28 / 04 / 2024

Çeşme’de sit alanında usulsüz yapılan yapılar için yıkım kararı!

Çeşme’de sit alanında usulsüz yapılan yapılar için yıkım kararı!

Acun Ilıcalı ve futbolcu Mesut Özil’in ultra lüks villalarının da bulunduğu Çeşme Alaçatı’da Veryeriler İnşaat tarafından inşa edilen gayrimenkul projesine ilişkin İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan dikkat çeken bir karar çıktı.



Acun Ilıcalı ve futbolcu Mesut Özil’in ultra lüks villalarının da bulunduğu Çeşme Alaçatı’da Veryeriler İnşaat tarafından inşa edilen gayrimenkul projesine ilişkin  İzmir  1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan dikkat çeken bir karar çıktı.Sözcü Gazetesi'nden İsmail Şahin'in haberine göre, Koruma Kurulu, 4460 ada 6 parselde konumlanan 2 bin 700 metrekare büyüklükteki arazide hayata geçirilen villalarda onaylı projeye aykırı şekilde yapılan kısımların yıkılmasına karar verdi.

Çeşme’de sit alanında usulsüz yapılan yapılar için yıkım kararı!

9. MADDEYE İŞARET EDİLDİ

Arazi üzerinde inşa edilen gayrimenkullere ait imar barışı kpasamında alınan iki yapı kayıt belgesinin iptal edildiğini vurgulayan Koruma Kurulu, 2020'den bu güne izinsiz uygulamaların sürdürüldüğünün altını çizerek sorumlular hakkında suç duyurusu yapılmasına karar verdi. 

Kral mezarlarının bulunduğu arkeolojik SİT alanında yükselen villaların onaylı projesinden farklı olarak yapıldığı belirtilen kararı İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 31 Temmuz 2021'de verdi. 

Kurul, yıkım ve suç duyurusu kararı için 2863 sayılı yasanının 9. maddesinin altını çizdi. Söz konusu maddede, “Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararları çerçevesinde koruma bölge kurullarınca alınan kararlara aykırı olarak, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ve koruma alanları ile sit alanlarında inşaî ve fizikî müdahalede bulunulamaz, bunlar yeniden kullanıma açılamaz veya kullanımları değiştirilemez. Esaslı onarım, inşaat, tesisat, sondaj, kısmen veya tamamen yıkma, yakma, kazı veya benzeri işler inşaî ve fizikî müdahale sayılır” ifadelerine yer veriliyor. 

CEZASI NE KADAR?

2863 sayılı yasanın 65’inci maddesinde bu suça ilişkin öngörülen ceza şu şekilde: 
“Tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile koruma bölge kurullarından izin alınmaksızın inşai ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.”

Çeşme’de sit alanında usulsüz yapılan yapılar için yıkım kararı!

GÖZLER ÇEŞME BELEDİYESİ’NDE

Projedeki usulsüz yapılaşmayla ilgili mücadeleler veren Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Başak Yasemin Kumaş konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: 

“Dernek olarak 6 yıldır bu dosya ile ilgileniyoruz. Koruma Kurulu kararıyla inşaata başlanmış ise bir milimetre dahi oynama yapılamaz, burada arazisinin yüzde 80’ine kadar alan işgal etmiş yapılar var, normal şartlarda asla yüzde 30’u geçemezsiniz.

Burada geçtiğimiz mart ayından bu yana aykırılıkların kaldırılması talep ediliyor, bununla ilgili olarak Koruma Kurulu iki karar almış. Ancak, kanun hükümleri ve idari yaptırımlar henüz devreye sokulmadı. Yıkım işlemlerinin akıbetini öğrenmek için Çeşme Belediyesi’ne başvurduk. Eğer 15 gün içinde cevap gelmezse suç duyurusunda bulunacağız.

Bizler kültür ve tabiat varlıklarını koruyamayacak isek bu kanunlar hangi uyruktaki vatandaşlar içim geçerli bilmek isteriz, öyle ise bildiğimiz tüm yasalar yürürlükten kaldırılmalı, her isteyen istediğini yapmalı.”

Bodrum ve Çeşme'de ortalama konut fiyatı 2 milyon TL'ye çıktı!


Geri Dön