22 / 11 / 2024
fuzul

Cevahir Holding Libya'da iki AVM inşa edecek

Cevahir Holding Libya'da iki AVM inşa edecek

Yunan ve Bulgarlar'la Trakya sınırında yapacağı eğlence merkezi projesi krize takılan İbrahim Cevahir, Libya'da iki alışveriş merkezi inşa edecek. İlk kazma önümüzdeki günlerde vurulacak




Türkiye'de ve yurtdışında büyük ölçekli inşaat projelerine imza atan sektörün duayeni İbrahim Cevahir, kriz nedeniyle beklettiği yurtiçi projelerinin aksine Libya'da 2 alışveriş merkezi birden kuruyor. Proje çalışmalarının tamamlandığını söyleyen Cevahir Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Cevahir, ilk olarak Bingazi'de 30 milyon dolara malolacak alışveriş merkezini yapacaklarını, ardından da Tribol'daki projeyi başlatacaklarını söyledi. Türk, Bulgar ve Yunan ortak sınırında bir konsept üzerinde çalıştıklarını kaydeden Cevahir "Oradaki alanın yüzde 25'i Bulgarlar'a, yüzde 23'ü Yunanlılar'a ve yüzde 52'si de bize ait. Orada hem Yunanlılar'ın hem Bulgarlar'ın hem Türkler'in kendi kapılarından girip ortak kullanabileceği bir uluslararası eğlence merkezi yapmayı planlıyorum" dedi.

Sizin peşpeşe hayata geçirmek üzere projeleriniz vardı. Krizin bu projelere etkisi ne oldu?

Ortada bir dünya krizi var. Bir şehirde bir deprem olursa sallanmayan ev olur mu? Zeytinburnu projesi var mesela, ama hem imara hem krize takıldı. Biz oraya uluslararası bir kongre merkezi yapacağız. Ancak dünyada olmayan büyüklükte bir proje bu. 5-6 blok otel, her blokta 500 oda, 60 bin kişilik salonlar, içinde bir alışveriş merkezi, hastanesi, spor alanları, denizi içeri çekecek tekneleri alacak bir baraj sistemi olan bir proje olacak. Maliyeti de 350 milyon dolar hesapladım. Buna Başbakan Erdoğan da ilgi gösterdi. Ancak 400 bin metrekarelik bir alana ihtiyaç var, bize gösterilen yer 140 bin metrekarelik bir alan. Bunu beklerken bir de dünya krizi girdi. Bu projeyi yapabilsek başka bir örneği yok.

Sizin uluslararası önemli bir projeniz vardı...

Kapıkule'de bir alan var. Büyük uluslararası bir çarşı yapmak istiyoruz. Yüzde 52'si bizim, yüzde 25'i Bulgarlar'ın, yüzde 23'ü Yunanlılar'ın. Bulgaristan'da baraj açılınca su basıyor orayı. Son baskında 7 metre su kalktı. Bu mahveder çarşıyı. Çözüm yollarımız var. Bu ölçüde bir ortaklık yapacaktık onların şirketleriyle anlaşacaktık ama krize takıldı. Yüzde 25'i Bulgarlar'a, yüzde 23'ü Yunanlılar'a ve yüzde 52'si de bize ait olan. Orada hem Yunanlılar'ın hem Bulgarlar'ın hem Türkler'in kendi kapılarından girip ortak kullanabileceği bir uluslararası eğlence merkezi yapmayı planlıyorum.

Krizden çıkış işaretleri olduğu söyleniyor. Sizce?

Bir takım kıpırdanmalar görünüyor. Yangın ABD'den başladı, oradan söner diye tahmin ediyorum.

Ekonomik krizde yatırımları durdurdunuz yani...

Hayır. 2001 yılındaki krizde de yatırım yaptık biz. Cevahir Oteli inşa ettik. Libya'da yatırıma başlamak üzereyiz, proje çalışmaları bitti. İki alışveriş merkezi birden kuruyoruz. Biri Bingazi'de, diğeri Tribol'de ancak ikincisinin arsa sorununu çözye çalışıyoruz.

