04 / 05 / 2024

Çevre dostu konut projeleri desteklenmeli!

Çevre dostu konut projeleri desteklenmeli!

3. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'nde konuşan GYODER Başkanı Işık Gökkaya, "Çevre dostu konut projelerinin yaygınlaşmasıiçin devlet desteği de uygulanmalı ve bu tür projeler teşvik edilmelidir" dedi



Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, "Çevre dostu konut projelerinin yaygınlaşması için devlet desteği de uygulanmalı ve bu tür projeler teşvik edilmelidir" dedi.

Gökkaya, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından düzenlenen 3. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesinin açılışına yaptığı konuşmada, konut fiyatlarına bakıldığında, GYODER ve Garanti Mortgage işbirliği ile hazırlanan Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre Eylül ayında bir önceki aya göre değişim olmadığını, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7,18 oranında artış gerçekleştiğini söyledi.

Gayrimenkul sektöründe 2004ten beri gelişen daha kurumsallaşmış, daha bilinçli bir sektör olduğunu çok rahat görebildiklerini ifade eden Gökkaya, GYODER olarak yaptıkları çalışmalarda da sektörün çok sağlıklı büyüdüğünü gördüklerini belirtti.

Türkiyede kentleşme sürecinin diğer ülkelerden çok daha hızlı olduğuna işaret eden Gökkaya, bu gelişme düzensiz ve plansız yapıldığı için kentleşmede çarpık yapılaşma ortaya çıktığını anlattı.

Gökkaya, bugün itibariyle 18 milyon konut stokunun yüzde 45inin yaşam standartlarına uygun olmadığını ve depreme dayanıklı olmadığını ifade etti.

Hızlı kentleşmenin beraberinde sadece çarpık yapılaşma değil hava kirliliği, yeşil alan yetersizliği ve su kirliliği gibi çevresel problemleri de beraberinde getirdiğini anlatan Gökkaya, "Planlı ve düzenli yapıldığı takdirde kentleşme de ülkelere çok büyük önemli rant sağlayacaktır. Kentleşmesi devam eden ve bu konuda hızlı şekilde planlama yapan ülkelerin hem ekonomilerinde hemde enerji alanlarında çok büyük tasarruflar görülmektedir" dedi.

1999 Marmara depreminden sonra inşaat sektöründe köklü bir dönüşüm başladığını söyleyen Gökkaya, kentsel dönüşümü bir an önce faaliyete geçirmek gerektiğini belirterek, "Kentsel dönüşümle birlikte sürdürülebilir, yeşil alan dengesi kurulmuş, ulaşım alt yapısı oluşturulmuş, ekolojik mimari tasarımı yapılmış, enerji tasarrufu sağlayan, karbondioksit salınımını azaltan, ekonomik
 ve sosyal açılardan dengeli ve sağlıklı kentler oluşturmak hedef olmalıdır" diye konuştu.

Gökkaya, şehirlerin ruhunu ve kültürünü korunarak, çevre bilincinin ön planda olduğu kentler oluşturmanın, gayrimenkul sektörünün önemli hedeflerinden biri olması gerektiğini kaydetti.

Çevreye önemli katkılarda bulunan ve hatta kendi enerjisini üreten yeşil binalar bu durumda büyük önem teşkil ettiğini ifade eden Gökkaya, sürdürülebilir kentler ve metropoller için yaşam kalitesini yükselten yeşil binaların artması gerektiğini söyledi.

Gökkaya, "Çevre dostu konut projelerinin yaygınlaşması için devlet desteği de uygulanmalı ve bu tür projeler teşvik edilmelidir edi.

