İmar

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ODTÜ imar planı ile ilgili açıklama!

29 Mayıs'ta askıya çıkarılan ODTÜ Koruma Amaçlı imar planı ile Eymir Gölü ve çevresinin yapılaşmaya açılacağı gündeme gelmişti. İşte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın konuyla ilgili açıklaması...


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 20 Mayıs 2014 tarihinde onaylanan ODTÜ 1/25000 ölçekli nazım imar planı değişikliği, 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planına ilişkin 1/10000 ölçekli plan örneği 29 Mayıs 2014 tarihinde askıya çıkarılmıştı. 


Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı altında Eymir Gölü ve çevresinde turistik tesis yapılmasına izin verildiği ve gölün böylece yapılaşmaya açılacağını ifade etmişti. Şehir Plancıları Odası Ankara yetkilileri ise planın iptali için 21 Temmuz'da dava açmıştı.


Geçtiğimiz hafta gündemde yer alan tartışmalar üzerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı hakkında açıklama yaparak, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. 



İşte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın açıklaması;


Bazı basın yayın organlarında yer alan “ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı” hakkındaki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu sebeple Bakanlığımızca, kamuoyunun en doğru şekilde bilgilendirilmesi açısından aşağıda yer alan hususlarda açıklama yapılmasına gerek duyulmuştur.


ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planlarında işlenen sit sınırları mülga Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 06.03.1995 tarih ve 3895 sayılı kararı ile tescil edilen sit sınırları olup, sit sınırlarında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.


Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan ve Bakanlık Makamı’nın 30.09.2013 tarih ve 15121 sayılı Olur’u ile tadilen resen onaylanan ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planına askı süresi içinde yapılan itirazların kısmen kabulü ve kısmen reddine ilişkin düzenlemeleri içeren 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği, 1/5.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1.000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Bakanlık Makamının 20.05.2014 tarih ve 7992 sayılı Olur’u ile re’sen onaylanmıştır.


ODTÜ’ye ait Eymir Gölü çevresi, 06.03.1995 tarihli mülga Kurul Kararı ile 1. Derece Doğal Sit Alanı, 2. Derece Doğal Sit Alanı ile 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiştir. Bakanlık onayladığı koruma amaçlı imar planında söz konusu sit sınırlarını aynen işlemiştir ve anılan imar planında Eymir Gölü çevresi “ODTÜ Özel Orman Alanı” ve “ODTÜ Ağaçlandırılacak Alan” olarak tanımlanmıştır.


Ankara 2 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun 13.03.2014 tarih ve 139 sayılı kararıyla da anılan planlar uygun görülmüştür. Ayrıca yürürlükteki mevzuata göre sit derece değişikliğinin, plan kararları ile değil, “Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik” uyarınca yapılmaktadır.


TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi'nin ODTÜ imar planı açıklaması!


ODTÜ imar planı askıya çıktı!



Gülcihan YELKENCİ /  Emlakkulisi.com