06 / 05 / 2024

Çevre temizlik vergisi su faturasına mı yansıtılıyor?

Çevre temizlik vergisi su faturasına mı yansıtılıyor?

İşyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödenmesi gereken çevre temizlik vergisi emlak vergisi gibi yılda iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Peki, çevre temizlik vergisi su faturasına mı yansıtılıyor?



Çevre temizlik vergisi su faturasına mı yansıtılıyor?

Çevre temizlik vergisi, belediyeye ödenen vergiler arasında yer alıyor. İşyeri, mesken ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödenmesi gereken çevre temizlik vergisi emlak vergisi gibi yılda iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.


Ancak, mesken kullanıcıları bu vergi borcunu belediyeye giderek ödemiyor. Meskenlerin çevre temizlik vergisi su faturalarına yansıtılıyor.


Ayrıca 30 seri nolu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği gereğince meskenlerde çevre temizlik vergisi beyan edilmiyor.


Tebliğ gereğince; Konutlara ait çevre temizlik vergisi, konutları kullananların su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle su tüketim bedeli ile birlikte tarh ve tahakkuk ettirileceğinden, konutları kullananlar tarafından ilgili belediyelere, büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde ise su ve kanalizasyon idarelerine bildirim verilmeyecektir.


Belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacı belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinde karşılayan konutlar ile işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binaların yıl içinde kullanılmaya başlanması halinde, mükellefler; kullanmaya başladıkları tarihten itibaren 30 gün içinde bildirim vereceklerdir. 


Ancak, kullandıkları binalarla ilgili olarak daha önce bildirim veren mükellefler, grup, derece veya mükellefiyetlerinde herhangi bir değişiklik olmadığı sürece bildirimde bulunmayacaklar ve vergi her yılın Ocak ayında kendiliğinden tahakkuk etmiş sayılacaktır.


2014 yılı vergi tarifesine göre; Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 24 kuruş, diğer belediyelerde 19 kuruş olarak hesaplanıyor.


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecektir.



Çevre temizlik vergisi 2. taksit ödemeleri Kasım ayında başlayacak!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön