Kent Haberleri

Çerkezköy Huzurevi binası ne olacak?

Çerkezköy Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısının ilk oturumunun sona ermesinin ardından Çerkezköy’ün kanayan yarası haline gelen ve yaklaşık 20 yıldır sonuç alınamayan 970 ada 1 parselde bulunan Huzurevi binasının akıbeti görüşüldü

Meclis üyesi Nedim Yılancı Huzureviyle ilgili olarak hazırlanan raporu okuduktan sonra yaptığı açıklamada, “Çerkezköy’de herkesin malumu derslik sıkıntısı var ve bu binayla ilgili yasal prosedür neyi gerektiriyorsa yapıldıktan sonra TMS’den karşılık olarak okul talep edebiliriz. Bu durum Çerkezköy içinde son derece uygun olur” dedi


HUZUREVİ TESİSLERİ OLARAK YAPI RUHSATI TANZİM EDİLMİŞ

Meclis toplantısının sonunda söz alan Meclis üyesi Nedim Yılancı, İnceleme ve Araştırma Komisyonu raporu meclis üyelerine okundu. Yılancı okuduğu raporda, “970 ada 1 parsel numaralı arsa vasfı taşınmaz 36 ada 3 numaralı tarla vasıflı araziden oluşmuştur ve bu tarla vasıflı taşınmaz belediye tarafından evvelce yapılmış bir kamulaştırma işleminden edinilmiştir. 14.06.1994 tarih ve 7 sayılı belediye meclis toplantısında o zamanki imar planlarında sağlık tesis alanı olarak fonksiyon tanımlanmış olan alanın huzurevi yapılmak ve belediyeye kontenjan ayrılmak şartı ile Türk Metal Sendikasına verilmesi hususu oy birliği ile karar alınmıştır. Meclis kararına istinaden 02.08.1994 tarih,612 sayılı encümen kararı ile 36 ayda üç numaralı parsele o günün koşullarında 27 bin 400 TL bedel ödenmesi ve yapılacak tesiste belediyeye beş kişilik kontenjan verilmesi şartı ile tapunun devredilmesi hususunda oy birliği ile karar alınmıştır. Daha sonra bu alan imar uygulaması görerek ada parsel numarası 970 ada 1 parsel olmuştur. Sağlık tesis alanı fonksiyonundaki söz konusu parselde 30.06.1995 yılında 2962 metrekarelik huzurevi tesisleri olarak yapı ruhsatı tanzim edilmiştir” dedi.


AYKIRI OLAN KISIMLARIN UYGUN HALE GETİRİLECEĞİ BİLDİRİLMİŞ


Nedim Yılancı konuşmasının devamında ise, “14 Haziran 2006 yılında 2 bin 962 metrekarelik yere huzurevi olarak yapı ruhsatı yeniden verildi. 26 Eylül 2006 tarihinde ise ruhsata bağlı olarak 2 bin 962 metrekarelik miktarındaki yapı için yapı kullanma izin belgesi düzenlenmiştir. 06.05.2013 ve 09.05.2013 tarihlerinde yapı ile ilgili incelemede ruhsata esas 2 bin 962 metrekare haricinde kaçak yapılaşmanın bulunduğu, ısı yalıtımının yapılmamış olduğu, kiriş ve kolonlarda güçlendirme yapıldığı iç duvarlar ve bina cephesinde değişiklikler yapıldığı belirtilerek tutanak tutulmuş ve imza altına alınmıştır. 09 Mayıs 2013 tarihinde belediye tarafından söz konusu binanın ruhsatsız kısımlarının düzeltilmesi yönünde Türk Metal Sendikasına yazılı uyarıda bulunulmuştur. 20 Mayıs 2013 tarihinde söz konusu binanın ruhsata aykırı kısımları için 1 milyon 718 bin 969,18 TL para cezası verilmesi hususunda belediye encümenince karar alınmıştır. 21 Mayıs 2013 tarihinde alınan encümen kararının yazılı olarak Türk Metal Sendikasına bildirilmesi üzerine sendika 22.05.2013 tarihli yazılarında ruhsata aykırı olan kısımlar için yeniden proje hazırlayacağını ve ruhsata uygun hale getirileceğini bildirmiştir” açıklamasında bulundu.


15 MİLYON 255 TL OLDUĞU RAPORLANMIŞ

Türk Metal Sendikasının encümen kararında verilen para cezasına 31 Mayıs 2013 tarihinde itiraz edildiği raporda da yer aldığını ifade eden Yılancı, “İtiraz üzerine söz konusu yapıya ilişkin 07.06.2013 tarihinde yeninde encümen kararı alınarak para cezası 1 milyon 4 bin 811,14 TL olarak düzeltilmiş ve sendikaya tebliğ edilmiştir. Türk Metal Sendikası encümen kararında belirtilen para cezasına olan itirazını İdare Mahkemesine taşımış ve İdare mahkemesi 27 Temmuz tarihinde yürütmeyi durdurma talepli davanın incelenmeksizin reddine karar vermiştir. Türk Metal Sendikası İdare Mahkemesince alınan karara itiraz etmek üzere Danıştay 6.Daire’ye başvuru yapmış, Danıştay 6.Daire 14 Ekim 2014 tarihinde İdare Mahkemesinin aldığı kararı ise bozmuştur. Belediye inceleme komisyonunun Zeugma Gayrimenkul Değerlendirme Danışmanlık A.Ş’ye söz konusu bina ile ilgili hazırladığı inceleme ve değerlendirme raporunda 2 bin 962 metrekaresi ruhsatlı olmak üzere toplam 16 bin 383 metrekarelik yapı olduğunu belirlemiş ve bu yapının toplam bedelinin 15 milyon 255 TL olduğunu raporlamıştır” diye konuştu.


YAPI KULLANMA İZNİ VERİLMİŞ

Meclis üyesi Nedim Yılancı okuduğu raporun sonunda ise, “Sonuç itibariyle 970 ada 1 numaralı parsel huzurevi yapılmak şartı ile Türk Metal Sendikasına devredilmiş 2 bin 962 metrekarelik miktarındaki bina ruhsatlandırılarak yapı kullanma izni verilmiş, fakat daha sonra bina ruhsat almaksızın büyütülerek yaklaşık 16 bin metrekare miktarında bina haline getirilmiştir. Bugün itibariyle yasal durumu açıklanmış olan ve kullanılmayan bir bina bulunmakla birlikte sendika tarafından durumun düzeltilmesine yönelik talepler mevcuttur” ifadelerini kullandı.


ÇÖZÜM BULMALIYIZ

Huzurevi alanıyla ilgili olarak gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini sözlerine ekleyen Yılancı, “parti gözetmeksizin hepimizin elini taşın altına koyarak bu kanayan yaraya bir çözüm bulmamız gerekiyor. Türk Metal Sendikasına gerekli taleplerimizi ilettik ve cevap bekliyoruz. Alanla ilgili yasal yollarla ne yapılması gerekiyorsa fikir alışverişinde bulunarak gerekli çalışmaları yapmalıyız. Sadece biz meclis üyeleri değil siyasi parti temsilcilerinin de desteğiyle bu duruma bir çözüm bulmalıyız” dedi.


OKUL TALEBİNDE BULUNABİLİRİZ

Nedim Yılancı konuşmasının sonunda ise, “Çerkezköy’de herkesin malumu derslik sıkıntısı var ve bu binayla ilgili yasal prosedür neyi gerektiriyorsa yapıldıktan sonra TMS’den karşılık olarak okul talep edebiliriz. Bu durum Çerkezköy içinde son derece uygun olur” açıklamasında bulundu.



Çerkezköy Gazetesi