Cevdet Yılmaz: İmar rantını OVP'ye dahil ettik!
Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz,, "OVP'yi metin kısmı itibariyle daha kısa tuttuk ama orada 25 dönüşüm programımıza atıfta bulunduk, onun altında da bin 250'ye yakın eylem var. O eylemler arasında imar konuları da yer alıyor. " dedi.
Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Muhtemelen bir geçici bütçe yapılacaktır, daha sonra kalıcı bir bütçe yapılacaktır. Bunlar yapılırken de Orta Vadeli Program (OVP) tekrar elbette güncellenebilir. İstikrarlı bir hükümet oluştuğu zaman, siyasi belirsizlikler azaldığı zaman yukarı yönlü revizyon ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyorum" dedi.
A Haber'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Yılmaz, geçtiğimiz günlerde açıklanan OVP'de revize edilen rakamların yeniden güncellenebileceği yönündeki eleştiriler hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:
"OVP'yi yayınladık ve buna dayalı olarak bütçemiz de Meclis'e iletildi ama muhtemelen yeni gelen hükümet bunları yeniden gözden geçirecektir. Çünkü takvime baktığınız zaman bütçenin bu yıl içinde çıkması pek mümkün görünmüyor. Muhtemelen bir geçici bütçe yapılacaktır, daha sonra kalıcı bir bütçe yapılacaktır. Bunlar yapılırken de OVP tekrar elbette güncellenebilir.
Biz bunu hazırlarken hiç bir ihmalde bulunmadan hazırladık. Programda 'bu yıl için yüzde 3, gelecek yıl için yüzde 4 büyüme' diyoruz. Ama bunlara 'en az' diyebiliriz. Bu yılki büyümemiz dünya ve bölgedeki gelişmelere, Türkiye'ye dönük terör saldırılarına baktığınız zaman hiç de küçümsenecek bir büyüme değil. Diğer yandan da istihdam üreten bir büyüme."
Yılmaz, geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan istihdam rakamlarına da değinerek, işsizlik yüzde 9,8 olmasına rağmen, bir önceki yılla mukayese edildiğinde 932 bin insanın işe kavuştuğunu, bunun küçümsenmeyecek önemli bir rakam olduğunu dile getirdi.
İş gücüne katılım oranlarındaki artışa da dikkati çeken Yılmaz, özellikle kadınların iş gücüne katılım oranlarının sevindirici olduğunu vurguladı.
Yılmaz, "Kadınların iş gücüne katılımında son verilere göre bir yıl içinde 1,6 puan bir artış var. Bu çok büyük bir rakam ve ekonomimizin geleceği adına da çok sevindirici. Yine açıklanan rakamlara göre çalışan sayımız 27 milyonu, iş gücü piyasasında olan insanımızın sayısı 30 milyonu aşmış durumda. Bunlar Türkiye'nin geleceği adına olumlu rakamlar" ifadelerini kullandı.
Dünya konjonktüründe de büyümelerin aşağı yönlü revize edildiğine işaret eden Yılmaz, bu ortamda Türkiye'nin performansının iyi bir performans olduğunu söyledi.
Yılmaz, "Yeni hükümetin OVP'yi revizesinde rakamlar aşağı yönlü mü olur?" sorusunu ise şöyle cevapladı:
"Bu o günkü konjonktüre bağlı. Ben daha yukarı yönlü olabileceğini düşünüyorum. İstikrarlı bir hükümet oluştuğu zaman, siyasi belirsizlikler azaldığı zaman yukarı yönlü revizyon ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Şu an içinden geçtiğimiz konjonktürde, ister istemez bir siyasi belirsizlikte var ama 1 Kasım seçimleri ile birlikte istikrarlı, güçlü bir hükümet oluştuğu zaman, ekonomik perspektifimiz de güçlenecektir.
Dünyada da piyasalardaki oynaklıkların bir miktar daha düzeleceğini düşünürsek ben gelecekte yapılacak OVP'lerin daha olumlu bir perspektifle hazırlanacağına inanıyorum."
Yılmaz, imar rantının vergilendirilmesi konusunun son OVP'ye dahil edilmemesi yönündeki soruyu, "Bizim hükümet programlarımızda, seçim beyannamemizde, partimizin politikaları arasında yer alan bir husus. Bu OVP'yi metin kısmı itibariyle daha kısa tuttuk ama orada 25 dönüşüm programımıza atıfta bulunduk, onun altında da bin 250'ye yakın eylem var. O eylemler arasında imar konuları da yer alıyor. Dolayısıyla dolaylı bir şekilde aslında o hususlar da var, orada herhangi bir tereddüdümüz yok. Ama bu OVP'de metin kısmını daha kompakt tutmaya çalıştık" şeklinde yanıtladı.
Bu konunun zaten gündemde olduğunu ve AK Parti hükümetinin gündeme getirdiğini anlatan Yılmaz, burada bir tereddüt olmaması gerektiğinin altını çizdi.
Yılmaz, "Burada herhangi bir kasıtlı, 'bırakalım, yapmayalım' gibi bir anlayış yok" dedi.
Yabancılara konut satışının ihracat sayılıp sayılmaması tartışmasının da sorulduğu Yılmaz, bu soruyu da "İhracat olabilmesi için mal ve hizmet ihracatı olması lazım. Konut gibi varlıkların alımı, sermaye hareketleri bağlamında değerlendirilmeli, bunu daha doğru buluyorum ancak konut alımı ile birlikte hizmet sunumunda bir gelişme sağlanması mümkün. Dolaylı olarak hizmet ihracatımıza, mal ihracatımıza katkıları olabilir" şeklinde cevapladı.
AA