Genel

Çerkezköy OSB kendi barajını kuracak!

OSB'ler arasında buluş ve patent yarışı başladı. 2013'ü 290'dan fazla patent ve faydalı modelle kapatan Çerkezköy OSB neredeyse her gün bir buluşa imza atarak listenin zirvesine yerleşti. Bölge kendi barajını kuracak...

OSB'ler arasında buluş ve patent yarışı başladı. 2013'ü 290'dan fazla patent ve faydalı modelle kapatan Çerkezköy OSB neredeyse her gün bir buluşa imza atarak listenin zirvesine yerleşti. Bölge kendi barajını kuracak.


Türkiye'nin inovasyon yarışına Organize Sanayi Bölgeleri de (OSB) katıldı. Türkiye'nin en çok patent alan OSB'leri arasındaki sıralamanın zirvesine son dönemde hızlı sanayileşmesi ile dikkat çeken Tekirdağ'a bağlı Çerkezköy OSB yerleşti. Bölgede faaliyet gösteren sanayiciler 2013'te 290 patent ve faydalı buluş alarak neredeyse her gün yeni bir buluşa imza atmış oldu. Bölgedeki Arçelik, BSH ve Hema gibi kuruluşlar ise hem Ar-Ge hem de istihdam deposu durumunda. Patentli üretiminin yüzde 30'unu tek başına gerçekleştiren bu üç firma toplamda 10 bin kişiye de iş imkânı sağlıyor. 


KENDİ BARAJINI KURACAK 

Türkiye'nin katma değer liginde üst sırada yer almaktan gurur duyduklarını belirten Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Tekirdağ'ın Avrupa'nın sanayi kentleri sıralamasında da ilklere girme hedefi olduğunu söyledi. Öte yandan, Türkiye'nin kendi elektriğini üreten tek OSB'si olan bölge yakın zamanda bir de baraj kurmayı hedefliyor. 


İLÇENİN AR-GE KARNESİ


Faydalı model-Patent (2013) 290 

Ar-Ge mühendisi: 796 

Ar-Ge merkezi: 11 

Ar-Ge projelerinin toplamı: 450 

Üniversiteyle çalışan KOBİ: 85 

TÜBİTAK-KOBİ projeleri: 129 

KOSGEB-KOBİ projeleri: 111 

Avrupa Birliği projeleri: 140 

25 yaş altı girişimci: 65 


Çerkezköy'ün önde gelen sanayicileri ekonomik gelişmeleri ve bölgenin hedeflerini SABAH'a anlattı.



İNOVASYON TURU


Tasarımın sihirbazları KOBİ'yle buluştu


1-Dünyanın en prestijli teknoloji yayınlarından Red Herring, Amsterdam'da düzenlenlediği bir ödül töreniyle Avrupa'nın en yenilikçi 100 teknoloji firması arasında idemama.com'u açıkladı. idemama.com'un kurucularından Rahşan Tan ve Leslie Mori, "Profesyonel tasarımcılarla KOBİ'leri buluşturuyoruz, Türkiye'nin en büyük tasarım pazaryeriyiz" diye konuştu. 


Teknoloji yarışında Türk firmaları zirvede


2- Sunar Grup şirketlerinden Elita Gıda 4 kıtada 80 ülkeye Çukurova'dan yağ göndererek önemli bir başarıya imza attı. 2014'te kapasite artırımına ya da fiziksel yatırıma girmek yerine, Ar-Ge faaliyetlerine yönelmeyi tercih edeceklerini belirten Elita Gıda Genel Müdürü İbrahim Ethem Can, "Teknoloji yarışında öndeyiz. Elita'nın geleceğine yatırım yapıyoruz" dedi. 


Rusları 4 bin euroya Nirvana'ya çıkaracak


3-Türkiye'nin farklı destinasyonlarında 13 oteli bulunan Kilit Şirketler Grubu, 100 milyon euroya yaptırdığı Nirvana Otel'iyle Türkiye yerine İspanya'yı tercih eden A+ kategorisindeki zengin Ruslar'ı da Türkiye'ye çekecek. Cyristal Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Kilit, hizmet kalitesiyle Avrupa ve bölgedeki diğer ülkelerin yarışamayacağını belirterek ultra zengin turistlerin daha fazla Türkiye'ye gelmeye başladığını söyledi. Kilit, 14'üncü otelleri olan ve geceliği 4 bin euroya kadar çıkan Nirvana ile şimdiye kadar Türkiye yerine İspanya gibi ülkelere giden ultra zengin Ruslar'ı da Türkiye'ye getireceklerini belirtti. Kilit, grubun yıllık 500 milyon dolarlık cirosu içinde Crystal otellerinin payının 200 milyon dolar olduğunu söyledi. 


Metin Can/ Sabah Gazetesi