Kent Haberleri

Cerrahpaşa Tıp Tarihi Müzesi’nin restorasyonu yarım kaldı!

2012’de başlayan Cerrahpaşa’daki Tıp Tarihi Müzesi’nin restorasyonu İl Özel İdaresi’nin kapatılmasıyla yarıda kaldı.Tarihi Müze'de bulunan yaklaşık 80 bin eser şu an konteynerlerde saklanıyor.

Türkiye’de bir eşi daha olmayan ve ender tarihi objelerle dikkat çeken Tıp Tarihi Müzesi, sahipsiz bırakıldı. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi’ndeki (Cerrahpaşa) kampüsün giriş kısmında bulunan ve aynı zamanda ikinci derece tarihi eser olan Tıp Tarihi Müzesi’nin başına gelenler 2012’nin Kasım ayında başladı. 2012’de İl Özel İdaresi tarafından restorasyonuna başlanan müze, il özel idarelerinin 2014 yılında kapatılmasının ardından ortada kaldı. Tıp tarihinin hafızası niteliğindeki binlerce eser de konteynerlerde saklanıyor.


Kasım 2012’de restorasyon için İstanbul İl Özel İdaresi’ne devredilen müzedeki çalışmalar ilk 6 ay devam etti. Ancak tam da o dönemde özel idarelerin kapatılması müze için kara günlerin başlamasına neden oldu. 2013 Temmuz ayında boşaltılan bina, İstanbul İl Özel İdaresi kapanınca yarım kalan projeler kapsamında İstanbul Valiliği’ne devredildi. Temmuz 2014’te müze yetkililerine teslim edilmesi planlanan binanın restorasyonu, aradan geçen yaklaşık 3 yıl içinde hâlâ bitirilebilmiş değil. Çatısı bile kaldırılan bina, yağmurdan korunmak için naylonla örtülerek korumaya alınmış durumda. Eski objeler için kullanılan konteynerlerden bazıları iklimlendirme ve güvenlik şartlarına sahipken, eşyaların bekletildiği konteynerlerin bazıları ise bu şartları taşımıyor. Bu sandıklarda bulunan eserlerin akıbetinden ise endişe ediliyor.


80 bin obje bulunuyor


Cerrahpaşa Tıp ve Eczacılık Tarihi Müzesi olarak 1985 yılında kurulan müzede yaklaşık 80 bin obje bulunuyor. Tıp Müzesi, nicelik ve nitelik itibarıyla diğerlerinden biraz farklı bir konumda. Müzenin koleksiyonunda Türk tıp tarihine ait birçok önemli eser yer alıyor. Onlardan bazıları şu şekilde: Elyazmaları, eski bitki kitaplarından kopya edilen bitki resimleri, Osmanlı minyatürlerinin tıp ile ilgili kopyaları, tıp eğitimi ile tanı ve araştırma amacıyla kullanılan cihaz, alet ve araçları, malzemenin kullanıldığı döneme ait eğitim, araştırma ve tanı laboratuvarlarını gösteren tarihi fotoğraf ve çizimler, ilaçla tedavi ve cerrahi tedaviye ait malzeme, portreler, fermanlar, doktorlara verilen nişan, kokart ve rozetler, sergilenen malzemenin kullanıldığı döneme, ilgili kişi ve kurumlara ait bilgi veren posterler ve işlenen her bir konu, dönemine ait fotoğraf ve belgeler. 150 yıllık tarihi bulunan bina, ilk olarak 1893’te Kolera Hastanesi olarak kullanıldı. 1909 yılında tamirattan geçen konak, daha sonra Cerrahpaşa Belediye Hastanesi olarak hizmet verdi.


Süleyman KAYHAN/Yarına Bakış