MARKA ŞEHİR OLUŞTURMAK

Kentlerin gelişimini sağlayacak unsurlardan bir diğerinin de marka şehir oluşturmak olduğuna işaret eden Gökkaya, "Günümüzde artık sadece ürünler değil, kentler de markalanmaktadır. Örneğin, New York enerji kenti, Paris romantizmin kenti, Milano tasarım, Londra kültürel canlılık, Rio ise eğlence şehridir. Bu çerçevede, markalaşma için kentsel restorasyon, altyapı, fiziksel düzenlemeler, tanıtım ve eğitim gibi çalışmaların yapılması önem arz etmektedir. Marka kent
 projelerinin başarıyla hayata geçirilmesi bu kentlerin sosyo-ekonomik gelişmesine
 hızlandırıcı bir etki sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Işık Gökkaya, kentsel dönüşüm ile altyapı, ulaşım ve çevresel sorunların çözüme kavuştuğu, enerji tasarruflu binaların ön planda olduğu, yeşil alanlara ağırlık verilmiş sürdürülebilir şehirlerin meydana getirilmesinin öncelik verilmesi gereken konuların başında yer aldığını kaydetti

"SEKTÖR 20 MİLYOR DOLAR İHRACAT YAPACAK"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki de bu yıl 20 milyar dolar ihracat yapacak olan inşaat malzemesi sektörünün, Türkiyenin en önemli sektörlerinin başında geldiğini belirtti.

Türkiyenin dünyada yaptığı inşaatlarla 200 milyar doları yakalamayı hedeflediğini, şu anda bu rakamın 50 milyar dolar seviyesinde olduğunu anlatan Öztiryaki, "Türkiye en çok inşaatı bu yıl Türkmenistana yapıyor ama en çok inşaat malzemesini Iraka ihraç ediyor" dedi.

TİM olarak Türk inşaat malzemecilerini dünyanın her yerinde anlatmaya çalıştıklarını söyleyen Öztiryaki, önümüzdeki günlerde Cezayir ve Suudi Arabistana gideceklerini söyledi.

Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşarı Ve Büyükelçi Haluk Ilıcak ise "Binaların depreme hazırlıklı inşa edilmesi konusunda ülke olarak hala eksikliklerimiz bulunduğunun bilincindeyiz ve gerekli adımları ciddi olarak atmaya çalışıyoruz" dedi.

2005te başlatılan AB tam üyelik müzakerelerinin bugün bazı ülkelerin yaptığı engellemeler nedeniyle durgunluk içine girdiğine de işaret eden Ilıcak, ancak bu durgunluğun Türkiyenin reform sürecini etkilemediğini, AB müktesebatına uyumun Türkiye için itici güç olduğunu vurguladı. Ilıcak, ABnin içinde bulunduğu sorunun ABnin kendi reçetesini kendisinin uygulamamasından kaynaklandığını söyledi.

DEKORASYONDA ETKİN BİR ENERJİ AJANSI KULLANILMASI ÖNERİLİYOR

Zirvede, İMSADın yürüttüğü EUbuild Projesi kapsamında dün gerçekleştirilen çalıştay sonucunda, "Binalarda Enerji Verimliliği için
 Hükümetlerin İtici Gücüyle Hareket Zamanı" başlıklı deklarasyon, İMSAD ve Balkan ülkeleri temsilcileri tarafından törenle imzalandı.

Deklarasyonda, ortak terminoloji, gelişmelerin takibi, geleceğe dönük planlar, destekler, finansal yöntemler, tüketicinin farkındalığı, krizden çıkış yolu gibi aksiyonların gerçekleştirilmesi ve koordinasyonu için, mevcut yapılar dışında, konunun güçlü bir sahibi bulunması, bağımsız, güçlü ve etkin bir Enerji Ajansı/Enerji Verimliliği Merkezi kurulması öneriliyor.

Deklarasyona imza atanlar, İMSAD, Arnavutluk AB Enerji Verimliliği Merkezi (EEC), Bosna Hersek Saraybosna Kantonu Ekonomi Odası (CESC), Makedonya Enerji Verimliliği Merkezi (MACEF), Karadağ İşverenler Federasyonu (MEF) ve Sırbistan Belgrad Ticaret Odasından (BCC) oluşuyor.

AA


Geri Dön