Kentsel Dönüşüm

Cengiz Güneş: Elazığ Çatalçeşme'de acilen dönüşüm yapılmalı!

Elazığ’ın tarihi mahallelerinden Çatalçeşme Mahallesi Muhtarı Cengiz Güneş, “Olası bir depremde mahallede yaşayan insanların yüzde 70’i hayatını kaybedebilir” dedi. Güneş, mahallelerinde acilen kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini söyledi.

Elazığ’ın tarihi mahallelerinden, eski adı Mornik ile hafızalarda ve hatıralarda yer etmiş olan Çatalçeşme Mahallesi Muhtarı Cengiz Güneş, mahallelerini anlattı. Güneş, verdiği röportajda, mahallelerinin eski günlerini mumla aradığını ve büyük sorunlarla uğraştığını ifade etti.


Muhtarlıkta kaçıncı döneminizi yaşadığınızı ve mahallenizin nüfusu ile seçmen sayısını açıklar mısınız?


Muhtarlıkta ilk dönemim. Mahallemizin toplam nüfusu 9 bin, seçmen sayımız ise 3 bin 300’dür.


Mahallenizin acilen çözülmesi gereken sorunları bulunuyor mu?


Mahallemizin hala açılmayı bekleyen caddeleri bulunuyor. Çıkmaz sokaklarımız bulunuyor. Bu sorunlarımızın acil olarak çözülmesi gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanımız bizi ziyaret etmişlerdi. Bu sorunları kendilerine de iletmiştik.


Altyapı yönünden mahallenizin eksiklikleri var mı?


Altyapı yönünden mahallemizin büyük eksiklikleri bulunuyor. Mahallemizin yüzde 40’ında altyapı bulunmuyor. Yüzde 60’lık bölümde var olan altyapı ise yeterli değil. Belediye Başkanımız ile bu noktada yaptığımız görüşmelerde kendileri bize bu sorunun bir-iki yıl içinde tamamen çözüleceğini ifade ettiler. Bu nedenle şu anda bekliyoruz.


Üstyapı ile ilgili neler söylersiniz?


Bizim muhtarlığımızdan önce tabiri caizse mahallemize bir tek çivi dahi çakılmamış. Mahallemiz Elazığ’ın en doğusunda yer alması nedeniyle pek de görülmemiş, gelen muhtarlar ve belediye başkanları hiçbir çalışma yapmadan günlerini doldurmuşlar. Biz göreve geldiğimiz günden itibaren büyük bir çalışma süreci içine girdik, geçen yıl 5 bin metre asfalt döktürdük fakat kaldırımlar yapılmadı. Ancak geçen gün mühendisler mahallemize gelerek kaldırımlarla ilgili çalışma başlattılar. Bizler kendilerine kaldırım ve asfalt ölçülerini verdik, kaldırımlarda kullanılacak parke taşlarını belirledik. Yaz ayları ile birlikte çalışmaların başlayacağını sanıyorum.


Mahallenizin kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu düşünüyor musunuz?


Mahallemiz kentsel dönüşümün uygulanması gereken mahallelerin başında geliyor. Çünkü mahallemizde hala kerpiç evler var, dar ve çıkmaz sokaklar var. Allah korusun, olası bir depremde, mahallede yaşayan insanların yüzde 70’i hayatını kaybedebilir. Bu oranı sayısal olarak açıklayacak olursak, 6 bin 300 insanı bir anda kaybedebiliriz. Böylesi bir tablo ile karşılaşmamak için mahallemizin zaman kaybetmeden kentsel dönüşüm bölgesi ilan edilmesi ve gerekli çalışmalara başlanması gerekmektedir. Biz kentsel dönüşümü önemsiyoruz. Çünkü kentsel dönüşüm ile insanların daha güvenli konutlarda yaşamasını sağlamış olduğumuz gibi mahallenin de büyük bir gelişme göstereceğini düşünüyoruz.


Mahallenizin gelişmesi için gerekli olan şey nedir?


Kat irtifaklarının artırılmasını istiyoruz. Kat irtifakları artırılmadığı takdirde beklediğimiz gelişmeyi sağlayamayız. Mahallemizin kurtuluşu bir yerde kat irtifaklarının artırılmasına bağlı diyebiliriz. Müteahhitler kat irtifaklarının artırılması durumda mahallemizde konut yapmaya başlayacaklarını ifade ediyorlar. İrtifakların artırılması ile buraya gelecek olan müteahhitler mahallemize yatırım yapmaya başlayacaklar. Bu sayede mahallemiz büyük bir gelişme gösterecektir. Mevcut durumda sadece üç kata kadar müsaade ediliyor. Bu sayı müteahhidin giderlerini bile karşılamıyor. Konu ile ilgili olarak Belediye Başkanımız ile görüşmelerde bulunduk. Belediye Başkanımız, imar revizyon planında yapılacak değişlikler sonrasında mahalle içindeki alanlarda yapılacak apartmanların kat sayısının 6’ya, cadde üzerinde yapılacak apartmanların kat sayısının ise 8’e çıkartılacağını söyledi.  Büyük bir heyecanla bu planın ortaya çıkmasını bekliyoruz.


Mahallenizdeki yeşil alanları ve parkları tam anlamıyla kullanabiliyor musunuz?


Mahallemizde sadece bir tane park bulunuyor. Bu parktan da eksiklerinden dolayı tam anlamıyla faydalanamıyoruz. Bu parkın ışıklandırması yok, suyu yok, oturma bankları yok, bu eksikliklerinden dolayı kullanamıyoruz. Kimi zaman bu park itin kopuğun mekanı haline geliyor. Mahallemize bir tane de semt sahası yapıldı. Semt sahası da maalesef ışıklandırılmadı. Eğer bu saha ışıklandırılır ve gerektiği gibi düzenlenirse, hem mahallemize hem de belediyemize katkı sağlayacak bir yapıya dönüşecektir. Bu alanlarla ilgili olarak Belediye Başkanımızla görüştük, bu alanlarda gerekli çalışmanın yapılacağı sözünü aldık. Şu anda bu alanların bir an önce yapılmasını bekliyoruz. Yine yaptığımız görüşmeler sonrasında belediyenin bu yılki planlarına mahallemize bir park yapılmasını dahil ettirdik.


Benim projem dediğiniz ve önemsediğiniz bir projeniz var mı?


Evet, gençleri kapsayan bir projem var. Mahallemiz aldığı göçlerle doğu ve güneydoğunun küçük bir modeli gibi. Göçlerin doğal bir sonucu olarak mahalledeki gençler bir boşluğa düşmektedir. Gençlerin kötü alışkanlıklara alışmaması ya da birilerinin siyasi emellerine alet olmaması için bu projeyi gerçekleştirmek istiyorum. Bu proje ile gençlerin spor yapacakları ve kendilerini geliştirecekleri eğitim alanları oluşturmayı düşünüyorum. Bu projemi Cumhurbaşkanlığı’na da ilettim. Projem Cumhurbaşkanlığı tarafından da olumlu karşılandı. Cumhurbaşkanlığı proje ile ilgili olarak gönderdiği cevabi yazısında, valiliğimizin bu noktada bize yardımcı olacağını bildirdi. Valiliğimiz ile bu konuda görüşmeler yaptık ancak valiliğimiz kendilerine üst yazının gelmediğini ifade ettiler. Şu anda bu yazının gelmesini bekliyoruz. Bir dönem daha bekleyeceğiz. Gelmediği takdirde Cumhurbaşkanlığı’na yeniden müracaata bulunacağız.


Fırat Gazetesi