Genel

Cengiz Holding Afrika'ya yöneldi!

Cengiz Holding son dönemde rotasını yurtdışına çevirdi. Holding şimdilerde Afrika'da Zambiya Hükümeti ile görüşmeler yapıyor. 

İstanbul'a yapılan 3'üncü Havalimanı projesinin ortaklarından Cengiz Holding, son dönemde rotasını yurtdışına çevirdi. Bosna-Hersek'in yanı sıra Slovenya, Sırbistan, Özbekistan gibi Doğu Bloku ülkelerinde peşpeşe ihaleye giriyor, teklifler veriyor. Avrupa ve Asya'nın orta kesiminde işlerini büyüten Cengiz Holding, şimdi de Afrika'da yeni çalışma sahası peşinde. 

Dünya Gazetesi'nden Kerim Ülker'in haberine göre; Cengiz Holding'in, Afrika'nın en büyük bakır madenlerinden birine sahip olan Zambiya Hükümeti ile görüşme yaptığı iddia ediliyor. Zambiya yerel medyasına göre işadamı Mehmet Cengiz'e ait Cengiz Holding kara kıtanın ikinci büyük rezervine sahip Zambiya'daki Konkola adlı maden için beklemede. Zira madenin ortaklarından Hintli Vedanta şirketi ile davalık olan yerel hükümet, sonucun tamamlanmasını bekliyor. Konkola'nın yüzde 80'i Hindistan merkezli Vedanta Sırbistan'a giderek resmi görüşme yapmıştı.

Maden rezervleri bulmak, mevcut madenleri geliştirmek amacıyla yılda 100 bin metreden fazla sondaj çalışması yapan Cengiz Holding, bakır, alüminyum, antimuan ve fosfat kayası alanlarında yatırımlarıyla biliniyor. İlk olarak 2004 yılında özelleştirme kapsamına alman Eti Bakır Küre Tesisleri ve Eti Bakır Samsun Tesisleri ile bu alana adım atan, ardından 2005'te özelleştirme kapsamında Eti Alüminyum'u alan Cengiz, 2006’da da Murgul Bakır Tesisleri’ni bünyesine kattı. 2007 yılında Halıköy Antimuan Tesislerini, 2013'te de Eti Bakır Mazıdağı Tesisleri’ni alan Cengiz, Eti Alüminyum ile Türkiye’nin yıllık ihtiyacının yüzde 10’u olan 82 bin tonluk bir üretim gerçekleştiriyor. Cengiz Holding, son olarak geçtiğimiz aylarda Sırbistan’ın en büyük madencilik şirketi RTB Bor’un ihalesiyle ilgilenmeye başlamıştı. Cengiz Holding’in patronu Mehmet Cengiz, RTB Bor şirketi için Belgrad'a giderek resmi görüşmelerde bulunmuştu. 1904'te Dörde Vajfert adlı Sırp işadamı tarafından kurulan RTB Bor’un yıllık üretimi 43 bin ton bakır, 5 bin ton gümüş, 700 kilogram altın.