Bingazi'deki projenin yüzde 51 hisse bizim, geri kalanı Libyalılar'ın. Merkez, 80 bin metrekare kiralanabilir alana sahip olacak. 28 ayda bitirmeyi planlıyoruz ve 30 milyon dolara malolacak. Ayrıca başka düşüncelerimiz var.

Ne gibi düşünceler bunlar...

2B'yi bekliyoruz, yasa çıkarsa toplu konut yapacağız. Ben büyük işler yapan birisi olduğum için öyle 100-200 daire yapamam. En az 2 bin konut yapmam lazım. Çok büyük projeler üretmem gerekir. Bunun için de yer yok. O nedenle öyle bir arazi yok. Geçen gün devletin arsaları satmak isteyen yetkililer aradı. Talip bulamadıkları arsalarıyla ilgili bilgi gönderecekler. Kafama yatarsa buralarda inşaat yaparım. Birşeylere başlanıp bir an önce siyasi fikir farklılıkları engel olamamalı. Biz Cevahir Alışveriş Merkezi'ni yaparkan bunun sonuçlarını ağır şekilde gördük. 

Cevahir Çarşı'nın hikayesini anlatır mısınız?

Cevahir Çarşı'nın tamamlanması tam 15 yıl sürdü. Daha Bedrettin Dalan zamanında belediye, bölgedeki İETT garajının yıkılıp yerine otel ve alışveriş merkezi yapılması için teklif istemişti. 52 firma belediyeye teklif verdi. O zamanlar bugünkü arsanın etrafında olan 20 dönümlük bir arsa daha alınacak ve buralardaki binalar da yıkılacaktı. Belediye, bu arsaları da parselleyecek şekilde çıkardı ihaleyi. Daha sonra proje yarışması açıldı. Bizim proje 17 aday arasından birinci oldu. Sonra Dalan, belediye başkanlığını Nurettin Sözen'e bırakınca, proje duraksama dönemine girdi. Ali Müfit Gürtuna başkanlığa geldi. Belediyeler değiştikçe işler de uzadı. İşte Cevahir'in bu kadar uzun sürmesinin nedeni budur. 

`Anne ve babamın hayır duası tuttu'

Çaykaralı fakir bir ailenin çocuğuydum. Başarı için tabi ki çalışmak şart ama şans faktörünü de unutmamak lazım. Annem, babam bize çok dua ederdi. Babam `Herkese benimkiler gibi çocuk ver. Eğer kulunu çok seviyorsan İbrahim gibi ver' derdi. Annem `Sizden çok memnunum. Allah gökten yağdırsın, siz yerden toplayın' diye dua ederdi. Sanırım bende bu tuttu.

İşlerin devamı için tek parti iktidarı şart

Türkiye'de iktidarlar ve belediyeler aynı ağırlığı taşımıyorsa işler yürümüyor. Bir iktidar gidiyorsa yerine gelen de tek parti iktidarı olmalıdır. Koalisyonun getirdiği partilerin tutumları, bakış açıları tutmuyor. Bir adım ilerleyemiyorsunuz. İşlerin aksamaması için tek parti iktidarı şart.

IMF konusu bizim için sağlıklıydı

Bankalarımız bir sarsıntı geçirmedi, hepsi para kazandı. Bununla beraber IMF, benim kafamı kurcalıyor, tedirgin ediyor. Biz IMF'den para alırken, bizi denetliyordu. Gırtlağımıza sarılmıştı. IMF konusu bizim için sağlıklıydı. Şimdi o yolu kullanmıyoruz, boş kaldı. Her şey şeffaftı İMF varke. Şimdi ise bazı şeyler tam görünmüyor. Şu anda baktığınızda biz diğer bir çok devletten sağlam duruyoruz ama ileride kötüye doğru gidiş olmaz umarım.
Fulya Erdem/Star


Geri Dön