Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sele karşı erken alarm sistemi kuracak!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, iklime bağlı afetleri belirleme, izleme ve tahmin için erken uyarı sistemi kuracak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, iklim değişikliğine bağlı sel, taşkın, çığ, heyelan gibi doğal afetlerin yönetimi, tehdit ve risklerin belirlenmesi çalışmaları için risk yönetimi süreçlerine zemin oluşturacak afet, tehlike ve risk haritaları hazırlanacak.
Haritalar, arazi kullanımına yönelik planlara entegre edilecek. Başlatılan bu çalışmalara ek olarak, su baskını, heyelan risk azaltım ve yönetim planlarıyla ilgili uygulama ve denetim kılavuzları da oluşturulacak çalışmaların, 2015’te tamamlanması hedefleniyor.
Sektörler için de afet yönetim planı yapılacak
İklim değişikliğine bağlı doğal afetlerin etkilediği sektörlere yönelik afet yönetim planları da yapılacak. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD koordinatörlüğünde yürütülecek çalışmalar ise 2020 yılına kadar devam edecek.
Çalışmalara, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve üniversiteler de katkı sunacak.
İklim değişikliğine bağlı afetler için izleme, tahmin ve erken uyarı sistemleri kurulacak, yaygınlaştırılacak ve geliştirilecek. Gelecek yıl bitirilmesi hedeflenen erken uyarı sistemi çalışmaları, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AFAD sorumluluğunda yürütülecek.
İklim değişikliğine bağlı afetlerin sosyal, ekonomik ve çevresel etkileri de belirlenecek. Bu kapsamda, etki analiz raporları oluşturulacak. 2015 yılına kadar sürdürülmesi planlanan çalışmalar, yine AFAD sorumluluğunda gerçekleştirilecek.
Mevzuatlar gözden geçirilecek
İklim değişikliğine bağlı doğal afetlerle ilgili mevzuatların gözden geçirilmesi ve uygulama esaslarının belirlenmesi de hedefler arasında yer alıyor.
Buna ilişkin olarak, iklim değişikliğine bağlı doğal afetlerin etkilerini azaltıcı doğal yapılar tespit edilecek. Ekosistemlerin korunması ve doğal afetlerin yapısal etkileriyle ilgili gerekli mevzuat hazırlanacak. Özel ve kamusal sigorta mekanizmalarının bütün ekonomik sektörler ve yurttaşlar arasında yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Gelecek yıl mevzuatın gözden geçirilmesi çalışmaları başlayacak ve 2015 yılına kadar sürdürülecek.
AA