27 / 04 / 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı: Binaların güçlendirilmesinde mevzuat kolaylığı getirildi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı: Binaların güçlendirilmesinde mevzuat kolaylığı getirildi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ruhsat aldıkları tarihteki imar kurallarına göre inşa edilmiş yapıların güçlendirilmesinde mevzuat kolaylığı getirdi. 



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ruhsat alınan tarihteki imar kurallarına göre inşa edilmiş binaların güçlendirilmesinde mevzuat kolaylığı getirdi.

GÜÇLENDİRME RUHSATI İÇİN GEREKLİ BELGELER!

Bakanlık tarafından açıklanan yeni düzenlemeye göre, binasını güçlendirmek isteyen vatandaşlar güçlendirme ruhsatı için tapu bilgileri, statik güçlendirme projesi, müteahhit ve şantiye şefi ile yapı denetimine dair belgelerle belediyeye müracaat edilebilecek.

Güçlendirilmesi mümkün olan bir yapı için kat maliklerinin en az 5'te 4'ünün olur vermesi şartı aranacak. Ruhsat aldıkları tarihteki imar kurallarına göre inşa edilmiş yapılar, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'nin esaslarına göre güçlendirilebilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı: Binaların güçlendirilmesinde mevzuat kolaylığı getirildi!

GÜÇLENDİRME RUHSATI İÇİN HANGİ ŞARTLAR ARANIYOR?

Yeni düzenlemeye göre, belediyeye, güçlendirme ruhsatı için tapu bilgileri, statik güçlendirme projesi, müteahhit ve şantiye şefi ile yapı denetimine dair belgelerle müracaat edilebilecek.

Güçlendirilmesi mümkün olan bir yapı için belediyeye güçlendirme ruhsatı başvurusu yapılırken, güçlendirme işlemi için tüm maliklerin muvafakati yerine sadece Kat Mülkiyeti Kanunu'ndaki hükümlere göre, maliklerin en az 5'te 4'ünün olur vermesi şartı aranacak.

Ruhsat aldıkları tarihteki imar kurallarına göre inşa edilmiş yapılar, yönetmelikte belirlenen kurallar hariç başka şart aranmaksızın yürürlükte olan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'nin esaslarına göre güçlendirilebilecek.

Taşıyıcı sistemde yapılacak zorunlu kesit değişiklikleri için mimari, elektrik ve mekanik projelerin yeniden tanzimi istenmeyecek. Kanal kotu, aplikasyon krokisi gibi mimari projeye esas diğer belgeler de aranmayacak.

Aynı zamanda, kolon ve perde gibi taşıyıcı sistemin ebatlarının büyütülmesi, parselin emsal ve taban alanı hesabına konu edilmeyecek, böylelikle imar inşaat alanı haklarında bir eksilme yaşanmayacak.

Apartmanlarda dönüşüm ve güçlendirme çıkmazı: Ödeme olmadan yapılsın, evim büyüsün, tahliye olmasın...

Kahramanmaraş'ta orta hasarlı binalara güçlendirme izni verilmiyor mu? Milletvekili tek tek açıkladı!

İstanbul'un güçlendirilmesi için 104 yıla ve 465 milyar dolara ihtiyaç var!

Geri Dön