İmar

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na imar bonusu!

İMKON Başkanı Tahir Telli, imar planları üzerinde yapılacak değişiklikler sonucu artan değerin yüzde 40'nın kamuya aktarılmasını kapsayan imar rantı gelirinin, kentsel dönüşüme büyük fayda sağlayacağını söyledi...


İmar planları üzerinde yapılacak değişiklikler sonucu artan değerin yüzde 40'nın kamuya aktarılmasını kapsayan imar rantı gelirinin, kentsel dönüşüme büyük fayda sağlaması bekleniyor. Konuyu değerlendiren Tahir Tellioğlu "Gelir kentsel dönüşümüşaha kaldırır" dedi. 


Kat maliklerinin talebi üzerine yapılacak imar planı değişikliklerinde, emsal artışı olan parsellerin artan değerinin yüzde 40'ının kamuya ödenmesini öngören düzenleme ilgili çevreler tarafından kabul görmeye devam ediyor. 


İmardaki haksız kazancı ve kirli ilişkileri engellemek amacıyla yapılan imar rantı düzenlemesini değerlendiren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Telli, imar artışından elde edilecek gelirlerin kentsel dönüşümü şaha kaldıracağım söyledi. 


Haksız kazancı önleyecek 


Tahir Telli açıklamasında "İmar artışı geliri, oluşturulacak bir fona aktarılmalı. Bu fonda biriken paranın yasanın içeriğinde olduğu gibi bir kısmının belediyelere, bir kısmının da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na aktanlmasıyla kentsel dönüşüm şaha kalkacaktır. Türkiye'de mevcut imar parsellerinin, projelere dönüşümündeki emsal ve değer artışlarının, yenüenen imar çalışmaları sonrasında ortaya çıkan değer artışından kazandan geliri, mevcut yasalar çerçevesinde vergilendirilmek imkansızdır. Özellikle İstanbul ve Ankara'da geçerli olan bu kayıtsız ve haksız kazançlann, mevcut vergi düzenlemeleri ile bütçeye aktanlamadığı ve vergi dışı kaldığı bilinmektedir" dedi. 


Star