28 / 04 / 2024

Cengiz Demir: Her şey dahil sistemi turizme darbe vuruyor!

Cengiz Demir: Her şey dahil sistemi turizme darbe vuruyor!

Prof. Dr. Cengiz Demir, dünyada 1 milyarı aşan turistten Türkiye'nin 39 milyonu aşan bir pay aldığını söyledi. Türkiye'nin turist sıralamasında 6. sırada yer aldığını dile getiren Demir, ancak herşey dahil sisteminin Türk turizmine darbe vurduğunu savundu




İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Demir, dünyada 1 milyarı aşan turistten Türkiye'nin 39 milyonu aşan bir pay aldığını söyledi. Türkiye'nin turist sıralamasında 6. sırada yer aldığını dile getiren Demir, ancak herşey dahil sisteminin Türk turizmine darbe vurduğunu savundu.


Barselona maçını izlemeye giden bir kişinin ödeyeceği en düşük ücretle Türkiye'de 5 yıldızlı konforda her şey dahil bir gün geçirebildiğini söyleyen Demir, "Turistler ülkemize ortalama kişi başı 824 dolar bırakıyor. Geçen yıl Türkiye 32.3 milyar dolar turizm geliri elde etti. Kişi başı gelir, en çok turizm geliri elde eden ABD'de kişi başına 2 bin dolar" dedi.


Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin deniz-güneş-kum üçgeninde her şey dahil konaklama sistemi ile sınırlandırıldığına işaret eden Demir, şöyle devam etti: "Ülkemize gelen turistler özetle, yeme-içme, eğlenme, spa ve benzeri hizmetlere tek bir fiyat ödeyerek otel dışına çıkmadan tekrar ülkelerine dönmektedirler. Disneyland Paris, Orlando Disneyland gibi tema parklara ödenen günlük giriş ücretiyle Türkiye'de 5 yıldızlı bir otelde her şey dahil zaman geçirilebiliyor."

Türkiye'de turizm sektöründe çalışanların yüzde 40'dan fazlasının sigortasız ve kayıt dışı çalıştırıldığını belirten Demir, değerlerimizi değersizleştiren her şey dahil sisteminin Türk turizmine her anlamda büyük darbe vurduğunu kaydetti. Demir, "Turistin ekstra para harcama olasılığını biz kendi ellerimizle ortadan kaldırıyoruz. Yapılması gereken şey, tarihi, kültürel değerlerimize sahip çıkarak bunları belli bir bedel karşılığı konuklara sunmaktır. Otellerimizin doluluk oranı yaklaşık yüzde 45-50. Bu oran, yatak kapasitemizin yarısını dahi satamadığımızı gösteriyor" dedi. 



Yeni Asır


Geri Dön