Turizm

Cengiz Soğancıoğlu: İzmir'e suni turizm adası yapılsın!

Cengiz Soğancıoğlu, "İzmir Körfezi'ne, körfez kanalları ve temizlik sırasında çıkacak malzemelerle Karşıyaka ve İnciraltı kıyılarına yakın akıntılara paralel çok ince Pasifik Atol adaları gibi iki adet suni turizm adası yaptırılması gerekiyor" dedi


İzmir Kuş Cenneti'nin kurucularından Orman Yüksek Mühendisi Cengiz Soğancıoğlu, Kuş Cenneti'nden başlamak üzere, liman, İnciraltı ve adalar turizmiyle İzmir'in atılım yapacağını kaydetti. Konuyla ilgili turizm master planı hazırladıklarını belirten Soğancıoğlu yetkililerden ilgi beklediklerini ifade etti.



1990 yılında dönemin Valisi Kutlu Aktaş'la yaptıkları çalışma sonucu Kuş Cennetini İzmir'e kazandırdıklarını ifade eden Soğancıoğlu "Çiğli Çamaltı Tuzlası ve İzmir Kuş Cenneti Koruma Planı, koruma ve kullanma dengesi içerisinde turistlere hizmet edecek şekilde yaptırılmalı. Ayrıca, çevresindeki 12 bin hektarlık sulak alanlarda günübirlik olarak denizden sessiz tekne ve kayık gezi turlarına, karadan cip, fayton, bisiklet, safari ve yaya olarak gezi turlarına izin verilerek İzmir Kuş Cenneti ve çevresinde 'sessiz dolaşım' ile ekolojik turizme koruma kontrollü olarak izin verilmeli" dedi.


Turizm adası yapılsın

İzmir Körfezi'nin büyüklüğünün 417,5 kilometrekare olduğunu kaydeden Soğancıoğlu, "İzmir'in tam 45 adası mevcut. İzmir Körfezi'ne, körfez kanalları ve temizlik sırasında çıkacak malzemelerle Karşıyaka ve İnciraltı kıyılarına yakın akıntılara paralel çok ince Pasifik Atol adaları gibi dalgakıran niteliğinde iki adet suni turizm adası yaptırılması gerekiyor. Böylece körfezdeki ada sayısı 47'ye yükselir. Mevcut adalardan 30'u İzmir'in her bir ilçesine verilmeli. Belediyelerin yaptıracağı turizm tesisleriyle ve günübirlik alan düzenlemeleriyle turizme arz edilmeli. Ayrıca yeni oluşturulacak iki suni ada ve diğer 15 doğal ada ise, İzmir Valiliği, İzmir Bütünşehir Belediyesi, Orman ve Su işleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile birlikte turizme kazandırılmalı" diye konuştu.


Gezi treni

İzmir Kuş Cenneti'nin 8 bin hektar büyüklüğündeki alanını günde 5 bin ziyaretçinin gezmesini sağlayacak 25 kilometrelik bir sessiz dolaşım gezi treninin sefere konması gerektiğini belirten Soğancıoğlu, "Bu şekilde Kuş Cenneti ücretli olacak gezilerle turistlerin ziyaretine açılmalıdır" dedi.



'Kent yeni bir Ölüdeniz'e kavuşabilir'

İzmir'in yeni bir "Ölüdeniz"e kavuşabileceğini belirten Soğancıoğlu, "Çiğli Arıtma Tesisi önünden başlayıp deniz içine doğru uzanan ince uzun yarımada toprak ve kum döşemesi yapılarak yeni bir ölüdeniz oluşturulmalı. Buraya kumsal, plaj ve gezi tekneleri yanaşma iskelesi yaptırılmalı. İzmir Tuzla İskelesi, Tayland'daki suüstü pazaryeri iskelesi gibi günü birlik prefabrik kulübe ve satış standlarıyla takı, halı, hediyelik eşya, balık lokantaları ile turizme katkı sağlayacak şekilde yine İzmir Valiliği-Belediye ortak şirket eliyle işletilmeli" dedi.




Yeni Asır