Genel

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı inşaat ustası eğitimleri başlıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatı doğrultusunda yapı sektöründe bulunan işçi ve işverenler nezdinde farkındalık oluşturmak için Ankara'da, “Mesleki Yeterlilik Belgesi” eğitim ve belgelendirmesi yapılacak.


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatı doğrultusunda yapı sektöründe bulunan işçi ve işverenler nezdinde farkındalık oluşturmak için Ankara ilinde, halk dilinde “Ustalık Belgesi” olarak bilinen “Mesleki Yeterlilik Belgesi” eğitim ve belgelendirmesi yapılacak.


Yapılacak bu eğitimler inşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman açısından da büyük önem taşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de eğitimlerin önemine dikkat çekerek  “01.01.2015 tarihinden itibaren, yapı ustalarına geçici ustalık belgesi verilmesine son verilecek; daha önce geçici ustalık belgesi almış olan yapı ustalarının belgelerini “Mesleki Yeterlilik Belgesi” ile değiştirmeleri gerekiyor”dedi.


Eğitimin Niteliği ve İçeriği


Ülke genelinde yapılacak belgelendirme uygulamalarına model olmak,  yapı sektöründe bulunan işçi ve işverenler nezdinde farkındalık oluşturmak üzere Ankara ilinde, sınırlı sayıda, “geçici ustalık belgesi”  sahibi kalıpçı,  sıvacı,  asansörcü,  betoncu,  demirci,  sıhhi tesisatçı,  duvarcı, elektrik tesisatçısı, ısı yalıtımcısı, iskele kurulum elemanı iş erbabının mesleki niteliklerini geliştirerek Mesleki Yeterlilik Kurumu(MYK) mevzuatına uygun “Mesleki Yeterlilik Belgesi” alabilmelerinin sağlanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünce tamamen ücretsiz eğitim ve belgelendirme uygulaması gerçekleştirilecek.


Eğitim Uygulamalarına ilk etapta “betonarme demirci” ustalarının eğitim ve belgelendirilmesi ile başlanacak. Talep durumuna göre diğer branşlarda da eğitimler gerçekleştirilecek.  Eğitimler 5 (beş) gün, toplamda 40 saat olup teorik ve uygulamalı olmak üzere iki kısımdan oluşacak. Eğitim sonrasında MYK tarafından yetkilendirilen belgelendirme,  kuruluşlarınca yapılacak sınavda başarılı olanlara verilecek.


Bu Kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemine ruhsat vermeye yetkili idareler tarafından toplam 309 bin 396 kişiye 435 bin 064 adet Geçici Ustalık Belgesi için kayıt yapıldı.