Çetin Çapan'dan kentsel dönüşüme farklı bir yorum!
Semerkand Yapı’nın İş Geliştirme Grup Başkanı Çetin Çapan İstanbul’un kentsel dönüşümüne farklı bir yorum getirdi. Çetin Çapan “Bugün 5 yeni kent daha yapsak, İstanbul’a sığamayacağız. Kenti tahliye edelim, geniş yerleşimini dışarıya taşıyalım” dedi.
İnşaat sektöründe köklü bir geçmişe sahip olan Semerkand Yapı şirketinin İş Geliştirme Grup Başkanı Çetin Çapan, kalitesiz ve sağlıksız bina stoğunun 6 milyon adet olduğu tahmin edilen İstanbul’un kentsel dönüşümüne çarpıcı bir yorum getirdi.
Bugünkü mantıkla devam edildiğinde, 5 yeni kent daha yapılsa yine de yeterli olamayacağını belirten Çetin Çapan, kentin geniş yerleşiminin dışarıya doğru, yeni yaşam bölgelerine taşınması gerektiğini, merkezde ise sadece metrekare olarak küçük konutlara yer verilmesini savundu.
Çetin Çapan, “İnsanların haklarını korumak kaydıyla, İstanbul’u tahliye edelim. Yaşam kalitesi yüksek, suç oranı az, güvenliği fazla olan bir kent olmadığı sürece İstanbul'da yaşamak zor... Bunu kentsel dönüşümde tekrar oluşturmamız lazım.” dedi.
İstanbul’un kurtarılması gerektiğini anlatan Çetin Çapan, kentin bugünkü hale gelmesinde herkesin ayıbı bulunduğunu söyledi. Çetin Çapan “İstanbul’dan özür dilemenin zamanı geldi, kente yeniden ayıp etmeyelim, gelin İstanbul’u kurtaralım” çağrısında bulundu.
İstanbul’un kurtarılmasına ilişkin düzenlemelerin kanunlarda bulunduğunu, sorunun bunların uygulanmasının yetersizliğinden kaynaklandığını anlatan Çetin Çapan sözlerini şöyle sürdürdü:
Yeni Kent Bölgeleri Taşınmak İçin Kullanılsın
“İstanbul’un dönüşümü ve tahliyesi devlet eliyle yapılabilir. Karadenize doğru yayılmayı sağlayacak 4 kent bölgesini şimdiki Cumhurbaşkanımız açıklamıştı. Havaalanı oraya yapılıyor, yollar yapılıyor. Bu bölgeler yeni göçler için değil, kenti tahliye etmek için kullanılmalı. Merkezde daha minimal konutlara yer verilmeli. Kentin büyük çoğunluğu yeni gelişen bölgelere taşınmalı. Binalar yıpranmış, bozulmuş, tekrar aynı yere bizi getirecek yapılaşmaya izin verilmemeli. Daha ferah, yeşili koruyan semtler ortaya çıkarılmalı, projelerde konutlar yüksek tavanlı ve ferah olmalı. Zaten şu anki imar mevzuatlarında bunlar var. Onlar uygulanmalı...
İstanbul'u kurtarmak için bu bir fırsattır. İstanbul'a tekrar ayıp etmeyelim. Bu ayıbı son 50-55 yılda birlikte yaptık. Son 10 yılda bir şey olmaz mantığıyla, imar ihlalleri ile bu iş katlandı. Gelin bu kentten özür dileyelim... “
İstanbul’un sorunlarının siyasetüstü bir tavırla çözülmesi gerektiğini anlatan Çetin Çapan, konuya ilişkin şunları söyledi:
“Paramız pulumuz var, evimiz de var ama bu kentte yaşayamaz hali geliyorsak bunun kimseye faydası olmaz. Söylediklerimiz muhalefet olarak algılanmamalı. Beşiktaş'ta denize yakın evim var ama güvenlik sorunu nedeniyle kapıdan dışarı çıkamıyorum. Gece gezemiyorum, o zaman ne evimin değerinin ne de İstanbul'da böyle yaşamanın bir anlamı var. Ne yapacaksın, evin var yaşayamıyorsun? Bunun partisi mi olur?"
İstanbul’un Farklı Noktalarında Kentsel Dönüşüm Projesi Yapacak
Öte yandan bugüne kadar İstanbul, Ankara, Antalya, Bodrum başta olmak üzere birçok kentte 19 ayrı gayrimenkul projesine imza atan Semerkand Yapı, kentsel dönüşüm projeleri de gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Semerkand Yapı Gayrettepe, Etiler ve Kartal sahildeki bazı sitelerde gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projelerinde yetkilendirme konusunda hak sahiplerinin yüzde 65’inden imza alıyor. 3 ayrı lokasyondaki projede ön protokoller yapıldı. Semerkand Yapı kurucuları bugüne kadar pek çok uydukent projesine de imza attı. Özellikle ekibin gerçekleştirdiği 7 bin 200 konutluk Esenkent ve 5 bin 735 konutluk Boğazköy Konut -3000 konutluk Beylikdüzü projeleri Habitat Ödülüne layık görülmüştü.