Kent Haberleri

Cennet koylar kurtuldu

Danıştay, 5 kata imar izni ve doğal SİT alanlarında golf ve turizm merkezleri kurulmasına izin verilen Bodrum Yarımadası Çevre Düzeni Planı hakkında, yürütmenin durdurulması kararını verdi.

Plan uygulansaydı koylar yapılaşmaya açılacaktı.
Türkiye'nin en gözde tatil beldesi ve doğa harikasını yağmalayacağı gerekçesiyle büyük tepki toplayan Bodrum Yarımadası Çevre Düzeni Planı rafa kalktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yaptıkları değişikliklerle 5 kata imar izni ve doğal SİT alanlarında golf ve turizm merkezleri kurulmasına izin verilen plan, cennet koyları imara açıyordu. Bodrum Mimarlar Odası Temsilciliği ve Bodrum Yarımadası'ndaki dokuz belediye, planın iptali için Danıştay'a başvurmuştu. Başvuruları değerlendiren Danıştay 6'ncı Dairesi, daha önce kısmen iptal ettiği 1/25 bin ölçekli Bodrum Yarımadası Çevre Düzeni Planı'nın yürütmesini tamamen durdurdu.
Planda iyi niyet yoktu
Bu karar çevrecilerde ve sivil toplum kuruluşlarında bayram havası estirdi. Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü ve İnşaat Mühendisi Pelin Altın, Danıştay'ın kararına, kültür ve turizm koruma bölgesi olmaktan çıkan bir alanda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın plan yapma yetkisinin olmadığı gerekçesinin temel teşkil ettiğini söyledi: "Bodrum'a ayak dahi basmamış, denizi görmemiş, bölgeyi hiç bilmeyen bir takım bürokratların, ilçenin tarihsel, kültürel ve ekolojik dokusu ile uyuşmayan bir imar planı hazırlanması zaten yanlıştı. Ankara'nın Bodrum'a dayattığı bu imar planında iyi niyet aranamazdı. Vatandaş mağdur edilecek ve malum birilerine haksız rant sağlanacaktı. SİT alanı ilanı yolu ile özellikle köylüler kendi ihtiyaçları olan konutları dahi yapamayacaktı. Ancak golf sahaları içinde yapılacak golf villaları ile 15 bin konut fazlalılığı yaratılacaktı. Yani çevreye uyumlu olmayan ve rantı daha fazla tetikleyecek bir plandı."
Koylar yok olacaktı
Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Gündüz Nalbantoğlu da, Bodrum'a feribotlarla 62 bin 556, günübirlik 124 bin 900, kruvaziyer gemilerle de 70 bin turist geldiğini belirterek, "Günde 4 bin kişi mavi yolculuğa çıkıyor, 30 bine yakın yat Gökova ve Güllük koylarını ziyaret ediyor. Cennet koylar, yürütülmesi durdurulmasaydı bu planla tamamen yok olacaktı. Umarım yeni yapılacak planda Ege ve Akdeniz kıyı ve koylarını koruyacak master plan bu kez unutulmaz" dedi.
YAPILAŞMAYA AÇILACAKTI
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan plan, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yaptıkları değişikliklerle 5 kata kadar imar ve doğal SİT alanlarında golf ve turizm merkezleri kurulmasına izin veriyordu. Eğer plan uygulansaydı Kisse Bükü, çökertme ve Akbük Limanı gibi cennet koylar yapılaşmaya açılacaktı.
BAKANLIĞIN İDDİASI
Tek bir vatandaş itiraz etti diye...
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kararla ilgili yaptığı açıklamada ise şöyle denildi: "Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 10.10.2007 tarihinde onaylanan 1/25 bin ölçekli Bodrum Yarımadası Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Çevre Düzeni Planı çalışmaları sırasında, planlama alanı içerisinde yer alan belediyelerin görüşleri alınmış ve itirazları değerlendirilmiştir. Bu görüş ve itirazlar çerçevesinde çevreyi koruma ilkelerine duyarlı davranılarak gerekli düzenlemeler yapılmış ve planlama çalışmaları sonuçlandırılmıştır. Yürütmeyi durdurma kararının alınmasına neden olan dava ise planda yer alan tek bir alandaki '1. derece doğal SİT alanı'kararına bir vatandaşça yapılan itiraza ilişkindir."
Bodrum Yurttaş İnisiyatifi üyesi inşaat mühendisi Ercüment Morkoç adına açtığı dava üzerine Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıklayan avukat Metin Kesikçiler ise, "Bakanlığın yaptığı açıklama abesle iştigal. Çünkü Bodrum'da plana 7 bin kişi itiraz etti. Aynı anlamda ve doğrultuda yüzün üzerinde dava açıldı" dedi.

Vatan