, Fransız ve Alman tasarımcılarla çalışıyor. “Dünya çapında tasarım yapıyoruz.” diyen Cemalettin Sarar, moda konusunda eğitim alan gençleri desteklediklerini, bünyelerinde çalıştırdıklarını ve Avrupa’ya fuarlara gönderdiklerini belirtiyor. Zaman zaman vize alımında yaşadıkları problemleri ise devletin çözmesi gerektiğini ve gençlere sahip çıkılması gerektiğini söylüyor. Sarar, kalıplarının dünya çapında olduğunu ve birçok milleti giydirdiklerini belirterek “Sarar her yerde. Avrupa’da Belçika, Avusturya, İspanya, Macaristan, İsviçre, Rusya, Afrika, Çin ve ABD olmak üzere birçok yerde mağazalarımız var. Cumhurbaşkanlarını, başbakanları, milletvekillerini, işadamlarını –rahmetli Sakıp Sabancı, Vehbi Koç vb.- giydirdik.” şeklinde ifade ediyor. Erkek giyim olarak yola çıkan Sarar, kadın kıyafetinde de iddialı. Cemalettin Bey, Sarar kadınının da kendi hedef kitlesine ulaştığını söylüyor. Bilişim, otomotiv ve sigortacılık alanında yatırımları olan şirket, enerji işine girmek için çalışıyor. Aynı zamanda Beylikdüzü’nde otel, Eskişehir Porsuk Çayı kenarında AVM ve 21 katlı otel yapıyor.
Sarar’ın terzi dükkânından 5 kıtaya uzanan hikâyesi
Sarar Giyim’in hikâyesi bundan 70 yıl önce Eskişehir’de başlar. Baba Abdurrahman Sarar’ın 13 metrekarelik terzi dükkânında üretmeye başladığı ürünlerin namı dört bir yana yayılır. Bu dükkân Cemalettin Sarar’ın da modanın, tasarımın kokusunu aldığı ilk yerdir. Babasının onunla ilgili hayalleri vardır, oğlu okuyacak ve vali olacaktır. Ama dükkâna sefer tası taşıyan, babası ile İstanbul’a gidip kumaş alışverişi yapan bu küçük çocuğun buna hiç niyeti yoktur. O ticaretle uğraşmaya karar vermiştir. Kendince ilk başarı denemesi ise Eskişehir’den tek başına yola koyulup İstanbul’a geldiğinde kumaşları satın alırken pazarlık edip babasından daha ucuza kumaş aldığı anlardır. 28 çalışan ile atölyede başlayan üretim 1980’lere gelindiğinde 250 kişi ile yol alır. Elektriklerin sık sık kesintiye uğradığı 80’li yılların zor dönemlerinde bir karar alınır ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde 35 dönüm arazi alınır. O yılları Cemalettin Sarar anlatıyor: “İGS’den o yıllarda kumaş alıyorduk. Biz fabrika yapacağımız zaman, gelin İGS’nin aynısını yapın dediler. Ama fabrikayı gezmeye gittiğimizde bize sadece depoları gezdirdiler. Ben o dönemde Avrupa’ya gidip geliyordum. Babam ‘bu işi kim en iyi yaparsa bu fabrikayı ona yaptıralım’ dedi. İsviçre’de bu işi yapan insanlara fabrikayı çizdirdik ve 1982’de Türkiye’nin en büyük tesisini kurdurduk. Ondan sonra dünyanın en büyük firmaları bize üretim yaptırmaya geldi.’’ Almanya’nın Boss firmasına 15 sene üretim yaptıklarını belirten Sarar, “Avrupa’da 17, ABD’de 15 ve diğer ülkelerde 50’den fazla satış noktasıyla yurtdışında 90’dan fazla satış noktamız var.” dedi
Zaman/RAHİME SEZGİN