05 / 05 / 2024

Cemil Şeboy'un ilk adımı kentsel dönüşüm olacak!

Cemil Şeboy'un ilk adımı kentsel dönüşüm olacak!

Kendi uzmanlık alanının inşaat ve kentsel dönüşüm konuları olduğunu dile getiren Cemil Şeboy Meclis'te ilgileneceği projelerde kentsel yenilemenin ön planda olacağını vurguladı.



Eski Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy. 7 Haziran Genel Seçimlerinde AK Parti  İzmir  1inci bölge 3'üncü sıradan milletvekili adayı oldu. 


Adaylığı kendisine de sürpriz olan Şeboy. belediye başkanlığı döneminde edindiği tecrübelerle hem İzmir, hem ülke adına çalışmalar yapacağını söyledi Şeboy. "Bütün ülkeyi temsil edeceğim ama öncelikle İzmir milletvekili olacağım. İzmir için yapılması gereken hangi proje olursa olsun ve bu projeler hangi partiden gelirse gelsin bunların olması için Meclis'te uğraş vereceğim. İzmir'in yerel ve burada çözülmemiş problemleri için orada olacağım" dedi. 


Yeni bir proje sunacak 


Kendi uzmanlık alanının inşaat ve kentsel dönüşüm konuları olduğunu dile getiren Şeboy Meclis'te ilgileneceği projelerde kentsel yenilemenin ön planda olacağını vurguladı. Şeboy, "Kentsel dönüşüm konusunda her kentin kendine has bir özelliği var. İzmir'de bugüne kadar kentsel dönüşüm alanında hiçbir şey olmadı. Benim İzmir için nasıl bir proje uygulanabileceği konusunda Türkiye'yi de bağlayacak bir proje fikrim var. Örneğin; TBMM'den 'kent yenileme plan notu' diye bir yasa geçirebiliriz. İzmir'in varoşlarına doğru baktığınız zaman bitişik nizam yola sıfır binalar yapılmış. 2981 sayılı imar affı yasasıyla da bunlar yasallaşmış. 100 metrekare de üç dört katlı bitişik nizam bina Balkan kökenli bir aileden geldiği için seçimlerde bu vatandaşların oylarını parti çatısı altında toplayacağı konuşulan Şeboy, "Yalnız göçmen oyları için aday olmadık. 


Diğer vatandaşlar üzerinde de etkimiz olacak. Ben İzmir'im, İzmirliyim" dedi. Buraların otoparkı. yolu. sosyal mekânları yok. İnsanlar bıınun içerisinde yaşıyor. Böylece trafik de işin içinden çıkılmaz hale geliyor. Şu anda dört tane dairesi olan bir adama üç daire verirseniz, bu kişi kent yenilemeye katılmaz. Bu kişiye en az dört tane konut vermeniz gerekir ki bu teklif cazip hale gelsin. 1977'den beri İzmir'de inşaat projeleri yapan biriyim, izmir'de artık arsa kalmadı. Benim dediğim bu şartlarla İzmir'de ve Türkiye'de binlerce arsa üretilecek. Bu alanda iyileştirme şartlan da koyacaksınız. Herkesin yazlık alma lüksü yok. Konutlarda havuzlu. otoparkı, sosyal donatı alanları olmasını zorunlu kılacaksınız. Böylece depreme dayanıklı insanların yaşayabilecekleri konutlar ortaya koyabilecek. Böyle bir plan notu geçtiği takdirde bundan bütün Türkiye faydalanacak. Çok arsa üretildiği için konut fiyatları da düşecek" şeklinde konuştu. 


Belediye başkanları korkuyor Belediye başkanlığı sebebi ile yerel yöneticilerin yaşadığı sorunları çok iyi bildiğini de anlatan Cemil Şeboy. başkanların çok zor şartlarda çalıştığını ifade etti. Yargılanmayan tek bir belediye başkanı olmadığını hatırlatan Şeboy. şunları belirtti: "Öyle olunca da belediye başkanları korkuyor. Rahat çalışamıyor. iş üretemiyor, imza atmaya bile korkuyor. Belediye meclis üyeleri ve memurlarda aynı sıkıntıyı yaşıyor. Belediye baş kan lan imza atmadığı proje ve evraklardan da genel denetim çerçevesinde yargılanıyor. Kaç davadan yargılandığımın sayısını bile V bilmiyorum. Ben çoğu kez yargılandığım evrağı ilk kez mahkemede görüyordum. Türkiye genelinde belediye başkanlarını rahatlatan yasaların çıkması için çalışacağım. 


Ben sıkıntıları, işlerin nasıl gittiğini ve gitmediğini biliyorum. 5216 sayılı yasa ile bütün günlük yetkiler Büyıikşehir'de toplandı. Büyükşehir'iıı bu gibi işlerle uğraşmaması lazım. Burada onu ilgilendiren su. kentin vizyon projeleri, protokol, ulaşım gibi konulardır ama geriye kalan ıvır zıvır işlerle uğraşmasın. 

Bu işlerle ilçe belediye başkanları ya da muhtarlar ilgilensin. Acilen yapılması gereken İnciıaltı Köprü Projesi"dir. Orada yapılacak bir köprü kent trafiğini en az yüzde 50 azaltacaktır. Kent zaten birbiri ile küs. Bütünlük olmamış. Karşıyakalılar Foça'ya Aliağa'ya gidiyor. 


Bu taraftakiler de Urla'ya Seferihisar'a gidiyor. İzmir'de hareket ve turizm dengeli olmuyor. Ama köprüyü yaparsak bu sorun çözülecek. Bu gibi projelerin arkasına düşeceğiz." AK Paıti'nin aday belirleme sürecinde izlediği politikanın tam bir demokrasi örneği olduğunu vurgulayan Şeboy, "CHP 'önseçim ile demokrasi uyguladık' diyor ama önseçimi sadece üyeleriyle yapıyor. AK Parti, sivil toplum kuruluşlarına ve sokaktaki herkese görüşünü sordu" diye konuştu. 


Gözlem


Geri Dön