Kent Haberleri

Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp fakültelerinin yenilenmesi 5 yıl sürecek!

Şehir dışına taşınmaları önerilen Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp fakültelerinde toplam 1 milyar dolarlık bir bütçeyi bulacak olan yenileme çalışmaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'yla görüşme süreci başladı...



Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp fakültelerinde üniversitenin dediği oldu, Şehir dışına taşınmaları önerilen 2 fakülte de yerinde kaldı. Fakülteler 1 milyar dolara yenilenecek 1 milyar dolarlık projeyle yenilenecek fakülteler, laboratuvarlan, kütüphaneleri, restoran ve kreşleriyle öğrenci ve hocalar için tam teşekküllü birer 'sağlık kampüsü'haline getirilecek. Helikopter pistli kampüsler tıbbi atıktan kendi elektiriğini üretecek. Depreme dayanıklı olmadığı için "kentsel dönüşüm" kapsamında yıkılıp yeniden yapılması planlanan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ile İstanbul Tıp Fakültesi'nin yeni halinin projeleri belli oldu. 


Toplam 1 milyar dolara mal olacak dönüşümün 5 yılda tamamlanması bekleniyor. Dev dönüşüm için son noktaya geldiklerini söyleyen İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet, yeni Cerrahpaşa ile İstanbul Tıp fakültelerinin sadece hastane olarak değil, öğrencilerin daha rahat eğitim görebileceği birer sağlık kampusü olacağını söyledi. 

Ortalama 2 bin yatak kapasiteli fakültelerin yenilenme maliyetlerini karşılanması için İstanbul Üniversitesi'ne ait Küçükçekmece Gölü çevresindeki arazilerinin değerlendirilmesi planlamyor. 



Üniversite yönetimi yeni hastanenin maliyet masraflarını çıkartmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'yla görüşmeye başladı. Uzlaşma sağlandığı takdirde dönüşüm masrafi İstanbul Üniversitesinin arazilerinden elde edilen gelirle sağlanacak. Küçükçekmece Gölü ve çevresi son günlerde Kanallstanbul projesinin buradan geçeceği yolundaki iddialarla konuşuluyor. İddialar, bölgede emlak piyasasının hareketlenmesine neden oluyor. 


 1 yılda ortalama 1 milyon 60 bin ton tıbbi atığın ortaya çıktığı fakültelerin en büyük özelliği tıbbi atıklardan kendir enerjisini üretebilecek olması. Proje hayata geçirildiği takdirde fakültelerin enerji giderleri hariç üniversitenin her yıl tıbbi atıkların imhası için ödediği 849 bin lira ise üniversitenin kasasmda kalacak.Yıllık iki buçuk milyon kişiyi tedavi ederek İstanbul'daki hasta sayısının yüzde 12'sine hizmet veren fakültelerin binaları yıkılarak, yerine depreme dayanıklı modern binalar kurulacak. 


Binalar olası yangın riskine karşı köprü sistemiyle birbirine bağlanacak. Yerleşkesinde yaklaşık 3 bin araçlık birer otoparkın bulunacağı kampüslerde, Acil hastaların daha hızlı nakledilmesi için helikopter pisti ile hasta yalanlan, öğrenci ve öğretim elemanlarının misafir olarak kalabileceği birer konukevi, restoran ve kreş yapılacak. 



Yeni fakültelerin daha kaliteli eğitim vermesi için derslik sayısı ve laboratuvar sayısı da artıyor. Yeni Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp Fakültesi projesi kapsammda 290 amfi, 105 laboratuvar, 168 poliklinik ile 46 adet ameliyathane yapılması planlamyor. Ayrıca proje tamamlandığı takdirde Beyazıt'ta bulunan hemşirelik fakültesi ve sağlık bilimleri fakültesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi kampüsüne taşınacak. 


Yeni tıp fakülteleri için bu güne kadar 7 farklı proje çizdiklerini, en son projeyi de başbakanın onayından geçtiğini söyleyen İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus yeni proje için "Bu projedeki amacımız sadece hastane yapmak değil, öğrencilerin daha rahat eğitim görebileceği, hocalarımızın daha rahat araştırma yapabileceği sağlık bilimleri kampusü kurmaktır. Proje kapsammda Cerrahpaşa ve İstanbul Çapa Tıp fakültelerinde kurulacak sosyal tesis ve spor alanları ve kütüphanelerle öğrencilerimize rahat bir eğitim ortamı sağlamayı hedefliyoruz. Projeyi bizzat başbakanın kendisi inceleyip onayladı. Başbakan projeyi çok beğendi" dedi. 


Yeni proje ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesindeki 6 tarihi bina ile İstanbul Çapa Tıp Fakültesi kampusündeki 8 tarihi binayı restore edeceklerini söyleyen İstanbul Üniversitesi Hastaneleri Genel Direktörü Yrd. Doç. Dr. Haluk Özsan yeni proje hakkında şöyle değerlendirdi: "Türkiye 'nin en büyük tıp fakültelerinde yapacağımız dönüşümle minimum maliyetle işletilebilen, depreme dayanıklı birer eğitim ve sağlık merkezi kurmayı hedefliyoruz. 


Yeni proje kapsammda mevcut kapalı alan 477 bin 70 metrekareden 1 milyon 60 bin 210 metrekareye yükseliyor. Bu sayede kampüslerin mevcut kapalı alam yüzde 222 oranında artıyor. Hastaların rahat etmesi için her türlü ayrmtıyı içinde barındıran bir proje hazırladık. Yapılması planlanan yeraltı otoparkları sayesinde kampüs içerisinde ambulans ve itfaiye dışında hiçbir araç bulunmayacak." Başbakan şehir dışını önermiş, üniversite yönetimi 'hastaneler yerinde kalsın'demişti. 


Yenileme tartışmaları yıllardır gündemde olan İstanbul Tıp Fakültesi ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, 17 Ağustos depreminden soma ciddi zararlar görmüştü. 2007 yılında üniversitenin fakülteleri yıkıp yeniden yapma isteğine karşılık Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise dönemin rektörü Mesut Parlak'a İstanbul olimpiyat stadı yanında 500 dönümlük bir araziyi önererek yeni hastanelerin şehir dışmda kurulmasını istemişti. Başbakanm bu teklifini değerlendiren üniversite yönetimi ise başbakanm teklifini geri çevirerek yerinde dönüşümde ısrar etmişti. İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet döneminde ise başbakanla yapılan görüşmeler sonucunda, başbakanm onayıyla Cerrahpaşa ve İstanbul Çapa Tıp Fakültesi yerinde yenileniyor. 


Günboyu Gazetesi