Teknoloji

Cep telefonlarına büyük zam yolda!

Ticaret Bakanlığı tarafından getirilen gözetim uygulamasında akıllı telefonlar için son dakika düzenlemesi yapıldı. Bu düzenlemeyle beraber cep telefonlarına 28 Mart tarihinden itibaren yüzde 20 zam gelecek. 28 Mart 2023 tarihinden sonra neredeyse bir asgari ücretle artık giriş seviyelerinde akıllı bir cep telefonu bile alınamayacak

Yüksek vergiler, artan döviz kuru ve enflasyon baskısı altında ezilen yurttaşların giriş seviyesi telefonları alması bile artık neredeyse imkansız duruma geldi. 

28 Mart 2023 tarihinden sonra neredeyse bir asgari ücretle artık giriş seviyelerinde akıllı bir cep telefonu bile alınamayacak.

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın Ticaret Bakanlığı tarafından getirilen ve 2020'den bu yana yürürlükte olan gözetim uygulamasında akıllı telefonlar için yeni bir son dakika düzenlemesi yapıldı. 

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, geçen ay Resmi Gazete’de yayımlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile akıllı telefonlarda adet başına birim gümrük kıymeti, 200 dolardan 350 dolara çıkartıldı. Yine verilen bilgilere göre, söz konusu tebliğ 28 Mart 2023 tarihinde uygulanmaya başlayacak. 

Paylaşılan detaylara göre, artık birim fiyatı 350 doların altında kalan ürünlerin ithalatı için İthalat Genel Müdürlüğü’nden özel gözetim belgesi alınması gerekli.  İthalatta gözetim uygulaması, ithalattan kaynaklanacak olan vergi kayıplarının önlenmesi için yürürlüğe girmişti. Uygulama ile yerli üreticinin korunmasının amaçlandığı öne sürüldü.

VERGİ İLE KATLANIYOR

Söz konusu yeni düzenleme ile ithal edilen ve vergisiz fiyatı yaklaşık olarak 3 bin 800 Türk Lirası olan bir cep telefonu 28 Mart 2023 tarihinden itibaren en az 2 bin 500 Türk Lirası zamlanmış olacak. Bu tutara ÖTV, KDV, TRT Bandrol ücreti gibi diğer vergiler de eklendiği zaman söz konusu telefonun fiyatı 10 bin 500 liraya kadar yükselmiş olacak. 

Ayrıca yine verilen detaylara göre, Türkiye’ye gelen akıllı telefonlardan önce yüzde 1 Kültür Bakanlığı payı, daha sonra yüzde 10 TRT Bandrol ücreti kesiliyor. Akabinde tüm bu rakamlar üzerinden yüzde 50 de ÖTV ekleniyor. Oluşan rakamın üzerinden ise yüzde 18 KDV alınıyor ve cep telefonunun fiyatı en az ikiye katlanıyor. 

Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan vivo Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ertan Şensoy da bu düzenleme ile yeni ithal edilen akıllı telefonlara ilk aşamada yüzde 20 zam geleceğini söyledi.


DEĞİŞİM SÜRESİ 48 AYA ÇIKTI

vivo Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ertan Şensoy yaptığı açıklamada Türkiye pazarındaki fiyat artışları ve ekonomik belirsizlikler sebebiyle telefon değişim süresinin son dönemlerde 18 aydan 48 aya yükseldiğini dile getirdi.

Yaptığı açıklamada Türkiye’de üretim yaptıkları için yeni düzenlemenin kendilerini etkilemeyeceğini de kaydeden Şensoy, ayrıca şirketi hakkında bilgi  vererek Gebze’deki fabrikada bu senenin ikinci yarısında 5G destekli cihazlar için dördüncü bant yatırımı yapacaklarını, bununla üretimi yüzde 20 artırmayı hedeflediklerini söyledi. Söz konusu yeni yatırımla ek 100 kişiye istihdam sağlanarak 400 kişiye ulaşılmış olacak. Ayrıca vivo Türkiye, Çin, Güney ve Güneydoğu Asya’dan sonra 8. üretim merkezi olarak grubun global üretim kapasitesini yıllık olarak 200 milyon adedin üzerine çıkardı.

Asgari ücret 11 bin 500 lira olacak iddiası! Milyonlarca çalışan bekliyor: Asgari ücrete ara zam gelecek mi? 

Yazlık kiraları uçuşa geçti: Aylık kiralar 7 milyon TL'ye kadar çıktı!

Üretimi durdurularak satıştan kalkan iPhone 11'e Carrefoursa'dan çılgın indirim! Bu fiyata başka yerde yok!