Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: Türkiye'de 41 milyon kişinin atığı toplanıyor!
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Balta: "2003 yılında Türkiyede 23 milyon kişinin atıkları toplanırken, bugün bu rakam 41 milyona ulaştı" dedi
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, 2003 yılında Türkiye’de 23 milyon kişinin atıklarının toplandığını, bugün bu rakamın 41 milyona ulaştığını belirterek, "2023 yılında ise ülkemizde nüfusun tamamının ürettiği çevresel atıkları toplayacağız" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Milli Kooperatifler Birliği tarafından düzenlenen Yapı Kooperatifleri Semineri’ne katılmak için Antalya’nın Manavgat ilçesine gelen Balta, Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu’yu makamında ziyaret etti.
Ziyarette Muhammet Balta’ya, Kaymakam Bulgurlu tarafından ilçe hakkında brifing verildi.
Brifingin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Balta, çevresel atıkların, nüfus artışı ve sanayileşmeyle birlikte arttığını söyledi.
Çevreyi kirlettikten sonra temizlemenin daha pahalı olduğunu dile getiren Balta, "2003 yılında Türkiye’de 23 milyon kişinin atıkları toplanırken, bugün bu rakam 41 milyona ulaştı. 2023 yılında ise ülkemizde nüfusun tamamının ürettiği çevresel atıkları toplayacağız" diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın dünya çapında haklı bir ünü ve şöhreti bulunduğunu da kaydeden Balta, şöyle konuştu:
"Sayın Bakanımız TOKİ başkanlığı döneminde uyguladığı projelerle hem kurumun hem de Türkiye’nin adını en yukarı taşıdı. Şimdi, kendisinin başkanlığında ülkemizde 2023 yılında en modern ve çağdaş şehirlerin kurulması için bilim adamlarından ve en yetkin uzmanlardan ekipler çalışmalar yapıyor."
Yapılan çalışmalarla Türkiye’nin deprem gerçeğine hazırlandığını ifade eden Balta, daha yaşanabilir bir çevre ve fiziki mekanlar oluşturmak amacıyla çalıştıklarını söyledi.
Deprem bölgelerinde ve fay hatlarında olan güvenilir olmayan binaları, insanların da gönüllerini alarak yıkacaklarını belirten Balta, bunların yerine daha güvenli konutlar yapacaklarını vurguladı.
AK Parti’nin en büyük desteği yerel yönetimlere verdiğini vurgulayan Balta, şöyle devam etti:
"Şimdi kalkıp da yerel yönetimlerin yetkilerini almak gibi bir çalışma yapmıyoruz. Ama ortada çok bariz sorunlar var. Bazı yetkiler fütursuzca kullanılmış. Deprem olduğunda müteahhidi yargılıyorsunuz. 12. kata itfaiyeler müdahale edemediğinde ölen insanlar için kimi suçlayacaksınız Ya da deprem en fazla 15-20 saniye sürüyor. Yıkılan binalar yıkılıyor. İnsanlar ölenlerini alıp defnediyorlar, yaralılarını tedavi ettiriyorlar. Ama düşünün bir baba 12. katta çaresizlik içinde yangında kalmış çocuklarına bir şey yapamıyor. Bu durum bazen saatlerce sürebiliyor. İşte biz bu tür dengesizliklerin önüne geçmek için kırmızı çizgiler ve sınırlar getirmek istiyoruz."
Manavgat’taki gelişme
Manavgat’ın Türkiye’nin cennet köşelerinden biri olduğunu ve ilçenin her yönden geliştiğini belirten Balta, Türkiye’nin birçok yerinde halen köylerle ilgili yol ve su sorunlarının olduğunu ancak Manavgat’ın bu sorunları çözdüğünü, eğitim ve çevre düzenlemesi gibi konularda ilgili çalışmalara ağırlık verdiğini kaydetti.
2002 yılında AK Parti’nin iktidara gelmesiyle birlikte zihniyet değişiminin yaşandığını dile getiren Balta, "İdareciler milletin hizmetkarıdır. Bizler de milletin bir ferdiyiz. Manavgat’taki gibi güzellikleri görünce mutlu oluyorum. Güzel ülkemin güzel ilçesinde sizin gibi güler yüzlü insanların arasında bulunmaktan memnunum" dedi.
Kendisine verilen brifingde Manavgat’taki köylerde de atıkların toplandığını gördüğünü ve memnun kaldığını ifade eden Balta, köylerde yaşayanların kentlerde yaşayanlara göre atıklara karşı daha duyarlı olduğunu söyledi.
Balta, ziyaretin ardından "Okullar Hayat Olsun Projesi" kapsamında Manavgat Kaymakamlığı, Manavgat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü, Taşağıl Orman İşletme Müdürlüğü ve belde belediyeleri arasında gerçekleşen protokol imza törenine katıldı.
AA
"