Emlak Terimleri

Çevre görevlisi nasıl olunur?

Çevre görevlileri, Bakanlık tarafından verilen eğitimden sonra sınavda başarılı olan kimseler olabiliyor. Peki, çevre görevlisi nasıl olunur? Çevre görevlisi olmak için aranan koşullar ve gerekli belgeler nelerdir?

Çevre görevlisi nasıl olunur?

Çevre görevlileri, Bakanlık tarafından verilen eğitimden sonra sınavda başarılı olan kimseler olabiliyor. Çevre görevlisi; faaliyetleri sonucu çevre kirliliğine neden olan ve/veya neden olabilecek ve Çevre Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak yürürlüğe konulan düzenlemeler uyarınca denetime tâbi tesislerin faaliyetlerinin mevzuata uygunluğunu, alınan tedbirlerin etkili olarak uygulanıp uygulanmadığını değerlendiren, tesis içi yıllık denetim programları düzenleyen görevli olarak tanımlanıyor.


Çevre görevlisi olma koşulları:

- En az 4 (dört) yıllık Üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olanlar veya çevre mühendisliği konularında yüksek lisans veya üzeri eğitim almış kişiler (çevre mevzuatı konusunda Bakanlıkça yapılacak/yaptırılacak eğitime katılmak şartıyla)


- En az 4 (dört) yıllık üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olanlar (temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularında Bakanlıkça yapılacak/yaptırılacak eğitime katılmak, temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularında yapılacak sınavlarda başarılı olmak şartıyla)


- En az 4 (dört) yıllık üniversite mezunu olup, Bakanlık veya mülga Çevre Bakanlığı veya mülga Çevre ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarının;


- Çevre yönetimi, çevresel etki değerlendirmesi, çevre izni, çevre lisansı ve çevre denetimi ile ilgili teknik birimlerinde çevre mevzuatı kapsamında en az 4 (dört) yıl çalışmış olanlar,


- Çevre yönetimi, çevresel etki değerlendirmesi, çevre izni,  çevre lisansı ve çevre denetimi ile ilgili teknik birimlerde şube müdürü, il müdür yardımcısı, il müdürü, daire başkanı ve üstü görevlerde en az üç yıl çalışmış olanlar.


Çevre görevlisi olmak için gereken belgeler:

1) Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,


2) İletişim bilgileri (Adres, telefon, faks, elektronik posta adresi),


3)Eğitim durumunu gösteren lisans ve/veya lisansüstü diploma/mezun olduğunu gösterir belgesi,


4) Vesikalık fotoğraf,


5) En az 4 (dört) yıllık üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olan veya çevre mühendisliği konularında yüksek lisans veya üzeri eğitim alan meslek grubu için, çevre mevzuatı eğitimi katılım belgesi,


6) En az 4 (dört) yıllık üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olan meslek grupları için, temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı sınav sonuç belgesi,


7)Belge başvuru bedelinin, Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü hesabına yatırıldığına dair hesap belgesi.


Koşulları yerine getiren ve belgeleri temin eden kimseler, çevre görevlisi sınavına giriyor. Sınavda, 100 (yüz) üzerinden 70 (yetmiş) ve üzeri puan alanlar başarılı sayılıyor ve çevre görevlisi belgesini almaya hak kazanıyor.



Çevre görevlisi yönetmeliğinde değişiklik yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com