Sektörel

Çetmen Group ve By Kepi İzmir'de konut projesi yapacak!

Çetmen Group ve By Kepi İzmir'de konut projesi yapacak. 2018'de satışa çıkacak olan proje 182 konut ve 11 ticari alandan meydana geliyor.

Yıllardır mobilya sektöründe önemli işlere imza atan Mustafa Kepi, 7'nci mağazasını 2018 Nisan ayında İstanbul'da açmaya hazırlanıyor.''Ardından Ankara'da da bir mağaza açmayı planladıklarını belirten Kepi, yaptıkları işi mobilya terziliği olarak tanımlıyor. 24 bin metrekare büyüklüğündeki tesislerinde ürettiklerini 13 ülkeye sattıklarını söyleyen Kepi, yurtdışında mağazalar açacaklarını belirtiyor. İlk etapta Bakü'de açılan mağazayı İran ve Suudi Arabistan'ın takip edeceğini söyleyen Kepi, şimdi de inşaat sektörüne girdiklerini belirtiyor ve "Sarnıç bölgesine 91 odalı sıra dışı bir iş oteli kazandırdık. Buraya da Hilton'u getirmiş olduk" diyor.

 

Capital Dergisi'nde yer alan habere göre;  Mustafa Kepi, yarattığı ‘By Kepi’ markasıyla bugün Türkiye’nin çeşitli kentlerinde bulunan 6 mobilya mağazasıyla sektörün önemli bir aktörü. 13 ülkeye ihracat yapan Mustafa Kepi, şimdi de yurt dışında mağazalaşmaya başladı. İnşaat sektörüne girişleriyle ilgili bilgi veren Kepi ‘Bir şirket kurduk. Çeşme’de iki villa yaptık, 2018’de satışa çıkıyoruz. Bunun yanında Çetmen Group ile ortak bir projenin startını verdik. Gaziemir Sarnıç’ta 182 konut ve 11 ticari alandan oluşan lüks konutlar yapacağız. Yılların birikimini bu alanda da değerlendireceğiz. Tabii farkındalığımızı ortaya koyarak sektörde yerimizi alacağız” dedi.

 

Mustafa Kepi ve dayısının kritik noktalardaki dokunuşlarını, mücadeleci-yenilikçi hamleleriyle harmanlayarak başarıyı yakalayan bir girişimci. İş hayatına erken adım atan ve tüm zorlukların üstesinden gelerek iş dünyasında kendine önemli bir yer edindi. “Kendimi bildim bileli çalışıyorum” diyen Mustafa Kepi, girişimcilik serüvenini yanı sıra yeni yatırımlarını ve gelecek planlarım dergimize şöyle anlattı: “Babam cami imamıydı. Onun mesleği doğrultusunda Ramazan pidesi, yılbaşlarında Diyanet takvimi sattım. İlkokul 5’e geldiğimde de hayatımda önemli bir yeri olan dayımın, ‘bu çocuk artık evde oturmasın’ sözüyle hafta sonu onun iş yerinde çalışmaya başladım. Bu uzun bir süre devam etti. Buca Endüstri Meslek Lisesi Ağaç İşleme Bölümü’nde okudum. Çok çalışkan bir öğrenci değildim. Üniversiteyi de kazanamadım. Bizim aile tembel kişiyi sevmez. Babam bir hafta içinde iş bulmam için bana süre verdi. Ben de o dönem kunduracıda işe girdim. İşi hızlı öğrenince patronum beni 18’imde mağaza müdürü yaptı.

 

Başarılı işler yaptım. Ama bir süre sonra arkadaş etkisiyle işi asmaya başladım. 6 aylık deneyimin ardından da buradan ayrıldım. Farklı yerlerde tezgahtarlık yaptım. Bir süre sonra da baba, ağaç işleme mezunu olduğum için mobilya alanında çalışmam için baskı yapmaya başladı. En sonunda babamın baskılarına dayanamadım ve bir mobilya iskelet atölyesinde çırak olarak çalışmaya başladım.”

 

KAPANAN KAPILAR TEK TEK AÇILDI 

 

Zamanla işi öğrenen Mustafa Kepi, bu kez o babasına kendisine iş yeri açması için baskı yapar. Ve sonunda da babasının emeklilik parasından 4 bin 200 markı sermaye yaparak Karabağlar’da 60 metrekarelik bir yerde kendi atölyesini kurar. 5 Nisan 1994’te, tam da krizin göbeğinde start alır. Mustafa Kepi, sözlerini şöyle sürdürüyor:

 

“İlk 6 ay babamın aldığı 4 metreküp ağaçtan yaptığım işlerin hiçbirini satamadım. İskeletleri odun diye sattım. Tabii babama satış yapamadığımı o an söyleseydim kesin atölyeyi kapatırdı.

