Çeşme TOKİ planı askıda!
İdare Mahkemesinin 1/25 binlik planların yürütmesini durdurmasına karşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, süreci devam ettirme kararı aldı. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç konu ile ilgili açıklama yaptı.
Bakanlık, planları çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne göndererek, uygulama imar planına, mevzuata, plan notlarına uygun yapılaşmaya temel oluşturmak ve kamu hizmet alanlarının kamu eline geçişini sağlamak amacıyla parselasyon planını ve dağıtım cetvelini askıya çıkardı. Bakanlık'ın mahkeme kararma karşın gerçekleştirdiği hamle ise tepki topladı. Mahkeme kararı varken planların askıya çıkarılamayacağını belirten Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Mahkeme kararma rağmen planların askıya çıkarılması, planlama tekniği olarak da hukuken de mümkün değil.
Ama benim edindiğim bilgiye göre sorumluluk TOKTde olmak üzere 18 uygulaması dediğimiz alanda kullanım kararlarını koyacak, yapılaşmayı getirtecek uygulamayı askıya çıkarmışlar. 25 binlik plan durduğu için hiçbir şey yapmaları mümkün değil" fenı 8 Kasım 2014 dedi. Konuyu inceleyeceklerini belirten Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal da şunları söyledi:
HUKUKA AYKIRI
"Bu tür atlamalar zaman zaman bilinçli olarak yapılıyor. Yargı kararları by-pass edilerek işlemleri sürdürebiliyorlar. Bu hukuk tanımazlıktır. TOKİ, 4 Kasım tarihinde yürütmeyi durdurmaya itiraz bile etmiş. Birinci kararı biliyorlardır.
O yüzden mahkeme kararı onlara ulaşmamış olamaz. Zaten esas plan iptal edildiğinde ya da yürütmeyi durdurma kararı çıktığında tamamen durdurulması gerekiyor. Bu tarz hukuk dışı uygulamalar ülkemizde sürüp gidiyor" diye konuştu.
Geçtiğimiz hafta İzmir 3. İdare Mahkemesi, projeye olumsuz görüş bildiren bilirkişi raporunu temel alarak şu kararı vermişti: "İzmir ili, Çeşme ilçesi, Reisdere Mahallesi, mülkiyeti Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'ne ait muhtelif parselleri kapsayan alanda 07.02.2013 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylanan 1/25000 ölçekli Çeşme Çevre Düzeni Planı Revizyonu değişikliğinin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve hukuka uygunluğu bulunmamaktadır."
ZARARA YOL AÇAR
Kararın devamı şöyle: "Plan değişikliği sonucu uygulama işlemlerin başlayabileceği ve uygulama işlemleri yönünden telafisi imkansız zararlara yol açabileceği de açıktır. Açıklanan nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunu'nun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere, 24/09/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi."
Habertürk Egeli