Kent Haberleri

Çeşme’de rüzgar enerji santrali kuruluyor!

İzmir Çeşme’de sit alanı içerisinde kurulmak istenen rüzgar enerji santrali için mahkemenin verdiği “yürütmeyi durdurma” kararı ve alınan “ÇED gerekli değildir” raporunu iptal etmesine rağmen, santral kurulumu için bölgedeki ağaçlar söküldü. Bu duruma bölge halkı ve ekolojistler tepki gösterdi.

İzmir’in Çeşme ilçesinde bulunan SİT alanlarından biri olan Germiyan Mahallesi’nde kurulmak istenen Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesine, aksi yöndeki yargı kararları umursanmadan başlandı. Projeye karşı çevre örgütleri ve ekolojistlerce açılan davaya bakan İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin proje için “yürütmeyi durdurma” kararı verip, alınan “ÇED gerekli değildir” raporunu iptal etmesine rağmen, santral kurulumu için bölgedeki ağaçlar söküldü.


‘Şirketlere zemin hazırlanıyor’


Konuya ilişkin DİHA’ya konuşan Ege Çevre Ve Kültür Platformu Derneği (EGEÇEP) Yürütme Kurulu üyesi Özer Akdemir ise mahkemenin bir yandan ‘hukuk süreci işliyor’ algısı yaratmayı sağlarken, öte yandan şirketlerin istedikleri gibi hareket etmelerine zemin hazırladığını ifade etti. Bu hukuk garabetine bir günde erişilmediğini vurgulayan Özer, “Yargının verdiği halktan, doğadan yana kararlar sonrası sermaye hükümetinin geliştirdiği bir taktik oldu. Bunun bir diğer işlevsel yanı da halkın fiili karşı koyuşunun da önüne geçilmesi. Yani, yaşam alanını korumak için iş makinelerinin önüne kendini siper eden vatandaşa, ‘hukuk var, ona güvenin’ denilerek direnişe engel olunuyor. O hukuk da kaplumbağa hızıyla hareket ettirilip, öte yandan hukuki süreç beklenmeden çalışmalara yol verilerek şirketlerin istediklerinin yapması sağlanıyor. Doğal olarak olan doğaya, halkların yaşam alanlarına oluyor” dedi.


‘Karar zamanında verilmeli’


Ekolojist Sergen Sucu ise yargının bu tarz konularda “yürütmeyi durdurma” kararını zamanında vermesinin önemine dikkat çekti. Sucu, mahkeme kararı gelene kadar yaşanan tahribatın onarımının çok zor olduğunu ifade etti. Doğayı talan etmeyen enerji sistemlerinin yasal düzenlemelerle de mümkün olabileceğini hatırlatan Sucu, “Ağaçlar kesiliyor bölge kurak bir pozisyonda bırakılıyor. Kesilen ağacın yeri tekrar ağaç dikilerek kurtarılmaz. O kesilen ağaçlar bir yaşam yuvasıdır. Bu nedenle bölge halkının isteği ile birlikte doğayı talan etmeyen enerji sistemleri yasal düzenlemelerle kurulabilir” diye belirtti.


‘Önlemler alınmalı’


Talan şirketleri bölgeye girmeden yasal önlemler alınabileceğini ifade eden Sucu, “Bu nedenle yasal düzenlemelerle birlikte sermaye bölgeye girmeden önlemler alınıp halkı ve doğayı sömürmeden enerji sistemleri kurulup doğru kullanımla birlikte komünal enerji üretimleri sağlanabilir. Kapitalizmin bu tüketim çılgınlığı ile insana hiçbir enerji sistemi yetmeyecektir” dedi. 




Özgür Gündem