Ulaşım

Çerkezköy–Subaşı Yolu için çalışmalar başlıyor!

Silivri ve Çatalca İlçesi sınırları içerisinde yapılması planlanan Çerkezköy–Subaşı Yolu için çalışmalar başlıyor. Planlanan yolun toplam uzunluğu 36 kilometre olarak belirlendi...

“Muhtelif Yollar (2. Kısım) Çerkezköy – Subaşı Yolu Projesi”; T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, KGM 1. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. Silivri ve Çatalca İlçesi sınırları içersinde yapılması planlanan yolun toplam uzunluğu 36 kilometre olarak belirlendi. 

Çalışmaları için start verilen projenin güzergahı Çerkezköy-İstanbul Yolu ile Avrupa Otoyolu bağlantı kavşağının 1.5 kilometre gerisinden, Çerkezköy-İstanbul (D567) Yolu üzerinden kavşak ile ayrılarak başlamakta, doğu yönünde ilerleyerek Subaşı yerleşimi sınırları içersinde Çatalca-B.Çekmece (D569) Yolu ile Tayakadın - İhsaniye (D-020) Yolu kesişiminde sona eriyor. 

Çerkezköy–Subaşı Yolu, Kuzey Marmara Otoyolu’na paralel ücretsiz bir yol alternatifi olarak değerlendirildiğinde özellikle Kırklareli ve Çerkezköy yönünden İstanbul Yeni Havalimanı yönüne hizmet edecek olması sebebiyle büyük önem arz ediyor.

Kuzey Marmara Otoyolu’nun ilgili kesimine alternatif olarak tasarlanan güzergah Otoyol projesinin yaklaşık 13 kilometre kuzey paralelinde, Çerkezköy-Silivri Devlet Yolu (Tem Otoyolu) (D567) ile Avrupa Otoyolu Kesişiminin yaklaşık 1,5 kilometre gerisinde, D567 Yolundan ayrılarak başlıyor. 

Proje güzergahı, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli illerinden İstanbul iline ulaşımda, Kuzey Marmara Otoyoluna alternatif şeklinde, artacak trafik kapasitesi de dikkate alınarak çevre yolu standartlarında, 2x3 Şerit ve 32 metre platform genişliğinde projelendirildi. Ayrıca gerekli noktalarda kavşaklar ile yerleşimlere bağlantılar verilecek.

Kamulaştırmalar yapılacak

Muhtelif Yollar (2. Kısım) Çerkezköy – Subaşı Yolu Projesi” proje güzergahı 1/25.000 Ölçekli Mülkiyet Haritasına (Bkz. Ek: 2-f) göre değerlendirildiğinde güzergahın sağından ve solundan 50 metre toplamda 100 metrelik kamulaştırma alanı 35.889,49 metre uzunluğundaki (3.588.949 metrekare) güzergahın yaklaşık 49.267 metrekarelik kısmı mera vasıflı araziler kapsamında, yaklaşık 1.111.441 metrekarelik kısmı özel mülkiyet kapsamında, geriye kalan yaklaşık 2.428.241 metrekarelik kısmı ise orman vasıflı araziler kapsamında kalıyor. 

Bu alanlar 1/25.000 Ölçekli Mülkiyet Haritasına göre yaklaşık olarak tespit edilmiş alanlar olup, hangi vasıfta ne kadar arazi kullanılacağı; ÇED süresinden sonra yapılacak olan kamulaştırma planları doğrultusunda netlik kazanacak.


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com