27 / 04 / 2024

Çevre düzenlemesi nasıl yapılır?

Çevre düzenlemesi nasıl yapılır?

Apartman ve site gibi toplu yaşamların sürdürülüğü alanlarda çevre düzenlemesi nasıl yapılır? Hangi çevre düzenlemeleri yapılabilir? Bunun için tüm kat maliklerinin onayı gerekir mi? İşte yanıtı..



Müstakil bir evde yaşıyorsanız çevre düzenlemesi işlemini ister kendiniz, ister kurumsal bir firma ile anlaşma sağlayarak yapabilirsiniz.    


Ancak apartman ve site gibi toplu yaşamların sürdürülüğü alanlarda hayal edilen çevre düzenlemesi genellikle yapı bilgisi, estetik, statik, hidroloji, çizim tekniği, dendroloji gibi bilgiler doğrultusunda yapılabileceği için, bir mimar ya da kurumsal bir firma ile anlaşması gerekli oluyor.


Çevre düzenlemesi nasıl yapılır?


Çevre düzenlemesi kapsamında yapılabilen uygulamalar dahilinde ağaçlandırma ve çimlendirme, süs ve yüzme havuzu yapımı, bahçe düzenleme ve bakımı, çit ve bariyer uygulamaları ve istinat duvarı yapımı gibi işler yer alıyor. Tüm bu uygulamalar "peyzaj" kapsamına giriyor.


Çevre düzenlemesi nasıl yapılır?


Peki, apartmanlarda çevre düzenlemesi nasıl yapılır?

Kat maliklerinin düzenli ve bakımlı bir alanda daha refah bir yaşam sürdürebilmesi için bahçede çevre düzenlemesi yapılabiliyor.


Bahçe ve çevre düzenlemesi işi için öncelikle proje hazırlanması, firmalardan teklif alınması ve masrafların belirlenmesi gerekiyor. Söz konusu projeye apartman sakinlerinin onay vermesinin ardından çevre düzenleme işlemi yönetici denetimi altında başlıyor.


Çevre düzenlemesi nasıl yapılır?


Bahçede yapılabilecek düzenlemeler kapsamında yukarıda da belirttiğimiz gibi duvar, çit, tel gibi bahçe sınırını belirleyen araçların inşası, ağaçlandırma, çiçek yetiştirme gibi çalışmalar yapılabiliyor.


Ayrıca apartman bahçesine bank, çardak, salıncak gibi dinlenme bölümlerinin ve oyun alanları da çevre düzenlemesi kapsamında yapılabiliyor.


Çevre düzenlemesi nasıl yapılır?


Çevre düzenlemesi masrafları nasıl karşılanır?

Bahçede yapılacak çevre düzenlemesinin masrafları kanun ve apartman yönetmeliğinde belirtilen şekilde karşılanıyor.


Çevre düzenlemesi nasıl yapılır?


634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlü oluyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön