27 / 04 / 2024

Çeşme Projesi 'emlak projesi' mi?

Çeşme Projesi 'emlak projesi' mi?

Çeşme Projesi'ni Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Dr. Engin Önen anlattı. Önen, projenin bir emlak projesi olduğunu belirtti.



Yarımadada yaşanan doğa tahribatını ve Çeşme Projesi'ni Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Dr. Engin Önen anlattı. 

Evrensel'den Ramis Sağlam'ın haberine göre; İzmir’in en batısında bulunan yarımada olarak isimlendirilen coğrafik bölge Karaburun, Çeşme, Seferihisar, Urla ve Güzelbahçe ilçelerinden meydana geliyor. Yarımada uzun bir süredir değişik adlar altındaki projelerle gündemde. 

Çeşme Projesi emlak projesi mi?

Yarımada projesine verilen ilk ad “Çeşme Kanal Projesi”ydi. İstanbul Kanal Projesi’ne yükselen tepkiler üzerine projenin adı değiştirildi ve “Çeşme Projesi” yapıldı. Çeşme Projesi’ni, Çeşme’nin Germiyan köyünde doğan ve tekrar köyüne dönen Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Dr. Engin Önen’le anlattı. 

Yarımadada yaşanan doğa tahribatını ve Çeşme Projesi nedir? sorusuyla konuşmaya başlayan Önen, yarımadanın bir süredir çok ciddi saldırılar altında olduğunu belirtti. Engin Önen, "Yarımadada ekolojik açıdan, tarihsel açıdan değerleri olan bölgenin bir süredir tehlike altında olduğu herkes tarafından biliniyor. Bu değerler üzerinden yeni değerler üretmek yerine ranta dayalı uygulamalar ön plana çıkıyor. Neredeyse yarımada taş ocağı sahası olmuş. Dağlar, tepeler dev kanatlı rüzgar enerji santralleriyle dolmuş" diye konuştu. Önen yaşananları tarif etmek için kısaca “Köyün içine kadar girdiler” diyor.

“Balığa, temiz enerjiye ihtiyacımız var, taşa ihtiyacımız var. Evet. Kabul. Ama bu yalan! Bu planlama yaşam alanlarını korumaya uzak yatırımlar” diyen Önen, yarımadada yapılan ve yapılacak yatırımların ekolojik dengeyi bozacağını dile getiriyor. 

‘TURİZM DEĞİL EMLAK PROJESİ’

Bu projenin ne turizm projesi ne de bölgeyi ihya edecek bir proje olduğunuileri süren Önen, “12 ay turizm olacak herkesin malı değerlenecek falan diyorlar. Öyle bir şey yok. Tarım, sanayi, hizmetlerle ilgili gelişme umudu kesilmiş. Tamamen inşaat ve emlak işleriyle işi götürmeye çalışıyor. Bütçe açığı büyük. Bütçe açığını karşılamak için eskiden liberal iktidarlar KİT’leri satıyorlardı. Şimdi KİT’ler kalmayınca arazi satıyorlar. Arazi planlıyoruz, kanal açıyoruz, satıyoruz. Çeşme Projesi, Çeşme Yarımadası’nın yüzde 55’inin satışını içeren bir şey. Turizm değil emlak projesi” değerlendirmesinde bulundu. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, “Biz tamamen kamunun arazileri üzerinden bu projeyi yapacağız” sözü üzerine Önen, “22 bin futbol sahası büyüklüğünde bir yerden bahsediyoruz. Bunun içindeki özel mülkiyet payı ise sadece yüzde 2. Özel mülklerin büyük bir kısmı iktidara yakın iki holdingin. Birkaç tane arazi de Alaçatılı yerli hemşehrimize ait" dedi.

Çeşme Projesi İzmir’in Kanal İstanbul’u!

Yeni Çeşme projesi Ege turizmini canlandıracak!


Geri Dön