Eğitim

Cer Modern Sanatlar Merkezi Ankara'da açıldı!

Cer Modern Sanatlar Merkezi, 1990'lı yılların ortasında özgün bir mimari olarak Kültür Varlıkları tarafından tescil edildi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bugün açılışı gerçekleştirilecek Cer Modern Sanatlar Merkezi'nin Ankara'nın kültür ve sanat yaşamı için güzel bir katı sağlayacağını umut ettiğini belirterek, "Buraya kültür ve sanat meraklılarının temel disiplinlerde aradıklarını bulabilecekleri bir sanat kitaplığı kurmak için girişimlerimizi yaptık. 1-2 ay içinde mükemmel bir kitaplık burada sanat araştırmacılarının hizmetinde olacak" dedi.

Bakan Günay, Cer Modern Sanatlar Merkezi'nde açılış öncesinde düzenlediği basın toplantısında, demiryollarının eski bakım atölyelerinin Ankara'nın kültür ve sanat yaşamına yeni bir renk katmak üzere açıldığını söyledi.

Mekanın 1926-1927 yıllarında demiryollarının bakım istasyonu olarak bir süre kullanıldığını, cer atölyeleri isminin de buradan geldiğini belirten Bakan Günay, "Sonraki yıllarda Ankara hali olarak görev yapmış galiba. Sonra terk edilmiş metruk bir mekan olarak. Ankara'nın Sıhhiye semtinde, Kültür ve Turizm Bakanlığına, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'na, Adliye'ye yürüme mesafesinde ama unutulmuş" diye konuştu.

Binanın 1990'lı yılların ortasında özgün bir mimari olarak Kültür Varlıkları tarafından tescil edildiğini bildiren Bakan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2000'li yıllarda Sayın İstemihan Talay'ın Bakanlığı döneminde Uygur Mimarlığın yaptığı bir proje onaylanmış ve uygulanmasına başlanmış. Hemen arkasından ekonomik kriz geldiği için başlanan proje yarım kalmış. 2007'nin sonunda ben göreve başladığımda, burası başlamış, yarım bırakılmış ve terk edilmiş bir yapı olarak ilgi bekliyordu. Ankara Çağdaş Sanatlar Vakfı buranın bir Ankara çağdaş sanatlar merkezi olması konusunda yoğun ilgi göstermiş ama ekonomik kriz nedeniyle uzun bir süre, daha sonra unutkanlık nedeniyle proje yarım kalmış. 2008-2009 yıllarında burada yoğun bir çalışma sergilendi. Bu yapı, 3 bin metrekareyi aşkın tarihi, 7 bin
metrekareyi aşkın eklentileriyle birlikte 11 bin metrekarelik bir alan. Müze, sergi salonları ve kalıcı sergi salonları, konferans, çeşitli kültür etkinlikleri için dinleti salonu, şık bir kafeterya, kitap ve hediyelik eşya satış bölümleri ve bir kitaplık Ankara'nın kültür yaşamına katılsın diye uğraştık."

Kültür girişimciliği için ilana çıktıklarını, ilanı bir kaç kez yenilediklerini dile getiren Bakan Günay, daha sonra Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ile anlaşma sağladıklarını bildirdi. TÜRSAB'ın merkezin bitirilmesi için yoğun bir mesai harcadığını vurgulayan Bakan Günay, "Merkezimizin resmi açılışını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapacağız. Sanatçımız, Ebru Özdemir'in koleksiyonundan bir seçki yer alacak açılışta, böyle bir başlangıç yapacağız. Sonrasında öteki sanat ve kültür etkinlikleri ve disiplinleri burada yer ve imkan bulabilecekler. Emek veren herkese teşekkür ediyorum. Ankara'nın kültür ve sanat yaşamı için bu mekanın güzel bir katkı sağlayacağını umut ediyorum" dedi.

Cer Modern Sanatlar Merkezi'nin çevre düzenlemesini Ankara Büyükşehir Belediyesi Parklar ve Bahçeler Müdürlüğünün katkılarıyla yaptıklarını anlatan Bakan Günay, Devlet Demiryollarının da bölgeye nostaljik bir katkı yapması için mekanın dışındaki vagonu ve rayları verdiğini söyledi.

-SANAT KİTAPLIĞI ARAŞTIRMACILARIN HİZMETİNDE OLACAK-
Merkeze bir sanat kitaplığı kuracaklarını belirten Bakan Günay, şunları kaydetti:
"Biz aslında sevgili ve rahmetli Metin And'ın kitaplarını getirmeyi amaçlamıştık. Fakat kitapların bir kütüphane sergisi için henüz hazır olmadığı inceleme sırasında ortaya çıktı. Ayrıca aile de sanıyorum içinde bir tereddüt yaşadı bir kütüphaneyi devredip devretmeme konusunda şimdilik o proje ertelendi. Ama biz yine buraya kültür ve sanat meraklılarının temel disiplinlerde aradıklarını bulabilecekleri, bir sanat kitaplığı için girişimlerimizi yaptık. 1-2 ay içinde mükemmel bir kitaplık burada sanat araştırmacılarının hizmetinde olacak. İş Bankası, Yapı Kredi, TÜRSAB, Bakanlığımız, çeşitli yayın birimlerinin katkılarıyla son derece gelişmiş bir sanat kitaplığı kuruluyor, başlangıcı yapıldı. Asıl kalıcı müze olarak kullanacağımız alanda ise belki 6 ay belki 1 yıl sürecek olan sergiler açılacak ve bir müze disiplini içinde sergilenecek. Dışarıda 2 bin metrekarelik ahşapla döşeli açık alan var. Bu yaz sanıyorum özel bazı sanat kurumları ya da bizim bakanlığımızın birimleri bu mekanı belirli periyotlarda ayda 2 kez sanat etkinlileri için bu alanı değerlendirecekler. Belki nostaljik bir açık hava sineması yapılabilir diye düşünüyorum."