 

Birkaç pembe yalanla bu süreci geçiştirdim. Ağaç almak için altın künyemi sattım, arkadaşımdan borç aldım. İkinci turda işi öğrendim. Bir anda döşemecilerin tercih ettiği bir iskeletçi oldum. Bir süre sonra da ‘İskeletçi Mustafa değil, Koltukçu Mustafa’ olmalıyım dedim. Döşeme işine girdim. 25 yaşında yabancı dilim olmadan İtalya’ya fuara gittim. Dönüşte çok güzel modeller ürettim, ama önümü kestiler. Ürün vermek için kimin kapısını çaldıysak kapandı. Tam battım diye düşünürken dayımın desteğiyle piyasaya agresif bir tarzla ürün vermeye başladım. İşleri toparladım ve büyüttüm. 2001’de Samıç’ta fabrika kurdum. Ve bugün bir evin yatak odasından yemek odasına kadar tüm mobilya ihtiyaçlarını karşılar hale geldiğimiz üretim tesisine sahibiz.”

 

7’NCİ MAĞAZA İSTANBUL'A

 

2007’ye kadar ürettiği ürünleri Türkiye’deki birçok ünlü mağazaya toptan olarak sattığını söyleyen Mustafa Kepi, “O tarihten sonra ‘ben artık toptancılık yapmayacağım’ dedim. Perakendeye dönme kararı aldım. Ve Sarnıç’ta showroomla ilk adımı attık.

 

Döşemeye girdiğimde, fabrika kurduğumda ya da 25 yaşında İtalya’ya fuara gittiğimde herkesin bana güldüğü gibi, bu hamlemde de benzer durumla karşılaştım. Engellemeler oldu ama ben yolumdan dönmedim. 2009’da İstanbul’da mağaza açtık. Bugün 6 mağazaya ulaştık. Şimdi 7’inciyi Nisan 2018’de İstanbul’da açacağız. Bunun devamında Ankara’da mağaza açmayla ilgili planlarımız var” diyerek geldiği noktayı paylaştı.

 

“Samıç’ta 24 bin metrekare kapalı alanda üretim yapıyoruz" diyen Mustafa Kepi, mobilya alanında terzilik yaptıklarım söylüyor. Kepi, “Bu konuda çok iddialıyım. Dünyada bu tarz bir örnek görmedim. Biz mobilya terzisiyiz. Büyük fabrikalar ve mobilya terzileri var, ama ikisinin bir arada olduğu bu kadar büyük bir yapı yok. Bu kadar farklı tarzı kimse yapmıyor. Emek yoğun ve kişiye özel iş yapıyoruz” ifadesini kullandı.

 

BY Kepi markasıyla 13 ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan Mustafa Kepi, şimdi yurt dışında da mağazalaşma hamlesi başlattıklarını paylaştı. Bunun ilk adımını da Bakü’de attıklarını söyleyerek, “Şimdi bunun devamı gelecek. 2018’de İran’da iki mağaza açmaya hazırlanıyoruz. Bunu Sudi Arabistan takip edecek. Yurt dışında franchise modeliyle büyüyeceğiz.

 

Londra ve Los Angeles için ise görüşmelerimiz sürüyor.

 

Kaliteli tarzla Türk bayrağım dünyada sallamayı misyon edindik. Hacimle değil katma değerli ürünlerimizle pazarda olacağız. Türkiye’nin dünyadaki kaliteli mobilya yüzü olmaya talibiz” diyor.

 

Gaziemir Sarnıç’a ayrı bir önem verdiğini belirten Mustafa Kepi, sözlerini şöyle sürdürüyor:

 

“Samıç’a inananlardanım. Burada bir arsamız vardı. Farklı bir proje yapalım dedik. Ben solak ticaret yapmayı severim. Yani herkesin garanti gördüğü yoldan gitmek yerine, farklı kulvardan yürümeyi severim. Bu

misyonla İzmir’de iddiah bir otel yapmayâ karar verdik. Tabii yine güldüler. ‘Bunu Samıç’ta mı yapacaksın’ dediler. Otelimiz hizmete girdi. Bölgeye sıra dışı bir iş oteli kazandırdık. Buraya da Double Tree Hilton İzmir Airport’u getirdik. 91 odası bulunuyor. Bunun yanı sıra otel bünyesinde, dışarıya da hizmet verecek Camia isimli bir de restoran açtık.”

 

Yıllardır sergiledikleri performansın birçok yatırımcının da dikkatini çektiğini anlatan Mustafa Kepi, “Özellikle son dönemde satın alma, ortaklık teklifleri alıyoruz. Şu an buna kaplarımız kapalı” diyor. Mustafa Kepi, By Kepi markasının bugün birçok ünlü iş insanı, futbolcu, sanatçı, politikacının evinde yerini aldığını söylüyor. Mobilya tarihinde hiçbir firmanın adı altında bir tarzın oluşmadığını ifade eden Mustafa Kepi, “Biz bunu başardık. Artık mobilya sektöründe bir By Kepi tarzı var” diyor.

 

Kepi 1994’te tek başına çıktığı yolda, bugün yaklaşık 300 çalışanıyla üretim yapıyor.