Ekonomi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: Arazileri peşkeş çekiyoruz TOKİ evlerinin fiyatları çok ucuz olacak

Hükümetin konut piyasasında yaşanan durgunluğu aşmak için başlattığı ucuz ev kampanyasının detayları belli olmaya başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Hazine arazilerini dar gelirli vatandaşlara peşkeş çekiyoruz fiyatlar çok ucuz olacak" dedi.Türkiye'nin 81 ilinde vatandaşların ihtiyaç duyduğu alanlarda konut fiyatı artışının daha fazla görüldüğü illere öncelik verilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ağustos ayında büyük konut projesini halka açıklayacak. Türkiye'nin 81 ilinde vatandaşların ihtiyaç duyduğu alanlarda konut fiyatı artışının daha fazla görüldüğü illere öncelik verilecek.

Proje kapsamında vatandaşların aidat öder gibi çok düşük taksitlerle ev sahibi olabileceği açıklandı.

TOKİ bu konutları yapıp 15-20 yıl vadeyle TÜFE'ye endeksli yüzde 10'u aşmayacak şekilde satacak.

Hazine mülkiyetindeki arazileri, örneğin Ankara'da, İstanbul'da, İzmir'de, konut fiyatının artışının çok fazla olduğu alanlarda şehrin çeperlerindeki hazine araziler TOKİ'nin inşaat projelerine ayrılacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, büyük konut projesinin detaylarını açıklarken kamuoyunda dillendirilen "Hazine arazileri peşkeş çekilecek" haberlerine de cevap verdi.

İşte Bakan Kurum'un konut projeleriyle ilgili yaptığı açıklamalardan detaylar...

 

 

Abdülkadir Selvi'ye yeni konut projesinin detaylarını açıklayan Murat Kurum, “Hazine arazileri peşkeş çekiliyor” eleştirilerine cevap verdi. Kurum, "Hazine arazilerini dar gelirli vatandaşlarımıza peşkeş çekiyoruz" açıklaması yaptı.

Peki Hazine arazileri hangi şartlarda vatandaşa verilecek?

Hazine arazileri evi olmayan vatandaşlara verilecek. Arsayı aldığında evi yaptığı sürede resim, harç ve KDV muafiyeti gibi destekler verilecek.. Hazine arazisini tahsis ederken belirli bir süre elden çıkarmama şartı koyulacak. TOKİ konutları da 5 yıl ve taksidi bitmeden devredilemiyor. Hazine arazilerini de belli bir süre devredilemeyecek. Buradaki amacın alt gelir grubundaki vatandaşları ev sahibi yapmak olduğu açıklandı.

KONUTLARIN MALİYETLERİ

1- Konut maliyetlerinin yüzde 30-40’ı arsa fiyatlarından kaynaklanıyor. TOKİ’nin yapacağı konutlarda arsa maliyetlerinden kaynaklı bir artış yaşanmayacak. Bu, konut üretiminde yüzde 30-40 oranında daha düşük bir maliyet olacak.

TÜFE ORANININ ALTINDA OLACAK

2- Mortgage kredisi veya enflasyon oranı bizim uygulamamızın tam tersi. TOKİ konutlarını TÜFE’ye endeksli olarak düzenliyoruz ama TÜFE’yi de yüzde 10’u aşmayacak şekilde düzenlenecek. Yani enflasyon oranıyla eşgüdümlü değil. Enflasyon oranının ve Merkez Bankası’nın faiz oranının altında bir oranda fiyat düzenlemesi yapılıyor.

İstanbul'a dev proje teklifi TBMM'ye sunuldu! Personele ödenecek ücretin detayları da netleşiyor

Altında yaşanacak dev sıçrama tarihi deşifre oldu! Bu fiyatlar hayal olacak uyarısı

Son Dakika! Mazot ve benzine 1 Haziran'da dev zam haberi! Rakamlar ve açıklayan şaşkına çevirdi

Toprak Mahsülleri Ofisi'nden flaş buğday fiyatı açıklaması: Zam kaç lira olacak hesaplanıp açıklandı

TMO'ya verilen taahhüt bitti! Un çuvallarına büyük zam geliyor

TMO'nun buğdaydaki sır alım fiyatı ortaya çıktı: Çiftçi bu habere üzülecek

Emekli ve memur zamlarında hesap 2 ile çarpılacak! Enflasyona eklenecek

Asgari ücrete büyük zam! Net rakamı bizzat çıkıp açıkladı

Ayçiçek yağı 40 lira altına düştü! Market indirimi vatandaştan büyük ilgi gördü