Sektörel

Cengiz İnşaat'ın projelerinin toplam bedeli 7 milyar dolar!

Rizeli Mehmet ve Ekrem Cengiz tarafından kurulan Cengiz İnşaat; otoyol, köprü, baraj, tünel, enerji, maden ve turizm sektörlerinde büyümesini sürdürüyor...

1980’lerde Rizeli Mehmet ve Ekrem Cengiz tarafından kurulan Cengiz İnşaat, otoyol, köprü, tünel, enerji, maden, turizm ve baraj inşaatlarıyla büyümesini sürdürüyor. Son yıllarda özelleştirmelerde de adını duyuran şirket, son olarak 3. havalimanı ihalesini kazanan konsorsiyumun bir ortağı olması ve Haliç Yat Limanı ihalesine teklif veren şirket olarak dikkat çekiyor. Altyapı işlerinde kullanılan yaklaşık 100 milyon dolarlık yeni makine parkı ile Cengiz İnşaat’ın şu anda devam eden projelerinin toplam bedeli 7 milyar dolara çıktı.


Mehmet ve Ekrem Cengiz kardeşlerin kurduğu Cengiz İnşaat, Türkiye’de holdingleşirken dünyada da beş ayrı kıtada çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor. Cengiz İnşaat, dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması içinde yer alan, 22 Türk inşaat şirketi arasında bulunuyor. Cengiz İnşaat adını son olarak 3. havalimanı ihalesini kazanan konsorsiyumun bir ortağı olarak duyurmuştu. Madencilik, inşaat, enerji ve turizm alanlarında faaliyet gösteren Cengiz Holding bünyesinde, Cengiz İnşaat, Cengiz Enerji, Cengiz Elektrik, SAMGAZ Doğalgaz, Selçuk Doğalgaz, Eti Alüminyum, Eti Bakır, Cengiz Madencilik, Bana Turizm, Cengizler Sigorta ve Cengiz Havacılık bulunuyor. Cengiz İnşaat, 1980 yılında altyapı işleriyle başlayan atılımla, 16 şirketten oluşan Cengiz Şirketler Grubu haline geldi. Grubun lokomotif şirketi Cengiz İnşaat, 100 milyon dolarlık iş makinesi parkına sahip. Cengiz İnşaat’ın şu anda devam eden projelerinin toplam bedeli ise 7 milyar dolar.


Türkiye’nin elektriğinin beşte birini dağıtıyor

İnşaat sektöründeki faaliyetlerine 1980 yılında başlayan Cengiz İnşaat, otoyol, köprü, tünel, baraj, HES, havalimanı, liman, metro, demiryolu, elektrik santralı ve enerji, sulama ve dağıtım sistemi, iletişim altyapısı, otel, bina ve tesis işleri konusunda faaliyet gösteriyor. 2004 yılında Eti Bakır’ı, 2005 yılında Eti Alüminyum’u alan Cengiz Holding, bugün Türkiye’nin elektriğinin beşte birini dağıtıyor.


Son yıllarda özelleştirme ihalelerindeki performansıyla adından söz ettiren Cengiz Holding, Irak Havalimanı, hızlı tren projesi, 3. havalimanı, Ilısu Barajı dahil olmak üzere birçok projeyle dikkat çekiyor. Cengiz Holding’in adının daha sık duyulmasının sebebi, grubun Kolin ve Limak ile kurduğu ortak girişim grubu bünyesinde ihalelere katılması oldu. Üç şirket BEDAŞ başta olmak üzere Uludağ’dan Çamlıbel’e ve Akdeniz Elektrik Dağıtım’a kadar önemli bölgelerin elektrik dağıtımını üstlendi.


Cengiz Holding’in faaliyet gösterdiği alanlardaki projeler

KARAYOLLARI: Trabzon-Aşkale yolu, Çayeli-Ardeşen-Hopa yolu, Ankara-Pozantı otoyolu, Hopa-Kemalpaşa-Sarp yolu, Akçaabat-Düzköy yolu, Samsun-Bafra-Sinop yolu, Hopa-Kemalpaşa-Sarp yolu, Çamlıhemşin-Ayder yolu, Ljulin otoyolu-Sofya çevreyolu Daskalova kavşağı.


BARAJ: Ilısu Baraj ve HES, Şemkirçay Barajı ve HES, Tahtaköprü-Ceyran Sulama Kanalları, Vayxir Barajı ve Sulama kanalları, Atasu Barajı, Kaleköy Barajı ve HES, Beyhani Barajı ve HES, Menge Barajı, Köprü barajı ve HES.


METRO VE DEMİRYOLU: Ankara-İstanbul Demiryolu hattı YHT 2. Etap, İstanbul metrosu 1. Aşama Taksim-4. Levent Elektromekanik İnşaatı, Ankara-İstanbul Demiryolu hattı YHT 1. Etap, Ankara-Sivas Demiryolu projesi, Yerköy-Yozgat-Sivas arası.


HAVALİMANI: Erbil Uluslararası Havalimanı, İstanbul 3. Havalimanı.


LİMAN: Alanya yat limanı, Hopa limanı, Ereğli limanı, Sungate Port Rolay Hotel Yat Limanı, Giresun limanı.


BİNA ve TESİSLER: Ankara iş merkezi binası, Sungate Port RolayResort Hotel, Le JardinResort Hotel, Maslak Plaza, Cengiz Holding yönetim merkezi.


ALTYAPI İŞLERİ: Boru hatları, rehabilitasyon, telekomünikasyon.


ENERJİ SEKTÖRÜ: Samsun 2. Kombine Çevrim Enerji Santralı, Oymapınar HES, Nuh Çimento Hereke Enerji Santralı, Samgaz Doğalgaz Dağıtım, Selçuk Doğalgaz Dağıtım, Eti Alüminyum Kojenerasyon Tesisi, Eti Bakır Murgul HES, Cengiz ithal kömüre dayalı termik santralı, enerji üretim tesisleri


MADEN: Eti Alüminyum (Türkiye'nin alüminyum ihtiyacının yaklaşık yüzde 15’ini karşılıyor.) Eti Bakır (Tesis 3 açık maden ile yılda 2 milyon 700 bin tonun üzerinde tüvenan bakır cevheri çıkartıyor. İşleyerek yılda 75 bin ton bakır konsantresi üretiyor ve Samsun İzabe tesislerine Konsantre bakır temin ediyor.)


TURİZM: Sungate Turizm ve Bana Turizm. Sungate Port RolayResort Hotel, Le JardinResort Hotel, Maslak Plaza.


Meltem GÜNDÜZ/ Dünya Gazetesi