02 / 05 / 2024

Çeşme RES projesi için ÇED gerekli kararı!

Çeşme RES projesi için ÇED gerekli kararı!

Danıştay, doğal SİT alanı olması sebebiyle, Çeşme’de RES yapılacak alanın bilirkişi tarafından incelenmesine karar verdi.



Danıştay, doğal SİT alanı olması sebebiyle, Çeşme’de RES yapılacak alanın bilirkişi tarafından incelenmesine karar verdi.




İzmir’in turizm cenneti ilçesi Çeşme’de, birbiri ardına inşaatlarına başlanan RES projeleri tartışma yarattı. Bu projelere karşı ilçedeki çevreciler hukuk mücadelesi başlattı. İlçe merkezine yakın bölgede türbin direkleri dikilen proje için vatandaşların açtığı ’ÇED gerekli değildir’ iptal davasını yerel mahkeme reddetti. Ancak temyiz için gidilen Danıştay 14’üncü Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Yüksek mahkeme kararında, “Çeşme Yarımadası’nın zengin biyolojik çeşitliliğinin, üzerinde bulunduğu önemli kuş göç yolları ile verimli tarım alanlarının bilirkişilerce incelenmesi gerektiğini gerekçe gösterdi.


Kuş göç yolları


Danıştay’ın kararı üzerine büyük sevinç yaşayan çevreciler adına açıklama yapan Avukat Mehmet Horuş şu değerlendirmede bulundu: “Bizim davamız, RES’lere karşı görülen ilk davalardan birisi. Yerel mahkemenin belirlediği bilirkişi heyeti, sadece elektrik üretim alanıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Oysa burası doğal sit alanı üzerinde, kuş göç yolları var. Danıştay, çevre mühendisi, ziraat mühendisi ile kuş bilimcinin de bilirkişi heyetinde bulunup inceleme yapmasını istiyor. Bütünü bu bilim insanlarından gelecek rapor doğrultunda yerel- mahkemeye karar vermesi gerektiğini söylüyor. RES’lere karşı verilmiş önemli bir karar, artık bu yöndeki davalarda bilirkişi incelemelerin daha ayrıntılı ve bilimsel yapılmasını gerektiği ortaya çıktı.”




Vatan


Geri Dön