04 / 05 / 2024

Cemil Çiçek: Japonya gibi olmadıkça deprem canımıza okur!

Cemil Çiçek: Japonya gibi olmadıkça deprem canımıza okur!

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 'Bu ülke, deprem gerçeğini, Japonya gibi bilinçle, kuralına uygun yaşamadığı sürece canımıza okunmaya devam edecek' diye değerlendirdi...



TBMM Başkanı, AKŞAM'a yaptığı değerlendirmede, deprem gerçeğiyle yaşamak zorunluluğunu, şeker hastalığıyla yaşamaya benzetti. Kendisinin, bu sağlık sorununu taşıdığı ve kurallarına uyarak yaşamayı öğrendiğini aktaran, Çiçek, 'Türkiye'nin yüzde 95'i fay hattında. Bunu bütün kurumların ve vatandaşların artık iyice görmesi gerekiyor. Başka çaresi yok. Yüzde 95'i fay hattında olan bir ülkedeki bütün kural, uygulama ve yaşam biçimlerinin bu gerçeğe göre olması gerekir' dedi.

ÜÇ ZAAFI AŞMADAN OLMAZ
Cemil Çiçek bu kadar acıya rağmen Türkiye'nin hala depremle sarsılmasının üç nedenini şöyle sıraladı: Kuralsızlık, aşırı kar hırsı ve belediyelerin yetersizliği. Türkiye'de kurumların ve insanların göz göre göre yaşanan acılardan ders çıkarmadığını, bunu anlamakta güçlük çektiğini belirten Çiçek, şöyle konuştu:

'Ne vatandaşlar ne de fenni sorumlular üzerlerine düşeni yapıyor. Seçim öncesinde Simav'a gitmiştim. Deprem Yönetmeliği'nden sonra bile 8-10 katlı binalar yapmışlar. İnanılacak gibi değil.'

 Afetlerde 'afet öncesi, afetin vuku bulduğu zaman ve afet sonrası' olmak üzere üç aşama olduğunu hatırlatan Çiçek, 'Biz ikinci safhada iyiyiz, biraz da üçüncü safhada. Ama asıl mesele, birinci safhada iyi olmaktır' dedi.

Akşam/Çiğdem Toker


Geri Dön