Emlak Terimleri

Çevre düzenleme proje ekibinde aranacak nitelikler!

Çevre düzenleme proje ekibinde aranacak nitelikler ile çevre düzenleme proje müellifinde aranacak asgari nitelikler ile ilgili hükümler için haberimizi inceleyebilirsiniz. İşte yönetmelik esasları ve detayları...

Çevre düzenleme proje ekibinde aranacak nitelikler!

Proje müellifinde aranacak asgari nitelikler ile çevre düzenleme proje ekibinde aranacak nitelikler hakkındaki hükümler Koruma Amaçlı İmar Planları ve Çevre Düzenleme Projelerinin Hazırlanması, Gösterimi, Uygulaması, Denetimi ve Müelliflerine İlişkin Usul ve Esaslara Ait Yönetmelik kapsamında yer alıyor. 


Söz konusu yönetmeliğin 24. maddesine göre proje müelliflerinin mimarlık veya peyzaj mimarlığı mezun olmaları gerekirken; aynı yönetmeliğin 25. maddesine göre proje ekibinde ise mimar, peyzaj mimari gibi uzmanların bulunması gerekiyor.


Proje müellifinde aranacak asgari nitelikler

Madde 24 — Çevre düzenleme projelerini hazırlayacak mimar veya peyzaj mimarı olan proje müellifinin asgari aşağıdaki niteliklere sahip olması gerekmektedir:

a) Asgari dört yıllık lisans eğitimi veren yüksek öğretim kurumlarının mimarlık veya peyzaj mimarlığı bölümlerinden mimar veya peyzaj mimarı unvanlarını alarak mezun olmak,

b) 3458 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde belirlenen niteliklere sahip olmak ve 6235 sayılı Kanunun 33 üncü maddesi uyarınca ilgili meslek odasına kayıtlı olmak,

c) İlgili meslek odalarından alınmış büro tescil belgesine sahip olmak,

d) İlgili koruma kurulunca uygun bulunmuş, Kanun kapsamında bulunan alanlarda benzer bir çevre düzenleme projesi işini tamamlamış veya iki çevre düzenleme projesi işini yapan proje ekibinde yer almış olmak veya ulusal veya uluslar arası düzeyde sit alanlarına ilişkin yapılan kentsel tasarım veya çevre düzenleme projeleri yarışmalarında birincilik almış olmak.


Proje çalışmasını yüklenecek, müellif kuruluşların ortaklarından asgari birisi mimar veya peyzaj mimarı olmak zorundadır.


Proje ekibinde aranacak nitelikler

Madde 25 — Çevre düzenleme projelerinin hazırlanması için oluşturulacak proje ekibinde aşağıdaki uzmanların yer alması zorunludur:

a) Restorasyon konusunda yüksek lisans yapmış mimar,

b) Mimar,

c) Peyzaj mimarı,

d) Şehir plancısı veya şehir ve bölge plancısı veya kent plancısı,

e) Arkeolog,

f) Sanat tarihçisi.

   

Yukarıda tanımlanan meslek gruplarına mensup uzmanların; asgari dört yıllık lisans eğitimi veren fakülte veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yüksek öğrenim kurumlarının ilgili bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir.

   

Ayrıca ekipte yer alacak mimar, restorasyon konusunda yüksek lisans yapmış mimar ve şehir plancısı veya şehir ve bölge plancısı veya kent plancısının 3458 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde belirlenen niteliklere sahip olması ve 6235 sayılı Kanununun 33 üncü maddesi uyarınca ilgili meslek odasına kayıtlı olması gereklidir.

   

Müellifler iş tanımına göre ekiplerinde belli sürelerle ya da sürekli olarak görev yapacak uzmanların isimlerini, özgeçmişlerini ve noterlikçe onaylı muvafakatnamelerini sözleşme aşamasında idareye vermek zorundadırlar.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com