Kent Haberleri

Çeşme'de ikiz villaların tadilat krizi!

İzmir Çeşme'de N.D.Ö  isimli vatandaş ikiz villaların  kendisine ait kısmını yeniden yaptı. Yıkım sırasında evi zarar gören  Cengiz Sunsal, hukuk mücadelesi veriyor. 

İzmir'in Çeşme ilçesi Boyalık bölgesinde 2006'da yazlık alan iş insanı Cengiz Sunsal, evi için hukuk mücadelesi veriyor. Sabah'ta yer alan habere göre; İkiz villa şeklindeki yapılardan diğerini 2010 yılında satın alan komşusu N.D.Ö., 'tadilat yapıyorum' diyerek kendisine ait bölümü hukuksuz şekilde yıkıp yeniden yapınca Sunsal'a ait bölümdeki taşıyıcı kolonlar zarar gördü.

Villasını 9 senedir kullanamayan İzmirli iş insanı hukuk mücadelesi başlattı. Yaşananlar için henüz bir işlem yapmayan Çeşme Belediyesi encümenin 3, koruma kurulunun da son 1 yıl içinde verdiği 2 ayrı yıkım kararı için işlem başlatmadı. 

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre yan komşu, Cengiz Sunsal'dan muvafakat alması gerekirken bunu yapmadı. Yıkım nedeniyle Sunsal'a ait binanın statiği bozuldu. Yapılan incelemede taşıyıcı kolonların zarar gördüğü ortaya çıktı. Çeşme Belediye Encümeni, 'tadilat' adı altında yıkılıp yeniden yapılan villanın yıkımına karar verdi. Fakat yıkım gerçekleşmedi. Muvafakat alma çabaları sonuçsuz kalan N.D.Ö., Çeşme Sulh Hukuk Mahkemesi'nden Cengiz Sunsal'dan habersiz muvafakat kararı çıkarttı. Yargıtay, mülkiyet hakkının ihlali kapsamında yerel mahkemenin verdiği kararı iptal etti. Belediye encümeni inşaatla ilgili 2. kez yıkım kararı aldı. Yıkım ekipleri işi ağırdan alınca imdada imar barışı yetişti. N.D.Ö., yıkım adı altında kapı ve penceresi sökülen villasına yapı kayıt belgesi aldı. Çeşme Belediyesi de imar barışını gerekçe göstererek yıkım kararını uygulamadı.


YIKIM KARARI VERİLDİ 

9 senedir villasını kullanamayan Cengiz Sunsal, bu sefer de soluğu İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nda aldı. Kurul, 3. derece doğal sit alanı üzerine kurulu, villanın izin alınmadan yıkılıp yeniden yapıldığını belirtip N.D.Ö.'ye ait bölümün müze müdürlüğü denetiminde yıkılmasına karar verdi. Kurulda Çeşme Belediyesi'ni Başkan Yardımcısı Fahika Tütüncüoğlu Öner temsil etti.

KARARI TANIMADI 

Çeşme Belediyesi, altında başkan yardımcısının imzasının da bulunduğu kurul kararını tanımadı. Topu, imar barışını gerekçe göstererek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne attı. 
Sunsal'ın başvurusu üzerine Çeşme Belediyesi'ne geçtiğimiz Ağustos ayında yazı gönderen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, özel kanuna tabi olan yerlerde yer alan yapılar için alınan yapı kayıt belgesinin yıkım kararlarına engel teşkil etmediğini belirtse de değişen bir şey olmadı. Son olarak Haziran 2020'de Koruma Kurulu, Sunsal'ın başvurusu üzerine bu sefer N.D.Ö.'nün yaptığı tadilatın binanın tamamının statiğini etkilediğini belirtip her iki villanın da müze müdürlüğü denetiminde yıkılmasına karar verse de kurul kararı yine uygulanmadı. Sunsal'ın avukatı Atilla Erkan, Koruma Kurulu'nun verdiği son kararın üzerinden 6 ay geçmiş olmasına rağmen Çeşme Belediyesi'nin halen daha her iki kurul kararını da taraflara tebliğ etmediğini dolayısı ile yıkım işlemini başlatmayarak suç işlediğini öne sürdü. Avukat Atilla Erkan, "İdari soruşturma sonrası kurul kararlarını uygulamayan Çeşme Belediyesi yetkilileri hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacağız" diye konuştu.

Kayıp hurdaları satarak iki villa aldı!