Kent Haberleri

Cevdet Yılmaz: GAP bölgesindeki yatırımlara devam!

Kalkınma Bakanı Yılmaz: ''Ancak teröre rağmen, gerek kamu yatırımlarında gerek özel yatırımlarda kararlı bir şekilde biz çalışmalarımızı devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz''...

GAP Eylem Planı İzleme-Değerlendirme Toplantısı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz başkanlığında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konsey Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya Bakan Yılmaz'ın yanı sıra GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ve diğer ilgili kuruluşların yetkilileri katıldı. 

Toplantının açılışında konuşan Yılmaz, GAP Eylem Planı kapsamında çok önemli bir çalışma yürütüldüğünü, bunun da arazi toplulaştırma çalışmaları olduğunu söyledi. 

Sulama projeleriyle eş zamanlı yürütülen toplulaştırma projeleri ile tarlaların modern tarıma uygun olarak şekilleneceğini anlatan Yılmaz, ''GAP Projesi kapsamında belki dünyada bir rekor denebilir, 2 milyon hektarın üzerinde bir alanda, bu kadar kısa sürede bir toplulaştırma çalışması yürütüyoruz'' dedi. 

Bakan Yılmaz, Eylül ayı sonu itibariyle yaklaşık 1 milyon 100 bin hektar alanda toplulaştırma çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. 

Enerjinin de GAP'ın önemli unsurlarından biri olduğunu belirten Yılmaz, toplam potansiyelin yüzde 74'ünün tamamlandığını, Ilısu Projesi'nin bitirilmesiyle de toplam enerji potansiyelin yüzde 90'ından fazlasının hayata geçeceğini ifade etti. 

     

''Üniversitelere 1 milyar liranın üzerinde kaynak aktarıldı''

     

GAP'ın sadece altyapıdan, sulamadan enerjiden ibaret olmadığını vurgulayan Yılmaz, sosyal alana da GAP Eylem Planı kapsamında büyük önem verdiklerini söyledi. Yılmaz, eğitim ve sağlık yatırımlarının bunun başında geldiğini bildirdi. 

Yılmaz, GAP Eylem Planı öncesi döneme bakıldığında sadece 9 ilin üçünde üniversite bulunduğunu, ancak şu anda tüm illerde üniversite olduğu gibi bazı illerde birden fazla üniversitenin kurulduğunu ifade etti. 

Eylem Planı döneminde sadece yatırımlar için, bölgedeki üniversitelere aktarılan kaynağın 1 milyar liranın üzerine çıktığını anlatan Yılmaz, Gaziantep, Dicle ve Harran üniversitelerinde teknoparkların kurulduğunu söyledi. 

Bakan Yılmaz, sağlık alanında yine önemli projelerin hayata geçirildiğini bildirdi. 

     

SODES projeleri ile 1 milyon 247 bin kişiye ulaşıldı'' 

     

Sosyal programlara da yine çok önem verdiklerini anlatan Yılmaz, bugüne kadar GAP Bölgesi için sadece SODES projelerine 370 milyon liralık kaynak ayrıldığını ve 2 bin 751 projeye destek olunduğunu söyledi. Yılmaz, bu projeler kanalıyla 1 milyon 247 bin kişiye ulaşıldığını ifade etti. 

Ulaşım alanında da önemli projelerin hayata geçirildiğine değinen Yılmaz, ''Keşke Suriye'de bugün yaşanan olaylar olmasaydı, Türkiye ile Suriye arasında demiryolu projelerimiz de bulunuyordu ama onları şimdilik maalesef hayata geçiremiyoruz. İnşallah Suriye'nin istikrara kavuşmasıyla ülkeler arasında bu çalışmalar hızlanacaktır'' dedi. 

     

''Teröre rağmen çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz''

     

Teşvik politikalarını da anlatan Yılmaz, GAP Bölgesi'nde yatırım yapacakların önemli teşviklerden yararlanabileceğini söyledi. 

Yeni Teşvik Sistemi ile birlikte bölgeye önemli yatırımların gittiğini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: 

''Bu yatırımların daha da artacağını düşünüyorum. Yeter ki bölgemizde güven ortamını daha da pekiştirelim. Terör, çeşitli kamu yatırımlarına saldırdığı gibi özel sektör yatırımları açısından da bölgedeki yatırımları zehirliyor. Terörün doğrudan verdiği son derece önemli zararlar var ama bunların çok ötesinde terörün bir de dolaylı maliyetleri var. Terörden dolayı bölgedeki imajın bozulması, terörden dolayı yatırımcıların bölgeye yeterince ilgi göstermemesi çok büyük bir maliyet. Bu maliyete en çok katlanan da o bölgede yaşayanlar ve özellikle de gençlerimiz. Gençlerimizin geleceğe umutlu bakması için bu yatırımlar son derece önemli ama maalesef terör, bu yatırımlar için son derece olumsuz. Ancak teröre rağmen, gerek kamu yatırımlarında gerek özel yatırımlarda kararlı bir şekilde biz çalışmalarımızı devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz. 

Bu kadar olumsuz şartlara rağmen bölgede bu kadar yatırım oluyorsa, bir de huzurun, güvenin tam olarak pekiştiği bir ortamı düşünün. Ben doğu ve güneydoğunun hızlı bir şekilde gelişeceğine, kalkınacağına yürekten inanıyorum. Bu bölgeler bizim için yük olacak bölgeler değil. Bu bölgeler bizim için varlık. Biz bu bölgelere Türkiye'nin sırtında bir yük olarak bakmıyoruz. Türkiye'nin kalkınmasını, gelişmesini ileriye taşıyacak ama yeterince kullanmadığımız potansiyeller olarak bakıyoruz. İnşallah bu bölgelerimizin önümüzdeki yıllarda kamu ve özel yatırımlarla daha çok kalkındığını göreceğiz.'' 

     

''GAP Bölge Kalkınma İdaremizin görevini, süresini uzattık'' 

     

Bakan Yılmaz, önümüzdeki dönemde GAP projesini daha fazla bölgeye yansıması olacak şekilde devam ettireceklerini belirterek, ''Bir 5 yıl daha GAP Bölge Kalkınma İdaremizin görevini, süresini uzattık ve oradaki çalışmalarına idaremiz devam edecek. Burada artık eski anlayışla gitmiyoruz. Daha bütüncül bakıyoruz'' dedi. 

Toplantı, Bakan Yılmaz'ın konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti. 


AA