Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na eTürkiye Ödülü!
TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından bu yıl 12’incisi düzenlenen eTürkiye (eTR) Ödülleri kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ödül verildi..
“Türkiye’nin AB’ye uyum sürecinde rekabeti arttırıcı, bilgiye dayalı, e-Hizmetlere odaklanmış dönüşümü hızlandırmak amacıyla oluşturulan TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından bu yıl 12’incisi düzenlenen eTürkiye (eTR) Ödülleri kapsamında “eTR Ödülleri” ile Kamudan Vatandaşa eHizmetler Kategorisi, Kamudan İşdünyasına eHizmetler Kategorisi, Kamudan Kamuya eHizmetler Kategorisi ve Yerel Yönetimler (Küçük, Orta, Büyük Ölçekli) Kategorisinde ödüller 15 Ocak 2015 tarihinde TBMM Tören Salonunda verildi.
Kamudan İş dünyasına e- Hizmetler Kategorisi'nde finale kalan Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetimi Sistemi (e-ÇED) jüri tarafından elektronik oylama yapılarak birincilik ödülüne layık görüldü.
e – ÇED sistemi ile Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) sürecinin çevrimiçi olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve şeffaf bir ortamda süreçlerin işletilerek halkın bilgilendirilmesi ile ÇED süreci kapsamında üretilen verinin envanterinin tutulması, merkez ve taşra teşkilatında gerçekleştirilen ÇED Yönetmeliği kapsamındaki tüm işlemlerin elektronik ortamda yapılması ve kaydının sağlanması ve uygulamalarda birlikteliğin sağlanması, ÇED Yönetmeliği kapsamında verilen kararların entegre edilmesi ile oluşacak olan bu veri tabanı yeni yatırımlar için yürütülecek ÇED çalışmalarında da yol gösterici oluyor.
Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetimi Sistemi ile ÇED Süreci içerisinde evrak akışı elektronik ortamda gerçekleştirildiği için evrak havaleleri ve postada yaşanan zaman kayıpları da ortadan kaldırılmakta. ÇED Yönetmeliğinin ilk yayım tarihi olan 1993 yılından bu yana verilen kararların elektronik veri tabanına aktarılması, karar destek sistemleri ile ÇED sürecinde karar verilmesi aşamasında kullanılıyor.
Gerçekleştirilen e – ÇED sistemi ile beklenen yararların yanı sıra ortalama dört yüz sayfa olan Proje Tanıtım Dosyası, ÇED Başvuru Dosyası, ÇED Raporu ve Nihai ÇED Raporları artık kâğıt olarak basılmıyor. Bir başka deyişle; yıllık 61 bin beş yüz sayfalık kâğıt tasarrufu sağlanmakta ve yılda yaklaşık beş bin yüz adet ağaç kurtarılarak hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlanıyor.
Bu kapsamda, Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetimi Sistemi ile yıllık olarak yaklaşık bin ton CO2 eşdeğerinde emisyon salınımı engellenmiş olacak. Bu değer, yaklaşık olarak üç yüz elli hektar ağaçlandırmadan elde edilen yutak alan kapasitesine eşdeğerdir. Elde edilecek üç yüz ton kâğıt tasarrufu ile yıllık olarak; 132 bin ton temiz su israf edilmeyecek ve 2.280.000 kWh enerji harcanmıyor.
Çevrimiçi ÇED (e-ÇED) sistemi web tabanlı çalışmaktadır ve kullanıcıların bilgisayarlarında özel bir kurulum gerektirmemekte. Onay işlemleri e-imza ile gerçekleştirilmektedir. Sistem ileride duyulabilecek ihtiyaçlar düşünülerek genişlemeye müsait bir yapıda tasarlandı. Kurallar, sabitler parametrik yapıda, koda müdahale etmeden değiştirilebilecek şekilde dizayn edildi. Sistem, kurum içi uygulamalar ve MERNİS gibi dış uygulamalar ile web servisleri aracılığıyla entegre oluyor.