Eğitim

"Çeşme'nin gelişiminin önü tıkandı"

Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, Çeşme Çevre Düzeni Revizyon Planı'nın İzmir İl Genel Meclisi'nin Eylül'deki toplantılarında ele alınacağını, ÇDP'ye yöneltilen eleştirilerin eksik bilgiden kaynaklandığını söyledi

Tütüncüoğlu, Çeşme Belediyesi olarak 1 Nolu Tabiat Varlıkları Kurulunun sit alanları derecelerinde değişiklik yapmasının doğurduğu zorunluluk üzerine, 2006 yılında Türkiye'nin en iyi ekiplerinden birine ÇDP hazırlattıklarını, ancak bu planın farklı gerekçelerle Haziran 2009'a kadar özellikle İl Özel İdaresi tarafından bekletildiğini iddia etti. "2.5 yıl boyunca Çeşme'nin gelişiminin önü tıkandı" diyen Tütüncüoğlu, İzmir İl Genel Meclisi yeni başkanı ve ekibinin eski döneme oranla kıyaslanamayacak kadar hızlı ve iyi niyetle çalıştıklarını, ancak ÇDP'de olduğu iddia edilen bazı aksaklıkların yeterli bilgiye sahip olmamaktan kaynaklandığını söyledi.

ÇDP'yi değerlendirenlerin, ÇDP'yi hazırlayanlar kadar bilgi sahibi olmamasının sorun yarattığını ifade eden Tütüncüoğlu, "Revizyon Planımız çok iyi hazırlandı. Daha iyisini hazırlayacak bir ekip varsa bile ben tanımıyorum. Çeşme zaman kaybediyor, bu iş bir an önce bitsin, herkes de yoluna devam etsin" diye konuştu. ÇDP'nin Ağustos toplantılarında oylanmamasının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını, Çeşme'de 2010 yazına yönelik bazı yatırımları da tehlikeye düşürdüğünü belirten Tütüncüoğlu, "Revizyona tabi alanlarda şahsıma ait bir metrekare alan yok, bunun da özellikle altını çizmek istiyorum" dedi.

"BAZI ELEŞTİRİLERDE VİCDAN YOK"
ÇDP'ye yönelik basında gördüğü "bazı açıklama ve eleştirilerde vicdan olmadığını" ifade eden Tütüncüoğlu, ÇDP revizyonuyla Çeşme'nin betonlaşacağını ve yeşil alanların plan ile büyük ölçüde azalacağı yönündeki eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Yeşil alanların 1/25 binlik planlarda görülmediğini, oysa plandaki her alanın yüzde 40'ının yeşil alan olarak kabul edildiğini belirten Tütüncüoğlu, tarım arazilerinin azalacağı yönündeki söylemlerin de üzücü olduğunu kaydetti. ÇDP'de tarım alanlarının azalmasının söz konusu olmadığını ifade eden Tütüncüoğlu, "Bir yerin tarım alanı olmadığını göstermek için, 8 ayrı yerden o arazinin tarıma elverişli olmadığı yönünde görüş almalısınız, gerekli görüşler eksiksiz alınmıştır ve ÇDP ile birlikte teslim edilmiştir" dedi. "Çeşme betonlaşıyor" şeklindeki iddialarıysa "vicdansızca" şeklinde değerlendiren Tütüncüoğlu, şöyle konuştu: "Nasıl bir betonlaşmadan söz ediyorlar? Diğer turizm kentlerine bakın, Çeşme gibisini bulamazsınız. İlçede 6.5 metrenin üzerinde yapılaşma yok. Tüm turizm bölgeleri içinde en düşük bölgesel yoğunluğa Çeşme sahiptir. Her bin metrekarenin yalnızca 125 metrekaresini yapılaşma için kullanabilirsiniz." Tütüncüoğlu, ÇDP ile Çeşme'nin turizm anlamında istediği açılımları yapabileceğini de sözlerine ekledi.

ÇEŞTOB BAŞKANI ÖNCEL
Çeşme Turistlik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel de Revizyon Projesinin 2.5 yıldır "ötelendiğini", nihayet İl Genel Meclisine aktarıldığını belirterek, "Turizmcinin önünün açılması için projenin olumlu ya da olumsuz sonuçlandırılması gerekiyor" dedi. ÇDP'nin içeriğini detaylı olarak bilmediğini ifade eden Öncel, şöyle konuştu: "Planın bugüne kadar neden askıda kaldığını anlayabilmiş değilim, masaya yatırılır, olumlu ya da olumsuz sonuçlandırılır, yanlışlar varsa düzeltilir, ama yatırımcının mağdur edilmemesi için sonuçlandırılması lazım." Çeşme'nin turizm potansiyelini tam olarak hayata geçiremediğini de söyleyen Öncel, ilçenin planlı ve programlı ilerlemek kaydıyla butik tarzda kaliteli yatak sayısını artırma ihtiyacı olduğunu kaydetti.

İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Bayındırlık ve İmar Komisyonu Başkanı Hüseyin Mumcuoğlu ile önceki gün düzenlediği basın toplantısında, ÇDP'nin İl Özel İdaresinden Meclise 1 Haziran 2009 tarihinde geldiğini ve aynı gün gündeme alındığını, çalışmaların sürdüğünü ve Meclisin Eylül ayı toplantılarında planın görüşüleceğini belirtmişti. Değirmenci, "Benim dönemim için konuşuyorum, evrak beklememiştir, bir soru yöneltilecekse, o dönemde sorumlu mevkide olanlara yöneltilebilir, bunların muhatabı, bazı yerlerde iddia edildiği gibi ben ya da komisyon başkanı değildir.2.5 yıl gündeme alınmamış konuyu, meclisin ilk gününde gündeme getirdik, süreç devam ediyor" diye konuşmuştu.

Toplantıda çalışmalar hakkında bilgi veren Mumcuoğlu ise 7 bin hektarlık alanı kapsayan revizyonun aynı zamanda önemli bir rant olduğunu da belirterek, kurum olarak detaylı çalışmaları gerektiğini, ancak eylül ayına çalışmaların tamamlanmasını beklediklerini söylemişti. Mumcuoğlu, ÇDP'de kentsel ve bölgesel yeşil alanlarda 23 hektar, ağaçlandırılacak alanda 16.4 hektar, makilik ve fundalık alanlarda 65.5 hektar, tarım alanlarında 83 hektar azalma öngörülürken, 250 hektarlık alanın konut yapımına açılmasının planlandığı bilgisini vermişti.
AA