Genel

Cemil Çiçek'ten Behruz Çinicinin ailesine başsağlığı mesajı!

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, geçirdiği kalp krizi sonucu dün vefat eden mimar Behruz Çinicinin ailesine başsağlığı mesajı gönderdi. Çiçek, mesajında,  Çinicinin, modern Türkiyenin inşasına tasarım ağırlıklı mimari çizgileriyle katkıda bulunduğunu söyledi

Çiçek, mesajında, Türkiyenin yetiştirdiği değerli bir mimar olan Behruz Çinicinin, modern Türkiyenin inşasına tasarım ağırlıklı mimari çizgi ve görüşleriyle katkıda bulunduğunu, çizgi ve desenleriyle TBMMye de değer kattığını belirtti. Cemil Çiçek, Halen milletvekillerinin kullandığı, TBMM yerleşkesindeki Halkla İlişkiler binalarının mimarlığı görevini üstlenen, geçtiğimiz yıllarda boşaltılan Orandaki milletvekilleri lojmanlarının da mimari projesini çizen Behruz Çinicinin, TBMM Camisinin inşaatına da katkıda bulunduğunu ifade etti.

Çiçek, mesajında şunları kaydetti: "Türkiyenin dört bir yanında sayısız eserde imzası bulunan ve Libya, Suudi Arabistan gibi ülkelerde de otel, konut, saray gibi eserlerin inşasını gerçekleştiren Behruz Çinici beyefendi, mesleğinin yasal ve yönetsel çerçevesinin oluşmasında da önemli katkılarda bulundu. 1995 yılında TBMM Camisi ile Ağa Han Mimarlık Ödülünü almaya hak kazanarak bütün dünyanın dikkatini üzerine çeken Behruz Çiniciye Allahtan rahmet diliyor, yakınlarına başsağlığı dileklerimi iletiyorum."

TBMMDEKİ ESERLERİ

Mimar Behruz Çinici tarafından tasarlanan ve projesi 1995 yılında Ağa Han Uluslararası Mimarlık Ödülüne layık görülen TBMM Camisi 26 yıldır hizmet veriyor. Farklı mimari tarzıyla dikkati çeken 6 bin 400 metrekare büyüklüğündeki cami, üç ana mekandan meydana geliyor. Bunlardan ilki üçgen bir ön avlu, diğeri onu takip eden dikdörtgen bölümdeki namaz alanı ve arkasında kalan basamaklı bir bahçe... Minare iki balkon ve bir servi ağacıyla temsil ediliyor. Kıble duvarı tümüyle camdan yapılan caminin mihrabı, dikdörtgen planlı camlı nişten oluşuyor. Büyük bölümü arazinin eğimi içinde yer alan caminin bazı bölümleri, çevresindeki peyzajın üzerine yükseliyor. Camiye ait bir kütüphane de bulunuyor.

Camdan kıble duvarı ve mihrap ile alışılagelmişin dışında bir mimari tarzı yansıtıyor. İlk cami olan, Hz. Peygamberin mescidinin sadeliği ve uzunlama saf düzeni örnek alınan camideki minare, her iki dünyayı birleştirici bir ulu ağaçla anlatılıyor. Cami, geçmişin geleneksel mimari alışkanlıklarının dışına çıkılarak "form, mekan, ışığın işlenişi ve peyzaj-bina" ilişkileriyle tanımlanıyor. Projesinde geleneksel sürekliliğin dışına çıkılan caminin özellikle şeffaf mihrap duvarı ve kolonsuz revakı "modern mimari tarzı" olaRak da ifade ediliyor.

Çinicinin TBMMdeki diğer serlerinden biri olan Halkla İlişkiler binaları ise 25 Ocak 1984 tarihinde hizmete girdi. Dörder katlı 6 bloktan oluşan binalarda 550 milletvekilinin her biri için bir oda bulunuyor.
         AA