-TÜRSAB BAŞKANI-
Basın toplantısına katılan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da Cer Modern Sanatlar Merkezi'nin Ankara'ya hayırlı olmasını dileyerek, "Zaman zaman Sayın Bakan'ımız bize böyle ihaleler bırakıyor. İhale bize kaldı ama zevkle bu ihaleyi aldık. Kısa zamanda buraya bitirdik. Bakanlığın tüm yetkililerine, tüm arkadaşlarıma, emek verenlere şükran duygularımı ifade etmek istiyorum" dedi.

Sanatçı Ebru Özmedir ise Ankaralı olarak böyle merkezin açılmasında duyduğu memnuniyeti ifade ederek, merkezde genç sanatçıların da eğitim görebilecekleri programlar olacağını kaydetti.
AA

--

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "2008 yılı sonunda yaşanan küresel krize rağmen bizim ruh dünyamızı zenginleştirecek, kültür dünyamızı zenginleştirecek olan atılımları hiçbir zaman geri bırakmadık. Bu alanda süreci yine devam ettirdik" dedi.

Başbakan Erdoğan, Cer Modern Sanatlar Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, bu eserin sadece tarihi muhafaza etmekle kalmadığını, Ankara'nın çehresini ciddi ölçüde değiştirecek güzel bir merkeze kavuşacağını söyledi.

Ankara'nın, müzesi, çok amaçlı salonu, sergi salonları, atölyeleri, kafeteryaları ve müze mağazalarıyla Türkiye'de örneği olmayan, Avrupa ölçeğinde modern bir tesise ev sahipliği yapacağını vurgulayan Erdoğan, 1920'lerde 30 bin kişilik nüfusuyla bir kasaba görümünde olan Ankara'nın gerçekten hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşadığını, nüfusunun 4 milyonu aştığını kaydetti.

Dünyanın 2008 yılı sonlarında çok ağır bir küresel ekonomik krizin etkisi altında kaldığını belirten Erdoğan, "2008 yılı sonunda yaşanan küresel krize rağmen bizim ruh dünyamızı zenginleştirecek, kültür dünyamızı zenginleştirecek olan bu atılımları hiçbir zaman geri bırakmadık. Bu alanda süreci yine devam ettirdik" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın konuşmasında sözünü ettiği, şu anda Mamak Kültür Merkezi olarak hizmet veren Ankara Devlet Konservatuvarının eski binasının müzeye dönüştürülmesi konusuna da değinen Erdoğan, "Bizler Belediye Başkanımla inşallah görüşmek suretiyle oranın devrini bu noktada gerçekleştiririz. Bunda bir sıkıntımız olmaz" diye konuştu.

-"TÜRKİYE CAZİBE MERKEZİ"-
Erdoğan, Türkiye'nin çok ciddi bir değişim ve dönüşümün içinde olduğunu vurgulayarak, göreve başladıklarında Türkiye'ye gelen turist sayısının 13 milyon olduğunu, şu anda bu rakamın 27 milyona ulaştığını bildirdi.

Yeterli bulmadıkları bu rakamı bu yıl çok daha ileriye taşıyacaklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye bir cazibe merkezi. Bütün bu merkezleriyle artık sadece deniz, kum, güneş, bunlarla değil artık değişik alanlarda turizmi çeşitlendiren bir Türkiye var. Gerek kongre merkezleriyle gerek yayla turizmiyle, sağlık turizmiyle, inanç turizmiyle bütün bunlarla birlikte inşallah Palandöken'de yapılacak olan Kış Olimpiyatları ile çok daha farklı bir dönemi başlatacağız. Kış turizminde de önemli bir cazibe merkezi Türkiye olacaktır. Tüm bunlar Türkiye'nin muasır medeniyetler seviyesine çıkma yarışındaki süreyi kısaltacaktır. Bunu hep birlikte başaracağız. 2002 yılında turizm gelirimiz 8,5 milyar dolarken 2008'de yaklaşık 22 milyar dolara ulaştı. O bir zirvedir. Şu anda onu yakaladık ve bundan sonra onu aşmanın gayreti içerisinde olacağız."

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından, açılışta iki eser seslendiren Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nı yöneten Şef Rengim Gökmen'in yanına giderek kutladı. Mamak'taki eski Devlet Konservatuvarıyla ilgili gerçekleştirilmesi düşünülen projeye ilişkin olarak Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül'ü telefonla arayan Başbakan Erdoğan, sorunu çözmesi yönünde talimat verdi.

Erdoğan, incelemelerde bulunmak için binaya girerken yaşlı bir vatandaşın "Allahına kurban, dualarımız seninle" sözlerine teşekkür ederek karşılık verdi.
AA

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Cer Atölyeleri modern sanat merkezi olarak hizmete girdi
Uzun yıllar boyunca, Devlet Demiryolları tarafından cer atölyesi olarak kullanılan, bir süre de Ankara hali olarak hizmet ettikten sonra terk edilen cer atölyelerinin yerinde şimdi Ankara'nın ilk modern sanatlar merkezi açıldı.
Zaman